Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 45 009
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
Благодаря, Криси. Права си за последното, в днешно време е трудно да се преценят тези неща. Имам спомен, че преди години в Шпаркасе беше най-изгодно, но това беше преди много години, оттогава нещата се промениха доста.

# 496
  • Deutschland/HE
Pipi_, прединяколко години на познати дъщеря им си отвори в IngBank и е доволна, имаше възможност да добави също без такса и кредитна карта с малък лимит (но достатъчен закупуване на билети). Тогава и я препоръча съквартирантка, сега не знам какви са условията.

# 497
  • София
Благодаря, Криси. Права си за последното, в днешно време е трудно да се преценят тези неща. Имам спомен, че преди години в Шпаркасе беше най-изгодно, но това беше преди много години, оттогава нещата се промениха доста.

Трудно е да се каже нещо единнo точно за Шпаркасе, тя е  някак като регионална банка с по-различни условия в отделните провинции.

PS Кристели, какво стана  днес с АОК? Simple Smile

Последна редакция: ср, 09 авг 2023, 20:32 от пенсионирана русалка

# 498
Здравейте, страх ме е да се зарадвам и затова и не бързах да пиша, тъй като още няма промяна в статуса на профила, но все пак ще докладвам. Цяла сутрин ни звук, ни стон и тъкмо вече бях решила да пиша на имейла, който сподели Мейтрикс, и мобилният ми звъни (на екрана се изписа Дюселдорф). Един много любезен господин с хубав английски, каза че е от АОК, търси дъщеря ми. Казвам, аз съм майка й и обяснявам ситуацията, поиска ми тикет номера, изнамери имейла, който бяхме изпратили на 2ри август, 2 минути мълчание, и след това каза "Мисля, че всичко, което ми трябва, го имам". Аз го питах, кога ще пристигне информацията в университета, а той ми отговори, че токущо я е изпратил". Въобще не обели и дума за ходене на място. Нямам никакво доказателство, че информацията е изпратена, само честната му дума, но все пак се обадиха, т.е. трябва да им се вярва.
Питах го как се казва, Стевенс. Thank you so much, Herr Stevens. И така. Пак чакане. Дъщеря ми цял следобяд през 30 мин проверява дали има някаква промяна на статуса й в платформата, но засега нищо. Надявам се утре вече да е записана.
Но, още един извод си извадихме, никакво отказване. Трябва си упорство и постоянство на всички етапи в този процес.
Благодаря ви на всички за отзивчивостта вчера! Kissing Face Flowers Hibiscus

Последна редакция: ср, 09 авг 2023, 23:31 от Christeli

# 499
  • На планетата Земя
Браво, Christeli, точно така трябва да действат младежите занапред - без отказване, настоятелно, да си защитават интереса.

Русалке, по отношение на квартирите в Аахен и новия начин, за който ти сподели - ето доказателство, че е точно така. Дъщерята днес получи този мейл.

Пускаме я тази възможност, дано дадем шанс на някое наше дете. Айде сега съдбата да се смили над нас и да ни пусне нещо за Цюрих ...Flowers Four Leaf Clover

# 500
  • София
Милето, той реално не е съвсем нов, ама  има промяна.  Интервюта  на няколко души с живущите на етажа и избор между тях си имаше и преди. Но сега е от фиксиран списък на Шудиренденверк с Иван, Драган, Петкан и Стоян.

Преди Марийка, имаща заявление за  Каво 2 примерно, научаваше от  приятелка, че на етажа й в  Каво 2 има свободна стая. Приятелката я препоръчваше писмено и Марийка се оказваше сред интервюираните..Точно това сега го няма, иначе вероятно и тогава си е имало списък.

# 501
Здравейте! В момента се записваме в уни и един от документите, които искат преди започване на лекциите, е Nachweis gemäß § 20 Absatz 9 Infektiosschutzgesetz (IfSG). Някой тук сблъсквал ли се е с него и знае ли как си процедира? Български доктор може ли да го попълни? Благодаря ви супер много от сърце за темата!!!

# 502
  • München, Deutschland
Да не би да е ваксинация за корона? Защото този закон беше в тази връзка, т.е. последните му изменения поне. Да не би да е медицинска специалност? За медицински персонал имаше някакви изисквания по едно време, Русалката беше писала нещо за едната й дъщеря тогава.

# 503
  • София
Това може да е за  короната сертификат. Но там пък има едно а като индекс. Във фейсбук групата беше писано преди време, че  примерно университет Улм миналата година  е искал такъв за медицинските специалности. Както и такъв за морбили.

Но този член 20а  конкретно е  вече отменен:

Пишете мейл на унито и питайте  Simple Smile

Понеже при Вас го няма това а  като индекс, а става дума за  20 член, алинея 9, вероятно се визира ваксинация  за  морбили. Нашите деца по имунизационен календар са ваксинирани, че и реимунизирани за това (тройна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола в бебешка възраст и по-късно реимунизация в 6-7 клас).  Вземете служебна бележка от личния лекар за всички ваксини дотук и с нея отидете  да извадите имунизационен паспорт за чужбина в РЗИ. Ако, разбира се, Ви отговорят на мейла, че за това иде реч. Но  би трябвало да  е това, ако погледнем този текст:

(9a) Sofern sich ergibt, dass ein Impfschutz gegen Masern erst zu einem späteren Zeitpunkt möglich ist oder vervollständigt werden kann oder ein Nachweis nach Absatz 9 Satz 1 Nummer 2 seine Gültigkeit auf Grund Zeitablaufs verliert,......

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 12:41 от пенсионирана русалка

# 504
  • München, Deutschland
А, ваксината за морбили е единствената задължителна в Германия, иначе не допускат деца до училище, до детска градина преди това, също и лекари и възпитатели/работещи в детски градини нямат вече право да работят там, ако не си сложат ваксината. Може и тази да е, да.

# 505
Последен ъпдейт от сагата със записването. Triumph Пак имаше покачване на адреналина. Nature ZapNature Zap
Получава дъщеря ми преди половин час следното "Guten Tag Frau..., heuet Läuft Ihre Eisnchreibefrist üfr den Studiengang Medizin an der RWTH Aachen ab. Leider fehlt noch der Nachweis über die Krankenversicherung...Wenn Sie sich nicht innerhalb der Einschreibefrist einschreiben, müssen wir Ihren Studienplatz weitergeben.."

Такааа. Аз съм на работа. Дишам дълбоко. Почвам да мисля варианти. Последен ден, 4-5 часа преди края на работния ден. И да се телепортирам, дето се казва пак няма да стигна на време. Реших, че преди да издирвам и да се саморазправям с Herr Stevens Smiling Imp,  когото вчера ми идеше да разцелувам, първо трябва да звъня в универитета и да им се обяснявам. Докато тече тази трескава мисловна дейност и кръвното ми вече е 200, дъщеря ми ми праща SMS "Всичко точно".
Значи, 10 мин след първия имейл получава втори, "Guten Tag Frau ..., tatsächlich ist Ihre Krannkenversicherungsmeldung jetzt gerade ebei uns eingetroffen. Alles gut!!!" Wear Crown

Алес гут, алес гут, ама тоя алес гут колко нерви само ми коства. Дето се казва, заради този алес гут и на палатка ще спи пред унито, ако не се намери квартира.. Sweat SmileSweat Smile

От сега ви казвам, утре ще съм махмурлийка.. Champagne

# 506
И при нас драма. Получила мейл, че немският адрес е непълен и ако не отстрани несъответствието до 8 дни ще считат, че се е отказала. Действително когато попълва онлайн формуляра в полето за адрес автоматично го съкрати, но нямаше опция за редактиране. Помислихме, че е от формуляра и в университета ще си го видят целия. Ама не. Сега ще им пише на всички възможни мейли.

# 507
  • На планетата Земя
хахахахахаха, алес, алес викаш , ахахахаха! Ох, смея се на чужд гръб, но си е било прединфактно.
Хайде, довечера наистина имате повод за почерпка!

По повод alles имаме у дома едно клипче, на което се смеем безотказно винаги щендиг дет се казва Simple Smile

https://www.youtube.com/watch?v=1clDUQfp0rY

Боооже, СЛ, може ли някакви малки адресни грешки да са причина за отказ от записване. Тези немци хич не се церемонят.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 21:15 от Mileto

# 508
  • тук-там
Какъв немски адрес? Нали още нямат такъв?

# 509
mtz, искат да посочиш немски адрес, за да изпратят студентска карта. Ако въобще стигнем до такава 😄😄
Никой не те пита имаш ли, нямаш ли.

Общи условия

Активация на акаунт