Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 202
  • 754
  •   1
Отговори
# 315
Със сигурност, но и търсенето на наемател в по-висока ценова категория отнема доста повече време и първо имаш празни месеци, второ - трябва да се разправяш с брокери по-дълго време, а за това трябва да се плащат вредни!
Може би защото съм в бързооборотния клас и досега не съм отдавала за повече от седмица, когато се заема сама, но това 100+ разговора за ден не са за всеки. Ако работиш, трябва да спреш и само с това да се занимаваш.
Няма как брокер да го направи това същото, защото 90% от таргета са чрез други брокери,които не искат да делят комисиона. А и аз съм такъв тип човек - обичам нещата да се вършат бързо и експедитивно, а не да се офлянквам. Efficiency. Затова някой път се получава "бързата работа - срам за майстора".
А колкото пъти досега съм ангажирала аз брокер, никога не съм била удовлетворена - бавни са и мудни и сякаш целта им е да подпишеш договор за представителство с тях и след това забравят за теб.

# 316
  • Варна
Със сигурност, но и търсенето на наемател в по-висока ценова категория отнема доста повече време и първо имаш празни месеци, второ - трябва да се разправяш с брокери по-дълго време, а за това трябва да се плащат вредни!
Може би защото съм в бързооборотния клас и досега не съм отдавала за повече от седмица, когато се заема сама, но това 100+ разговора за ден не са за всеки. Ако работиш, трябва да спреш и само с това да се занимаваш.
Няма как брокер да го направи това същото, защото 90% от таргета са чрез други брокери,които не искат да делят комисиона. А и аз съм такъв тип човек - обичам нещата да се вършат бързо и експедитивно, а не да се офлянквам. Efficiency. Затова някой път се получава "бързата работа - срам за майстора".
А колкото пъти досега съм ангажирала аз брокер, никога не съм била удовлетворена - бавни са и мудни и сякаш целта им е да подпишеш договор за представителство с тях и след това забравят за теб.

Извинявам се, но седмица изобщо не е бързо... Ако говорим за среден тип имот за масовия таргет, на среднопазарна цена, то такива имоти се наемат за ден, за часове дори. Даже без брокер.
Ако е нещо по-специфично като обзавеждане, локация, цена, то може да отнеме и седица. Но празнИ месецИ... означава, че нещо сериозно не е наред.

# 317
Ние отдаваме 4 апартамента, нито един от тях не е стоял седмица празен, освен последния. Той беше със завишена цена по препоръка на брокер. Накрая го отдадохме на близка на моя приятелка с намален наем. Но предпочитам да го отдам на 1000, отколкото на 1200 с празен месец. Имах смяна на наемател септември месец, дори ден не остана апартамента празен. Не мога да кажа, че са висок ценови клас, средна работа бих казала.

Забелязах обаче, че моя нюх за хора е по-добър от брокерския 😅

# 318
Да попитам нещо в качеството си на наемател.
Ще напускам апартамент, в който съм бил под наем две години.Апартамента ми беше даден нов, след основен ремонт.Има депозит за апартамента в размер на два наема.Ще изчистя основно всичко, но по стените има петна по латекса.Понеже жилището е много тясно, явно са се зацапали стените.Опитах се да ги измия, но явно латекса е евтин и не става, просто се показва бялата основа.Не знам как да процедирам, да се опитам да го боядисам не става, според договора трябва да искам разрешение от наемодателите. За освежаващ ремонт, само леко боядиване вие бихте ли усвоили част от депозита или се подразбира,че трябва да се направи такова след весеки наемател.

# 319
  • Варна
Бих удържала от депозита. Две години е малък период за цялостно боядисване. Не става да се мацнат само петънцата. Трябва целите стени от ъгъл до ъгъл. Още повече, че сте наели чисто нов имот…
Това дали латексът е евтин или не, вие няма как да знаете. Освен това има разходи за инструменти, труд, време.
Зависи и какво пише в договора ви все пак.

# 320
Като наемодател не бих удържала депозита или част от него.

# 321
И аз не бих удържала за такова нещо от депозита.
Относно седмица - да, това е максималният срок, защото имаше наематели, на които им е удобно само в 1 час и то 2-3 дни, както и в слаб сезон.
Не се занимавам с ФБ групи, ОЛХ-и и прочие.  Ако пишете в тия групи и отдадете още същия ден без брокер, доста вероятно наемът ви е сериозно подпазарен и наемателите ще седят само докато е такъв.
Гледах една дама търси от 4 месеца тристаен в Люлин хубавата част необзаведен до 600 лв, минимум 90 кв.м. , ама с кухня не от времето на соца. И прави сметки кой бил алчен и генерализира, че никой наемодател не си плаща данъците.
Ми сори, по-добре да седи празен или да дам 100% комисион на брокер пред това да отдам на хора с такова мислене.

# 322
Cognitive, аз нищо не бих предприела в твоя случай, но просто се приготви да не ти върнат депозита. Аз лично за две години очаквам да има някоя и друга следа по стените, но не и толкова много, че да се налага цялостно пребоядисване.

# 323
  • Варна

Не се занимавам с ФБ групи, ОЛХ-и и прочие.  Ако пишете в тия групи и отдадете още същия ден без брокер, доста вероятно наемът ви е сериозно подпазарен и наемателите ще седят само докато е такъв.

Не е вярно. И двата ни апартамента отдадохме във фейсбук групи. Не си правите изводи само по хейтърските коментари, защото зад всеки един такъв стоят по десет лични съобщения със заявка за оглед. Единия ни апартамент е тристаен в Победа, отдаден преди две години за 450 лв. Който е наясно с пазара във Варна, знае, че това беше нормална цена за тогава. Тази година ще актуализирам. Другият е двустаен в Изгрев, отдаден тази година за 600 лв.

# 324
Някой да препоръча читава фирма за почистване във Варна?
.Оплаках се тук, че наемателите оставиха апартамента във безобразен вид,не знам дали ще го ремонтирам,ама поне да го почистят.

# 325
  • Бургас
Голям късмет имат тези, които отдават за ден след друг наемател. Това значи, че няма нищо за чистене и да оправяне, което след дългосрочен наеманел почти никога не се случва.
Cognitive , ако в договора пише да се върне във вида, в който е нает, т.е. без петна по латекса, очаквай да ти удържат от депозита новото пребоядисване.
Опитай да почистиш петната с обезмаслител, понякога се получава.
Ако стените са чисто бели, може да пробваш да минеш върху петното с разреден 50 на 50 латекс и да видиш дали личат като изсъхне.

# 326
Didi168, не знам дали за този за 450 лв, но си спомням, че тук още тогава ти бяха писали, че ти е ниска цената. Даже май едните се изнесоха след месец, по това, което четох.
А иначе десетките ЛС ако са от частни лица, които са наясно с пазара - супер. На мен почти всички частни лица, които ми звънят, не са подготвени да наемат бързо и сега. Примери:
- обажда се юни месец, ама му трябва за септемрви за детето, сега са на другия край на България;
- трябва да пусне предизвестие към сегашния наемодател и може да наеме (и плати депозит+наем) най-рано след месец;
Аз може би съм разглезена, но на оглед си ходя с няколко екземпляра от договора и очаквам да се подпише още след него или макс на следващия ден.
Добре е, че всеки си е намерил неговия работещ метод и е доволен от него.

# 327
  • Варна
Грешно помниш. Тези, които се изнесоха след два месеца, бяха в двустайния. Наеха есента за 500 и по Коледа казаха, че напускат. Нямаше щети. Само подът лепнеше и изчистих набързо. Вдигнахме го на 600 и отдадохме след 2 - 3 празни дни и то само защото момичето от първия ден, която каза, че го наема, ми писа на следващия ден 15 минути преди срещата за сключване на договора, че се отказва.

# 328
Идеята не е дали е бил точно същият имот, а за нивото на наемната цена в тези групи. Не бих била щастлива някой да наеме в силния сезон (есента) на подпазарен наем и да трябва по Коледа, когато всеки е запразнил, да се занимавам пак с това.
Да, случва се, просто като е платен и брокерски невъзвръщаем комисион, и има клауза депозитът да остане за наемодателя в случай на такова скорострелно изнасяне, шансът това да се случи намалява.

# 329
  • Варна
С нищо не ти помага брокерския комисион в такива случаи. Нивото на наемната цена, както виждаш, е различно. Апартаментът се отдаде след 2 месеца с 20% отгоре също толкова скорострелно. Просто първия път сама подцених имота. Не бях разбрала, че има скок в наемите. Не ми е била виновна групата, в мен беше грешката. Но издавих късмет, че се изнесоха и вече вземам по 100 лв отгоре всеки месец.

п.п. За наемателите, които напуснаха, есента не беше "сезон", тъй като бяха завършили и работещи. Просто се разделиха и освободиха. Момчето, на което име беше договора, каза, че се връща в родното си село близо до Варна и ще си пътува до работа. Не е като да се е преместил  заради по-добра оферта. По Коледа просто ме уведоми, че ще напуска и си плати още един наем за януари, тъй като по договор има месец предизвестие. Тоест не ме е занимавал по празниците. Оправихме си сметките в края на януари. Върнах депозита, като удържах пари само за последните сметки за ток и вода. По съвет от тук, засякохме консумацията по водомера и електромера и сметнахме всичко до стотинка и до ден. Не съм задържала пари докато чакам фактурите да излязат.

Последна редакция: чт, 06 юли 2023, 15:02 от Didi168

Общи условия

Активация на акаунт