Банята - тема 44

• 35 922
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
Циментовите плоскости по документи са най-доброто за бани (те са и фабрично хидроизолирани). За съжаление са скъпи, тежки и с тях се работи отвратително трудно. При нас вече има една затворена кухина с тръби с аквапанел, с плочки отгоре - на вид е ОК, не се използва още. Имаме и една ужасно крива стена, от която мазилката в един момент просто се срина - наложи се да се прави нова, като на най-трагичните места вложихме и парчета аквапанел. Нямам отзиви от използване засега, само от работа с плоскостите - ясно ми е вече защо не се използват масово.

# 526
  • Sofia
Пробвай с Technogips Pro "Blue Board Тип GM DFH1IR" за подобно приложение - доста по-лесно се работи - реже се с макетния нож само от едната страна и се сгъва, след това само се сгъва на противоположната страна и готово (т.е. няма нужда да се реже от другата страна с матеното ножче, след като е прегъната плоскостта, а само се обръща и се "къса" сама точно).

От двете страни е стъклофибърно покритие - което е голям плюс (не е хартия), но като минус е че се отделят стъклофибърни нишки - т.е. дразни кожата и е добре да се ползват ръкавици, както би ползвал при вата.

# 527
А, при нас аквапанелът отдавна е купен и частично нарязан, така че с него ще караме. Утехата за "проклетията" му засега е доброто обещание от документацията. Като започнат да се използват помещенията, правени с него, ще дам отзиви.

# 528
Само след 10 месеца ползване на банята, фугите по пода се изрониха частично и се виждат ръбовете на плочките...
Ще се префугира, но имам спомен, че в старите теми имаше информация за нещо, с което се запечатват фугите, за да не се цапат.
Някой може ли да ми помогне какво беше то? Hug

# 529
Само след 10 месеца ползване на банята, фугите по пода се изрониха частично и се виждат ръбовете на плочките...
Ще се префугира, но имам спомен, че в старите теми имаше информация за нещо, с което се запечатват фугите, за да не се цапат.

Церезит импрегнант за фуги -
https://praktiker.bg/bg/Lakove/SILIKONOV-IMPREGNATOR-ZA-FUGI-CER … SIT-CT10/p/433880

# 530
А какъв е фугина?

# 531
Не знам, майсторът го купи.

Благодаря за препоръката за Церезит!

# 532
  • дядовата ръкавичка
Здравейте,
Знам, че темата не е точно за препоръки, но ще съм изключително благодарна, ако може да ме насочите към майстор, който да направи пода на малка баня - около 3 кв.м. Правим я в част от коридор, настоящата настилка е дюшеме. Мъжът ми иска да го прави сам, но хич му нямам доверие. Звучи ми сложно - наклони, сифон ... Имаме изведени тръби.

# 533
Изглежда ми мисия невъзможна. Освен на двойна или тройна цена. По-добре мъжът ти да се пробва. Ако е действаща баня наклони си има, само трябва да ги следва.

# 534
  • дядовата ръкавичка
Мне, не е действаща баня, коридор е. Същият човек би могъл да сложи и плочките, ако го прави.

# 535
Ако напишете град, може някой да помогне с препоръка.

# 536
  • дядовата ръкавичка
За София става дума. Благодаря!

# 537
Добре а кои са по-добрите марки фугин ?

Чух че имало и някакъв епоксиден ама това май си е скъпо и за баш майстора Simple Smile

# 538
Точно в момента (лято все още, топло), да намериш читав майстор за баня в София е като да уцелиш джакпот от тотото. И то за малка баня, само за пода, доколкото разбрах. За 3 кв. м. може евентуално да търсите някой, който да я прави след основния обект, на който работи.

В подраздел Строителство на раздел Дом (тук сме в подраздел Нашият дом) една потребителка е направила списък от препоръчвани от други потребители майстори за различни неща, по градове. Заглавието на темата е нещо като Бял списък на майстори за ремонти (или някакво подобно заглавие), та потърсете там.

Ако мъжът Ви е що годе сръчен, аз не виждам голям проблем - ще пита приятели, ще гледа клипове в Ютюб, ще се справи някак.

# 539
Добре а кои са по-добрите марки фугин ?

Чух че имало и някакъв епоксиден ама това май си е скъпо и за баш майстора Simple Smile
Епоксидна фугираща смес слага при нас домашният майстор (сам го иска), но да, скъпо е, цветовете не са особено налични и полагането е предизвикателство. Т.е., не толкова полагането, а почистването след това. Той си избра най-малко критичната площ и се научи на нея. Аз участвам само в избирането и намирането на цвета по знайни и незнайни магазини (хич не е лесно) и се радвам на резултата.

Общи условия

Активация на акаунт