ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - В очакване на ваканцията!

• 47 203
  • 762
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Може да се проконтролира: пуска се сигнал до директор или до руо. Проверката е лесна: в ден 28.06 на цял клас/класове се появяват оценки без да имат час при тоя учител, без да са правили контролно/проект/домашно. Търси се обяснение защо, мъмри се, че не си познава норматива, разчува се и догодина не го правят колегите на сгафилия.

Това е при положение, че учителя попълва информацията в Школо в деня, в който е поставила оценки. При нас се появавт хаотично и без връзка с предходно проведен час. Имало е случаи да не мога да разбера коя оценка за какво е - мисля си, че е от контролно, оказва се, че от домашно предадено преди две седмици.
И за да допълня картината - по български също беше нанесена оценка днес малко след тази по математика - текуща, срочна и годишна без да е имало час днес по този предмет. След което беше изтрита. Може и да е грешка наистина, но може и да е целенасочено. Т.е. мисълта ми е, че решението да се пишат оценки от НВО - то може да се прилага и избирателно за някои само ученици.
Така че и аз мисля, че е невъзможно да се докаже, че не спазват наредбата. И да пусна сигнал - не вярвам, че директора или пък руо ще извършат задълбочена проверка и анализ, за да стигнат до извода, че някой е нарушил нещо.

# 286
Може да се проконтролира: пуска се сигнал до директор или до руо. Проверката е лесна: в ден 28.06 на цял клас/класове се появяват оценки без да имат час при тоя учител, без да са правили контролно/проект/домашно. Търси се обяснение защо, мъмри се, че не си познава норматива, разчува се и догодина не го правят колегите на сгафилия.
И учителката казва, че нанася оценки от насъбрани плюсове и минуси от работа в час преди да оформи окончателно ....да речем. Или нищо не нанася, но като си е наумила да даде тежест на НВО го прави, без да афишира....  излишно дълбаем. Ако учител не заяви сам, че използва НВО, няма как да се докаже, че го прави.

# 287
А да се ползва НВО като входяща оценка за 11 клас дали е много издържано..

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 23:56 от faviana

# 288
  • София
Не е редно и това според мен. Това даже не мога да си представя как ще го изиграят, след като НВО-то е в края на предната учебна година.

# 289
  • София
Моят младеж е пълна излагация, даже няма да напиша точките, че е срамно. Ама как танцува! Joy
В интерес на истината така съм се вторачила в седмокласниците, че изобщо не съм го натискала. Факт е, че и беше доста зает извън училище, танцува цялата година по няколко часа на ден. И не мога да не го похваля, че е много напреднал и много добър.

# 290
Няма никакъв механизъм да им се въздейства да го или да не го вземат предвид, освен ако резултатите не се оповестяват след окончателното годишно оформяне. Нашата официално ги вписа като оценки от изходно ниво ( тригодишен материал). Добре, че в нашия (неговия) случай не повлия драстично, че да смъкне с цял пункт  годишната оценка. Класната им по мат също била по формата на НВО, а по думите на моите - 5 пъти по трудна. Мина вече, аз лично съм доволна от годишния успех - няма неприятни изненади - само 1-2 приятни, явно някои преподаватели работят и опознават в процеса на работа децата, а не броят точки на тест само. Още 2 дни, свършва се ....! От септември новия връх ще щурмуват, там сериозно вече!

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 08:01 от Cygnus

# 291
Да ми припомните 4 за годината колко точки беше?
26 т.

# 292
МОН отново започнаха да ни играят по нервите, пак обмислят промени в стил "Денков":
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14788433
Една седмица по-късно да се проведат националните външни оценявания в 7-и клас догодина, обмислят от Министерството на образованието и науката. Така учениците ще имат малко повече време за подготовка.

Графикът на кандидатстване няма да пострада. Това обяви министърът на образованието проф. Галин Цоков, който представи екипа си и приоритетите му.

Сред тях важен е промяната на учебните програми като се намали фактологическата тежест. Промяна ще има и в оценяването.

Скрит текст:
Не разбирам драмата, която я имаше и в седмокласната тема, ще се ползват ли оценките, ще се вписват ли, нямат ли да се вписват.
Даже не виждам наредба защо се занимава с такава глупост.
От една страна учителите си имат свободата по свое усмотрение да определят оценката, от друга наредба им казва това гледайте, онова не може да гледате.  Ако е толкова важно, да предвидят дати и срокове догодина след дата, на която оценките трябва да са приключени.
Хайде тази година дойдоха късно оценките, ама какво пречи на неоформилите оценка да си вземат НВО предвид, дори и кълнейки се, че не го правят. Ето по-горе при lilfi е било в полза на ученика, макар че никой не може твърди, че е променила оценката учителката, заради НВО, щом тя го отрече и каже, че си е проверявала и си е открила грешка.
Сега учителки защо размятаха правото си да правят, каквото си искат, дори нарушавайки наредба и достресираха седмокласници, след като можеха кротко да си оформят оценки, базирайки се на каквото искат, това вече не знам.
Горе долу това обобщи ситуацията Flowers Rose

При нас заповедта беше всички да са оформени до 27.06 и така и стана. Нямаше как да се вземе предвид НВО (не че при нас щеше нещо да промени).

# 293
  • София
Ами напротив, предложението е чудесно, а и много вероятно ще реши проблема с нерагламентираното използване на резултатите от НВО за оформяне на годишна оценка, защото ще се разминат времево.

# 294
Да, този проблем ще реши, но аргументът, че ще се вдигне успеваемостта с една седмица повече подготовка е доста смешен. Като спре да ти смешно, разбираш, че няма пилот в самолета.

# 295
Не виждам нищо позитивно, освен да се изтощят още повече деца и родители, като децата няма да научат кой знае какво за една допълнителна седмица.
Както написахме по-горе, ако се сложи срок за оформяне преди датите на излизане на резултатите, този проблем се решава така или иначе.
Лично мнение, а и мисля като родител, който все още има дете, на което това НВО предстои.
Много по-смислено беше да започнат да обмислят втора дата за НВО в 7 клас, нещо, за което настояваме от години.
Сега очаквам правителството да започне пак да се бори и за удължаване на учебната година, поредната безмислена цел.

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 11:40 от Анонимен

# 296
  • Пловдив
Аз  нямам проблем с вземането на НВО под внимание от учителите, защото в моя случай и в 7 клас и сега в 10 беше в полза на младежа. Факт е, че на НВО се представя по-добре от оценките му през годината. Разбирам, че оценката на учителите отразява не само знания, а и старания, но все пак е и доста субективна понякога.

# 297
  • София
Момичета, може ли отзиви за паралелката с математика и немски в НПМГ?
Как са преподавателите по немски? Научава ли се?
Една приятелка се колебаят между немската и НПМГ с немски.

# 298
НПМГ.
Прочети последните 2-3 теми за НЕГ. Положението е покъртително и няма изгледи да се промени, докато не се махне тази директорка. В НЕГ ще научи немски, ако се падне при двете свестни учителки в 8 клас или ако ходи на уроци.
Кое дете в коя паралелка е, се разбира на 14 септември вечерта.
Профилите за 11 и 12 клас ги обявиха вчера. Срок за избор - днес. Кое дете в кой профил е , ще разберем в началото на учебната година.
Тотална липса на организация и заинтересованост. Електронен дневник има от февруари 2022 г и то след хиляди подписки и натиск. Но рядко го ползват...

# 299
  • у дома...
Аз  нямам проблем с вземането на НВО под внимание от учителите, защото в моя случай и в 7 клас и сега в 10 беше в полза на младежа. Факт е, че на НВО се представя по-добре от оценките му през годината. Разбирам, че оценката на учителите отразява не само знания, а и старания, но все пак е и доста субективна понякога.

Аз също нямам драма - за колкото се е подготвила, толкова и е получила.

А спада в нивото по БЕЛ е и в резултат от самото време за провеждане на изпитите в 7 и в 10 клас. 2 часа и половина за 7 клас и час и половина за 10-ти. А добро резюме се пише по-трудно от преразказ.

Общи условия

Активация на акаунт