Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 2

• 30 143
  • 411
  •   1
Отговори
# 135
Микробиология на фецес и изследване за паразити (скоч лента).
Благодаря!
Аз четох, че май  паразитология  не е нужна и тя.
За ПКК и урина не със сигурност, но май от детската искат всичко, сега разглеждах наредби, но нещо не намирам от къде да им цитирам, че е без ПКК и урина, и без паразитология Sad.

Последна редакция: нд, 27 авг 2023, 22:20 от Krasivost

# 136
Ако е отсъствало повече от 30 дни искат всички изследвания. Поне преди беше така. Примерно, когато градината почива през август не искаха изследвания, само ако детето е присъствало последния работен ден на юли и ще присъства в първия работен ден на септември. Във всички останали случаи искаха всички изследвания и контактна бележка.

# 137
Ако е отсъствало повече от 30 дни искат всички изследвания. Поне преди беше така. Примерно, когато градината почива през август не искаха изследвания, само ако детето е присъствало последния работен ден на юли и ще присъства в първия работен ден на септември. Във всички останали случаи искаха всички изследвания и контактна бележка.
Ами, точно за това търся наредба, да цитирам.
То така всеки си определял, детската не работи август, ама от 15.09 официално започват,  смесени групи от 01.09

# 138
Вече ви отговориха - микробиология на фецес; скоч лентата и контактна бележка. Това са всичките изследвания.

# 139
  • София
1.2. ПРИ ОТСЪСТВИЕ ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА  за  повече от 30 дни  по епидемични показания се представя еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии, а при отсъствие за повече от  2 месеца  – еднократен отрицателен резултат за чревни паразити

Всичко това е описано в чл. 4 от Наредба №3 от 5.02.2007 г., изм. и доп. ДВ бр.90 от 20 октомври 2020 г. от Министъра на здравеопазването.

# 140
  • sofia
Здравейте,
Влизам с питане по един казус. Към момента на приемане да детето ми в ясла (май месец) бях в майчинство към последния ми работодател. Към момента ми се налага да напусна, тъй като си направих фирма и съм СОЛ. Би ли било това проблем при постъпване на детето в яслата през септември (смененото работно място)?

# 141
# 142
  • СОФИЯ
https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=7790 Проект на ПМС за приемане на Наредба за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждане, възпитание и обучение на децата,които не са приети в общински ясли. Дата на приключване: 20.9.2023 г.

# 143
Встрани от предходния пост масово се говори, че размерът на помощта за неприети деца ще бъде увеличен. Включително директорки на частни градини дават инструкции как да се “наредят” желанията така та да е сигурно, че детето няма да бъде прието.

# 144
Е, то това с нареждането не може да се избегне. Като кандидатствахме за ясла жребия беше между 16 т. и въпреки това на опашката имаше 10-на деца с 15 т. и 1-во желание. Далеч съм от мисълта, че всички 10 са били неориентирани, по-скоро се е търсело вариант къде да не влезнат. Но сегашната уредба на нещата го позволява, така че защо не в такъв случай...

# 145
Има ли информация какво е прогнозираното увеличение? На нас отново ни вдигнаха таксата, за втори път тази година, така че...

П.С. видях заповедта на сайта на МОН, 457 лв. от 1 август.

Последна редакция: пн, 28 авг 2023, 14:14 от Ambrosia

# 146
Ами, точно за това търся наредба, да цитирам.
То така всеки си определял, детската не работи август, ама от 15.09 официално започват,  смесени групи от 01.09
ако е отсъствало от юни и ще тръгне на 15 септември няма как да избегнете изследванията. Моето дете винаги е било в сборните групи и правихме изследвания само при постъпването в първа група.

# 147
При нас ще почват смесено от 01.09, за един ден става въпрос Simple Smile, но ще правим.
Купих предметно стъкло. От аптеката ми го дадоха без да е опаковано в едно обикновено хартиено пликче от тях, трябва ли да го измия преди това или дезинфекцирам стъклото. Даже ми казаха с обикновено тиксо да взема пробата?

# 148
  • Sofia
Не е нужно. По това тиксо в лабораторията гледат за яйца на глисти. Те няма как да се появят там още от аптеката.

# 149
Не е нужно. По това тиксо в лабораторията гледат за яйца на глисти. Те няма как да се появят там още от аптеката.
Аха, добре Simple Smile.
Не съм на ясно Simple Smile.
Много благодаря, значи няма проблем хигиената на стъклото и тиксото за пробата.

Общи условия

Активация на акаунт