ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - В очакване на ваканцията!

• 47 212
  • 762
  •   1
Отговори
# 270
НВО 10 клас от една страна е измерител, от друга не. Нямаше уроци и стрес, но нямаше и мотивация съществена.
Децата вече окончателно насочили се в посока - хуманитарна или природни/инженерни науки нямат никакво желание да натискат другия предмет.
Може би БЕЛ може да е измерител, защото поне заради задължителното ДЗИ трябва да са на педал, но пак е относително.
Деца, които няма да профилират нещо свързано с математика, например, имаха 2 часа тази година, оценка по математика няма да им потрябва за нищо, не са се напъвали за НВО. изобщо.
Да де, точно - като няма нужда от тези оценки, няма стрес и мотивация за напъване, т.е. показва се реално на какво ниво са (поне тези, които са се явили). Т.е. аз повече го приемам като оценка на учителите в у-щето това НВО. Но това са си мои разсъждения, де, може и да бъркам Simple Smile

# 271
  • Някъде в Европа...
Апропо, за статистиката 😀:
П.С. Независимо, че е от провинцията дава някакъв поглед върху успеваемостта на наборите и техния потенциал.

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 20:18 от AIR

# 272
  • софия
Много е хубаво това: зле сме, но има и по-зле 🙃

# 273
ТришаР, аз затова казах, че хем показва нивото НВО, хем не. Показва, заради това което и ти изтъкна и не показва, защото дете може да има по-слаб резултат по някой от предметите, не защото преподавателят не е бил на ниво, или то е през просото, а защото на етап 10 клас, съответният предмет тотално да му е извън фокуса. Това имах предвид аз.

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 22:14 от solnichka

# 274
Не са чакали при нас НВО за да оформят. В петък вечер се появиха годишните оценки по всички предмети.
Поне при моя син тази година беше голямо отпускане по всичко. Знаеше, че с по-голяма част от предметите се разделя окончателно и сякаш хич нямаше желание да си дава зор. Събирал сили за догодина, така каза 🤣

# 275
Бел - 65, МАТ-75..
Аз съм безмълвна - с това неприбиране вкъщи и каране на колело до 23 ч вечер, а уикендите буквално по 15 часа, какво остава за отваряне на учебник въобще, без абсолютно никаква подготовка, с мислене за всичко друго, но не и за училище и толкова точки да изкара..На него няма кой да му свали ръцете...

Искам да кажа, че това НВО за нищо не ни трябва (освен, ако не искаш да си завършваш с образоването в 10 клас или да се местиш в друга паралелка). Аз уча в едно от топ 3 най-елитните училища в България и никой не се подготвяше за тези изпити (въпреки че са бележкари повечето) , защото бяхме наясно, че не са ни важни.

В единствения случай, когато тези точки биха били важни, е при оформяне на срочната по БЕЛ/мат, но това е по преценка на учителя. Също така оценките от 8 до 10 клас (тоест тези от дипломата за първи гимназиален етап) не са важни за прием в университет. Така че можем да си почиваме преди 11 и 12 клас Simple Smile.
 При мен лично учителят ми не беше заинтересован от това колко точки изкарахме и не ни се промени годишната.

Важно е да се стегнем за ДЗИ-то.

# 276
  • София
Не, това е 78. Зазу, пусни му на Тонев писмото от руо. Егати своеволията
Аз не виждам проблем да се ползва НВО за текуща оценка. Хич и не мисля да се обяснявам. Освен, ако не стане срочна и годишна де 😂. Че само по това не са му нанесени.

# 277
  • Някъде в Европа...
Бел - 65, МАТ-75..
Аз съм безмълвна - с това неприбиране вкъщи и каране на колело до 23 ч вечер, а уикендите буквално по 15 часа, какво остава за отваряне на учебник въобще, без абсолютно никаква подготовка, с мислене за всичко друго, но не и за училище и толкова точки да изкара..На него няма кой да му свали ръцете...

Искам да кажа, че това НВО за нищо не ни трябва (освен, ако не искаш да си завършваш с образоването в 10 клас или да се местиш в друга паралелка). Аз уча в едно от топ 3 най-елитните училища в България и никой не се подготвяше за тези изпити (въпреки че са бележкари повечето) , защото бяхме наясно, че не са ни важни.

В единствения случай, когато тези точки биха били важни, е при оформяне на срочната по БЕЛ/мат, но това е по преценка на учителя. Също така оценките от 8 до 10 клас (тоест тези от дипломата за първи гимназиален етап) не са важни за прием в университет. Така че можем да си почиваме преди 11 и 12 клас Simple Smile.
 При мен лично учителят ми не беше заинтересован от това колко точки изкарахме и не ни се промени годишната.

Важно е да се стегнем за ДЗИ-то.
Не сте схванала какво казвам 😉...Всички са наясно, че НВО-10 клас за нищо не трябва, а и рядко се отбелязва в срочните оценки, както и че свидетелството за завършен първи гимназиален етап, в повечето случаи, е просто една хартийка...

# 278
А, Зори, щом сте си ок всеки да си прави каквото си иска, нарушавайки наредби, няма драма.
В единствения случай, когато тези точки биха били важни, е при оформяне на срочната по БЕЛ/мат, но това е по преценка на учителя.
Това изобщо не е така. Точките от нво не се преобразуват в оценки и не се вписват като текущи/срочни/годишни или каквито си ще оценки. Жалко за топ 3-то на гимназията. То и топ 1 така прави, друга от топ 3 пък си прави бал за профилиране с нво... изобщо е мъка с тоя топ.
Ето ви линк към писмото от руо, в което тия неща изрично се пишат до директорите:
https://ruo-sofia-grad.com/%D0%B2%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0% … %82%D0%B5-%D0%BE/

# 279
А, Зори, щом сте си ок всеки да си прави каквото си иска, нарушавайки наредби, няма драма.
В единствения случай, когато тези точки биха били важни, е при оформяне на срочната по БЕЛ/мат, но това е по преценка на учителя.
Това изобщо не е така. Точките от нво не се преобразуват в оценки и не се вписват като текущи/срочни/годишни или каквито си ще оценки. Жалко за топ 3-то на гимназията. То и топ 1 така прави, друга от топ 3 пък си прави бал за профилиране с нво... изобщо е мъка с тоя топ.
Ето ви линк към писмото от руо, в което тия неща изрично се пишат до директорите:
https://ruo-sofia-grad.com/%D0%B2%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0% … %82%D0%B5-%D0%BE/
И аз мисля така обаче и в нашето училище,преобразуваха точките в оценки изобщо не мисля,че е правилно.Другото което беше по комично е ,че по БЕЛ госпожата се побърка да пише на дъщеря ми 4 ки ,а на НВО изкарва 69 т.и пише 5 ца като изходно ниво да де ама срочната е отново 4 ,защото средноаритметично не и стигат 10 стотни за 5.Лично отношение ,нищо друго така го тълкувам аз .Госпожата пък по математика ги вписва като оценки обаче не променя срочна въпреки ,че резултатите по математика са плачевни !В крайна сметка това което обаче мен ме дразни е изобщо ,защо обръщат точки в оценка 😡Нямат законово право да го правят

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 22:11 от svetilo

# 280
Не разбирам драмата, която я имаше и в седмокласната тема, ще се ползват ли оценките, ще се вписват ли, нямат ли да се вписват.
Даже не виждам наредба защо се занимава с такава глупост.
От една страна учителите си имат свободата по свое усмотрение да определят оценката, от друга наредба им казва това гледайте, онова не може да гледате.  Ако е толкова важно, да предвидят дати и срокове догодина след дата, на която оценките трябва да са приключени.
Хайде тази година дойдоха късно оценките, ама какво пречи на неоформилите оценка да си вземат НВО предвид, дори и кълнейки се, че не го правят. Ето по-горе при lilfi е било в полза на ученика, макар че никой не може твърди, че е променила оценката учителката, заради НВО, щом тя го отрече и каже, че си е проверявала и си е открила грешка.
Сега учителки защо размятаха правото си да правят, каквото си искат, дори нарушавайки наредба и достресираха седмокласници, след като можеха кротко да си оформят оценки, базирайки се на каквото искат, това вече не знам.

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 22:23 от solnichka

# 281
Ами има си наредба и трябва да си се спазва. НВО е на материал на етап, т.е. 3 години, не е само на материал от втори срок на 10 клас. Освен това ако някой не отиде какво точно се случва? Иначе всеки учител си има правото да пише оценки за участие, за проект, за домашно, за контролно и т.н. Толкоз цял срок не написаха достатъчно оценки и не можаха да изградят мнение от работата на ученика, че сега да трябва в последния ден да се оформят и то на база нво (тово в седмокласната, не тук). За мен въпросът е принципен, не ме касае, нашите учители си оформиха децата още в петък, а и да трябваше да се вписва нещо и по измислената скала е 6 и за двата предмета, но просто не е редно.

# 282
Аз те разбирам, Мария. Въпросът е, че е наложена забрана, чието спазване не може да се контролира.
Ако оценките от НВО са налични преди оформянето на годишните оценки, абсолютно нищо не пречи на учител да ги вземе предвид, както казах, дори и да се кълне, че не го прави. Това за мен прави ситуацията нелепа.

# 283
Може да се проконтролира: пуска се сигнал до директор или до руо. Проверката е лесна: в ден 28.06 на цял клас/класове се появяват оценки без да имат час при тоя учител, без да са правили контролно/проект/домашно. Търси се обяснение защо, мъмри се, че не си познава норматива, разчува се и догодина не го правят колегите на сгафилия.

# 284
  • София
Единствено мога да споделя, че т.г. в нашето училище имаше директива всички оценки да са ясни и оформени до 20.06. Така и стана. Резултатите от НВО съответно нямат нищо общо с текущи, срочни и годишни.

Общи условия

Активация на акаунт