Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 2

 • 25 593
 • 411
 •   1
Отговори
# 330
 • София
 • Мнения: 790
Макарон, дъщеря ми ще е в детската градина на Изи сайънс. От частните в квартала съм чувала отлични отзиви за Светлина.
Навсякъде ключово значение има на какъв педагог и в каква среда ще попаднат. Но все повече ми се струва,  че по отношение на развиващите занимания и училищната готовност на общинските градини не може да се разчита. Дойде ли време за предучилищна група, надеждната подготовка е само в училище или в ЧДГ.

# 331
 • София
 • Мнения: 6 305
Дойде ли време за предучилищна група, надеждната подготовка е само в училище или в ЧДГ.

И колко деца в колко общински ДГ си имала, за да направиш тази толкова категорична констатация?

# 332
 • София
 • Мнения: 790
Дойде ли време за предучилищна група, надеждната подготовка е само в училище или в ЧДГ.

И колко деца в колко общински ДГ си имала, за да направиш тази толкова категорична констатация?

Точно нула. Но затова пък покрай работата си имам досег с много ученици, включително в началните класове и мога да си направя някои изводи.

# 333
 • София
 • Мнения: 23 298
Дъщеря ми сега е в първи клас и се справя повече от отлично. Изкара предучилищната в детската градина. Нивото и е много по-високо от това на децата били на предучилищна в училище. Казвам го не за да се хваля, а за да опровергая горното твърдение. Разбира се подготовката и се дължи и на това, че и аз и баща и сме се занимавали допълнително с нея вкъщи, не го отричам това, но със сигурност може да се получи добра подготовка и без ЧДГ.
Синът ми в държавна ясла, имахме проблеми и там, но като за яслена група смятам, че децата знаят и могат доста неща. В това отношение нямам забележки.

# 334
 • Мнения: 701
Аз пък изобщо не бях доволна от частната ясла. Детето също не се чувстваше добре там и тъкмо се чудех какво да го правим и дойде Ковид, та криво ляво добутахме до 1 градинска, когато и го приеха в ДГ. С такива притеснения го пуснах, а то милото толкова си хареса градината и учителите от ден първи. Изобщо нямахме никакви проблеми. За предучилищната ще ви разкажа догодина как е минала, ще си я изкара пак там.
Напоследък се убеждавам, че родителските амбиции са по-големи от желанието и възможностите на децата, това по повод надеждната подготовка.

# 335
 • София
 • Мнения: 790
Моите наблюдения са, че от вариантите за предучилищна в училище, в ЧДГ и в общинска ДГ в общия случай най-вяла е подготовката в общинска ДГ. Но всичко опира и до късмет с конкретните педагози и средата.
Ежедневно общувам с близка, на която първите две деца бяха в предучилищна в различни общински училища, а третото в момента е в  общинска ДГ в район Оборище. Докато първите две си учеха сериозно, сега заниманията на третото са по 15-20 минути на ден и са тривиални. Нямат тетрадки, нямат несесери и раници. Половината им време е узурпирано от външни фирми, които провеждат някаква пародия на обучение по Английски език или народни танци. Който не си плати допълнително,  за да участва, седи на столче и гледа останалите. Съвсем различна атмосфера, все едно не се водят по един и същ образователен стандарт.

Последна редакция: пн, 19 фев 2024, 17:07 от hatred

# 336
 • Мнения: 2 562
Тъй като догодина и на моя син ще предстои предучилищна, да попитам какво ще рече това "сериозно учене" преди първи клас, което общинските детски градини им е непосилно да покрият?

Последна редакция: нд, 18 фев 2024, 22:53 от Enter Sandman

# 337
 • София
 • Мнения: 790
Тъй като догодина и на моя син ще предстои предучилищна, да попитам какво ще рече това "сериозно учене" преди първи клас, което общинските детски градини им е непосилно да покрият?

Разгледайте образователния стандарт. Сам по себе си не е нещо особено, с малко родителска помощ спокойно могат да се покрият изискванията в чисто когнитивен план. Но има навици, които трудно ще се формират само от разговорите вкъщи - самата концепция за групово учебно занимание, за дисциплината, която то предполага, за поведението, концентрацията и вниманието по време на час, за личната отговорност към учебните принадлежности и т.н. Все аспекти, дефицитите в които водят до големи проблеми с училището после - цели класове страдат заради няколко деца, които не знаят къде са попаднали и как да се държат. Тук не твърдя, че всяко дете от държавна ДГ ще има тези проблеми, а просто че имам наблюдения за поне няколко ДГ, в които изграждането на навици в тези отношения не личи да е цел. И тъй като някои от тях са в моя район, не бих искала децата ми да попаднат в тях в предучилищната.

# 338
 • Мнения: 2 562
Разбирам. Значи нямало учене, а промяна в навиците, която идва за всички деца и ще бъде приета различно от всяко едно, без особено значение дали му се случва в продучилищна група, или в първи клас.

# 339
 • София
 • Мнения: 790
За мен има значение кога ще се случи.  Образователният процес в училище много страда от децата, които нямат формирана готовност за него, а тепърва ще градят базови навици. Но така или иначе отдавна не съм по темата, така че спирам.

# 340
 • Мнения: 1 257
А ако детето тръгне на училище на 6, пропуска предучилищната подготовка?

# 341
 • София
 • Мнения: 3 652
Като родител с опит с две ЧДГ и държавна ДГ- в държавната се учи в пъти повече и дисциплината е нива над частните, на които ние попаднахме. Не ви е до вид институция, а до учители, среда и родители. Нека не се забравя, че частните са все пак бизнес насочени и много се възползват от това, че места няма и родителите нямат избор. Не че предлагат нещо супер уау.

Няма дете, което да не е почнало първо клас. Няколко близки приятелки са учителки в началните класове. Общо взето почват винаги с основите и АБВ, за децата, които имат нужда за повече време за усвояване на материал (или просто схващат по-бавно) - допълнителни упражнения и повече и учене с родителите вкъщи.

# 342
 • Мнения: 1 751
Нямам голям опит,само едно дете изкарало предучилищна в държавна градина. Подготовката беше повече от добра. Децата придобиха навици са учене и внимание, знаеха азбуката, някои се научиха и да четат. Моят син не четеше, защото българският се оказа по-слаб при него, но спокойно смяташе двуцифрени числа. В първи клас му беше малко скучно, като започнаха от нулата. Но по-добре, от колкото да не знае нищо. Изцяло го дължим на късмет с госпожите.
Ще видим другият ми син като му дойде времето. При други учителки ще е.

# 343
 • Мнения: 5 084
Макарон, дъщеря ми ще е в детската градина на Изи сайънс. От частните в квартала съм чувала отлични отзиви за Светлина.
Благодаря, ще разгледам. Аз засега съм се спряла на ABC Kindercare.

Много ми беше интересна дискусията. Истината е, че тези 2 години и 10 месеца, откакто дъщеря ми се роди, минаха като миг и сте прави да мислите отсега за училищна готовност, определено ми дадохте храна за размисъл.

# 344
 • Мнения: 1 441
Голямата ми дъщеря беше на предучилищна подготовка в ДГ. Бях доволна, там е цял ден и имаше време за всичко. Когато започна първи клас госпожата в занималнята ми каза" Нашите деца [тези, които са били на предучилищна в училище] могат да пишат ръкописно и четат гладко." Моята дори не сричаше, естествено познаваше буквите и можеше да ги пише печатно. На края на първи клас всички деца пишеха ръкописно и повечето четяха гладко. Тя беше и до момента - 5 клас, е една от отличничките в клас. И тогава, и сега смятам, че е прекалено голямо пренатягане на децата и, когато знаят нещата преди първи клас им е скучно.

Общи условия

Активация на акаунт