На море в Гърция 2023 - II

• 62 219
  • 784
  •   1
Отговори
# 600
Благодаря, миленка_д! Пет пълни дни имаме, то ние го изръшкахме кажи-речи целия вече. Аз нямаше как да се пласирам по-рано, но ти пожелавам да успееш догодина и дано Райън не затрият отново линията наистина.
Параход, лекинко разочарование има, да, но пък я начесах поне тази стара краста, та не съжалявам. Може би аз си построих в главата погрешни очаквания. В крайна сметка си има летище този остров, близо е до Родос. Ясно ми е, че това, което търся в Гърция и аз, и мнозина, става все по-екзотично и трудно с всяка година на туристически подем.
Днес на входа на Олимбос карпатоските баби ни посрещнаха в носии и с "бонджорно". Бавно се стига до селото, бързо се обикаля. Емблематичната тераса с бугенвилията над морската шир, на чиято снимка човек се натъква винаги, търсейки информация за Олимбос си е на място, но накачулена със стока за туриста. Има и една немърливост, която лъха тук-таме, привична за местата, до които си се замъкнал от майната си и са на майната си, та няма къде да избягаш и я траеш. Давам пример с боклука, разпилян по склоновете към морето и нежеланието ни да използваме тоалетната на кафенето, което посетихме, въпреки нуждата (сещате се).
По-безисвестните селца из планината ми донесоха повече усещане за автентичност, повече естетическа наслада също. Друго си е да наизлязат зад изпраните гащи усмихнати деденца, да помахат и да ти кажат две-три неща, макар да знаят, че нищо няма да разбереш, да дадеш нова посока на разговора в селската кръчма.
Съжалявам само, че не опитахме от готвените ястия в Олимбос, изложени по витрините на таверните, ама не бяхме изгладняли още. Изглеждаха добре, а аз вече тотално се отчаях по въпроса, ровя за ревюта уж, не сядам къде да е. Снощи рискувах с едно стифадо в Аркаса, в заведение с много добър рейтинг. Дойде нещо като винен кебап, плувнал в мазнотия, абсолютно отсъствие на арпаджик.
На връщане от Олимбос минахме през Диафани, което е другото пристанище на острова. То е една малка съвкупност от няколко ката сгради, невпечатляващо с нищо, освен с тоталното си спокойствие. Ето това е място, на което човек може да се изключи от всичко, ако това цели.
На снимките в скрития текст и в същия порядък са: Potali beach, Lefkоs beaches, Olymbos, Diafani
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 08:06 от молец

# 601
Тази жена на панорамната снимка над Олимбос, статуя ли е? В първия момент я помислих за жива и се втрещих...

# 602
  • София
Снимките от Олимбос са убийствени! Много, много ми харесват и ме карат да мечтая.

# 603
Тази жена на панорамната снимка над Олимбос, статуя ли е? В първия момент я помислих за жива и се втрещих...
Статуя е, доста реалистична. Фотогеничен е Олимбос, спор няма. Обаче пътят до там е...на връщане се чудих ще се опикая ли първо или ще се одрайфам. Ето я пак -

# 604
  • Sofia
Аз нахълтвам с прозаичен въпрос - В Неделя тръгваме много импровизирано на къмпинг в Неа Каликратия за една седмица. Някакви фотогенични плажове има ли в района? Мислим да отидем до Афитос през деня, таверна там? Ако може край плажа. И срам не срам, не сме влизали досега в Солун. Мислим да се качим на хоп ок, хоп офф автобус заради малкия. Какви забележителности задължително да разгледаме в града?
Единствените очаквания с които тръгвам е да си сбъдна детската мечта да бъда на каравана 😂

# 605
Мислим да отидем до Афитос през деня, таверна там? Ако може край плажа.
Не са на плажа - градът е построен на висока скала с панорамна гледка, а плажът е долу в ниското. Доста назад във времето обаче останаха годините, когато се отбивахме често там, и кръчмите се промениха. Затова препоръка не мога да дам. Но виж, за Солун мога - оставяте колата на платен паркинг и обикаляте пеша. Центърът е малък, два-три часа са достатъчни, а возене/шофиране е мъчително.
Забележителности: Ротондата, Арката на Галерий, църквите "Св. Димитър" и "Св. София", Римската агора, площад "Аристотел", Бялата кула, крайбрежната алея с "Чадърите". Харесвам много стария квартал Ано Поли и крепостта Ептапиргио, тъй като те са единствената оцеляла традиционна архитектура в Солун - центърът изгаря при пожар 1916 г. Но те вече са по-далеч и яко баир нагоре.
Не пропускайте солунската бугаца и гевреци, както и сладкарниците. Ако си падате по по-ориенталски преживявания, пазарите са жестоки (до около 12 часа си струва да се посетят). Вечер е приятна атмосферата в стария еврейски квартал Лададика, на пристанището.

# 606
молец, благодаря за подробното споделяне и хубавите снимки! Поне ще ти се напълнят очите с гледки, а и нашите покрай теб Simple Smile

За разочарованието те разбирам, макар че на мен на снимките ми изглежда повече от чудесно. Аз имах подобно усещане за Скирос, очаквах някакво нетуристическо място, където едва ли не няма да видя надписи на английски никъде... Е, пълно беше с англичани, а един ден съседите ни по чадър се похвалиха, че идвали за n-та поред година и все не можели да се наканят да отидат другаде. Местните бяха отегчени и повечето дори леко сърдити, все едно им беше писнало от туристи. Явно летището не е за пренебрегване. Бях чела суперлативи и за храната - 4 дни голяма греда, отчаяхме се и на 5-я ден намерихме свястна таверна, след нея не рискувахме с друга. Но като се прибрахме, хубавите спомени взеха превес над неприятните и като цяло не го помня с лошо този остров, дори бих повторила.

# 607
Аз имах подобно усещане за Скирос, очаквах някакво нетуристическо място, където едва ли не няма да видя надписи на английски никъде... Е, пълно беше с англичани, а един ден съседите ни по чадър се похвалиха, че идвали за n-та поред година и все не можели да се наканят да отидат другаде. Местните бяха отегчени и повечето дори леко сърдити, все едно им беше писнало от туристи. Явно летището не е за пренебрегване. Бях чела суперлативи и за храната - 4 дни голяма греда, отчаяхме се и на 5-я ден намерихме свястна таверна, след нея не рискувахме с друга. Но като се прибрахме, хубавите спомени взеха превес над неприятните и като цяло не го помня с лошо този остров, дори бих повторила.
За нас беше точно обратното, а ходих едва миналата година. Едно от най-нетуристическите места, на които съм била, много малко хора говореха английски, англичани не мисля, че изобщо видяхме, а храната беше чудесна навсякъде, с едно изключение в Хората (може би да уточня, че съм супер капризна и за разлика от повечето българи намирам храната в много гръцки заведения за посредствена). В първите дни духаше и бяхме буквално сами на най-комерсиалните плажове от източната страна, после се понапълниха - основно с гърци, но тогава се преместихме на по-закътаните.
Вероятно и сезонът има значение. Иначе местните наистина са малко особени, но не го отчетох като недостатък Simple Smile

Но разбирам идеално усещането - сред моите разочарования са острови, които мнозина много харесват: Милос, Скопелос, Лефкада...

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 00:47 от Параход

# 608
  • Sofia
Благодаря Параход, автобуса е задължителен, така отмятам ходене до Лондон 🤣🤣🤣
Ще видя как мога да го организирам ходенето до стария квартал, че ако се случи жега няма да ни е до катерене. Ще потърсим и гевреците, бугацата и сладкишите няма кой да го оцени. Солун си заслужава специално внимание, но все преминаваме на бегом край него. Сега така или иначе ще сме наблизо, мисля да му отделим поне половин ден. Надявам се и в Афитос да усетим нещо от атмосферата, за която си разказвала. Пък ако попаднем на нещо друго интересно ще пиша.

# 609
А, не, не се качвайте до Ано Поли, ако сте по обяд в жегата. Градиентът е прекалено голям Simple Smile За половин ден не е чак толкова зор - по-скоро е от "подробностите". Ще идете специално до Солун някой път, живот и здраве...

# 610
Параход, бяхме там септември 2020 г.- точно когато най-малко хора ходеха, защото искаха тестове или ваксини. И пак имаше много хора, англоговорящи особено. Усещаше се, че годината е по-слаба единствено по това, че във всяка таверна доста от изброени неща в менютата ги нямаше, особено готвените. Бийч баровете се приготвяха да закриват сезона, а хората си идваха на плаж и си ги ползваха, т.е. изобщо не бяха празни. Първите три таверни, които пробвахме (уж много обещаващи) се държаха все едно нямаха търпение да ни изгонят. Даже се чудехме дали не се притесняват от това да не ги разболеят туристите и затова да ги "подканят" да си ходят. И не само че говореха добре английски, ами и режеха всякакви опити чужденец да се опитва да им говори на гръцки.

# 611
Deviant Art,
много ценя опита и постовете ти в темата и затова ми е интересно колко различни са впечатленията ни - направо все едно на друг остров съм била! Единственото, което припознавам, е че и ние посетихме някои заведения с орязани наличности в менюто (беше пак началото на септември).
Но Хората вечер кипеше от живот, а плажовете не бяха особено пълни с хора. Като цяло останах с впечатление за слабо развита туристическа инфраструктура, т.е. нямат много строителство и легла и като цяло островът не може (а вероятно и не иска) да поеме много посетители. Това много ми хареса.

П.П. Първата вечер в малка таверна зад плажа Молос (не от популярните на брега) ни обслужи една рускиня, която не говореше дума английски. Оправяхме се на гръцко-руски, докато се оказа, че е имала предишен брак в Русе и говори съвсем прилично и български Simple Smile

# 612
Вярвам ти напълно, явно в различни периоди сме го хванали Simple Smile Може и тогава да е имало по-силен интерес към острова, защото си спомням, че точно в онази година хората се притесняваха да отидат на почивка и все търсеха някакви по-диви и затънтени места, така че да не срещат много туристи и да не обменят вируси. И е много вероятно да са отивали там с надеждата да са по-изолирани, пък то станало обратното Simple Smile

Същата година ходихме и на Цикладите и на Парос определено беше по-празно, отколкото на Скирос.

# 613
Шантава година беше и особено на Цикладите имаше доста аномалии май.

# 614
На свободните зони може да се ползват лични чадъри, нали ?!

Общи условия

Активация на акаунт