Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 16

• 70 724
  • 829
  •   1
Отговори
# 75
Какво е СО, селска околия?
Селищно образувание. СО Пчелина, СО Сотира, СО Добрева чешма. Започнаха така да ги пишат

# 76
На вилните зони им казват селищтно образувание. Със тенденция да станат квартал. Пример -Галата, Боровец.

Последна редакция: пн, 03 юли 2023, 13:22 от So Lucky*

# 77
  • гр. Варна
So Lucky*, някога кв. Галата бил ли е селищно образувание?
ЗА ГРАНИЦИТЕ НА НАСЕЛЕНОТО МЯСТО И СЕЛИЩНОТО ОБРАЗУВАНИЕ
Скрит текст:
Разпоредбата на чл. 140, ал. 5 от ЗУТ се прилага за инвестиционно проектиране, приложимо на територията на населено място, определена от неговите строителни граници. Същата разпоредба не се прилага за територии, прилежащи към селищни образувания. https://advokatibryamova.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0% … 1%81%D0%B5%D0%BB/

# 78
Може да не е било така админиатративно наречено,  но от един чукак вече е квартал. Кое не е ясно?

# 79
  • Варна
Какво е СО, селска околия?
Селищно образование означава СО.
Има голяма разлика между отделните СО-то. Зависи какъв е пътя (асфалт, цимент,чакъл) или е черен и на огромни дупки. Зависи има ли канализация, вода, ток или не и колко е близо до града. Ние сме буквално на 150 метра по въздух от гарсониерата ни във Възраждане 2 от горната страна на бул. Трети март. Имаме ток, вода, канал и пътя го циментираха миналия август, защото от тежките строиитни машини беше като след бомбандировка. Аз се движа с кола, защото до работното ми място нямам удобен автобус, но и от Възраждане нямах. Мъжа ми го вземат със служебен бус,а синковецът се придвижва с автобуси: 20, 148, 118… или с тролей 83. Левски, Цветния и Чайка ми харесваха като локации, но бяха над бюджета ни през 2021г: 50000 евро за тристаен с паркомясто. Изключително съм доволна, че не се налага да търся къде да паркирам. Кооперацията ни е малка: 2 студиа и 16 апартамента на 3 етажа +мансарда. Под нея има градина с овошки и оттам ни пеят славейчета, а в дясно има 2 къщи една зад друга. Шумът от булеварда е много по-слаб от Възраждане, а въздуха е по-чист и свеж.

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 09:57 от ysap

# 80
ysap, ЗАСЕГА това е положението край вас в това СО, скоро ще застроят и съседните с този интерес за закупуване. 2014г ходихме да гледаме в Дели Сава, много хубаво място, тогава спокойни лозя и малки вилички. Е отидохме да видим плана - 70% плътност  и 17м височина.. Сега на това място има кооперация и съседна и т.н,  между Виница и Дружба .. На момента се отказахме, защото искаме къща и около нас да са къщи.
Същата кочина е и около Военна и Нов хлебозавод ..
Плътност над 25% и височина над 10м става апетитно за кооперации с всички последствия за това

# 81
  • Варна
За добро или за лошо това е бъдещето на всички вилни зони около града. Ние имаме апартамент в малко блокче от подобен тип, на 100 метра над околовръстното. Птички, щурчета, море, гледки. И вдигнаха 8 етажен блок отпред…

# 82
Здравейте мили хора!
Радвам се, че ви намерих и вярвам, че ще ми помогнете. Моята драма е следната живеем в  Русе много мръсен въздух постоянно ни обгазяват. Във въздуха се носят миризми я на бакелит, я на лакочистител. Не могат да решат проблема с това. Затова ми се иска да спасим дечицата си. Постоянно боледуват, а на каката вече й тече и кръв от носа след като предния ден или нощ е миришело така... Sad
Таа Варна ни е на сърце (заради пречистващите ветрове Simple Smile )  и ми се струва със сравнително по чист въздух примерно от Бургас ( там знам, че го трови лукойл)
Търсим нашия имот във Варна вече 6м от разстояние. Понякога и отскачаме за огледи, но до тук само стигнахме до извода, че неискаме да живеем в центъра.... Попаднах на новострояща се сграда във  кв. Възраждане 1, хареса ни разположението на апартаментите (правилни форми).  В https://www.blok166.com/location намира се на ул. Иван Янев. Еко фураж е инвеститор, а Сити билд строител знаете ли нещо за тях дали са надеждни? Строят ли качествено?
Искам да попитам този кв добре  ли е за живеене, има ли наоколо ОУ и ДГ? Или ако можете да ме насочите към някой по-добър ще съм много благодарна.

# 83
Точно в този район въздухът не е никак чист, между 3-4 основни пътни артерии и нулев шанс за ограничаване на трафика. Иначе да високо и ветровио е там.
Пропускате основен проблем  за Варна - високата влажност от морето,  за много хора с дихателни проблеми това е още по-лошо и от мръсния въздух. Във Възраждане точно в този район ДГ и училища без да се пресича голям булевард няма

# 84
Включвам се защото и ние сме в подобна ситуация като SunFlowerLady. От няколко години мислим за смяна на града (Русе), първо заради мръсния въздух и ужасен климат, а вече и заради други неща като замирането на града, липса на възможности, манталитета и т.н.
Мислихме и ние за Бургас, но се отказахме заради Лукойл, а и защото от гледна точка на здравеопазване, образование и възможности не е много по-добре от Русе, иначе изглежда по-спокоен и спретнат от Варна, според нас.
Ние също търсихме от разстояние известно време, но видяхме, че така няма шанс да стане, а в момента очакваме и бебе и няма как да пътувам постоянно за огледи.
Затова сме решили евентуално догодина да бъдем първо на квартира и да търсим имот на място.
Само че ние пък искаме в централните райони и евентуално Чайка, но засега ми изглежда много трудно намирането на нещо прилично.

# 85
Търсенето на място, докато сте на квартира, е по-удачен вариант, тъкмо ще имате поглед върху ежедневието на квартала, ще гледате с очите на местни.

# 86
Точно в този район въздухът не е никак чист, между 3-4 основни пътни артерии и нулев шанс за ограничаване на трафика. Иначе да високо и ветровио е там.
Пропускате основен проблем  за Варна - високата влажност от морето,  за много хора с дихателни проблеми това е още по-лошо и от мръсния въздух. Във Възраждане точно в този район ДГ и училища без да се пресича голям булевард няма
Моля, насочете ме към квартал може би по страничен?

# 87
Прочетете всички теми и ще се ориентирате в плюсове и минуси на кварталите във Варна.
Няма идеално място, където някой да ви насочи.

Предпочитани квартали са Левски, Чайка и Бриз от скоро, но и там си има минуси.
Много хора дошли от вътрешноста на страната харесват Кайсиева и Владиславово, както и Аспарухово, най вече защото има места в градините, училища, магазини... но не всеки иска да живее в периферията на града.
На мен лично ми харесваше Трошево и Младост, но ги презастрояват и се изнервям адски.
Привлекателен за млади хора е района на Лятно
Кино Тракия, само че паркирането и шума там са проблем.
Така, че зависи от нуждите и предпочитанията на вашето семейство.

# 88
Според мен има достатъчно райони, приятни за живеене във Варна. Всичко зависи от бюджета, с който разполагате + закупуване на гараж - задължително, където и да се ориентирате да живеете.

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 22:02 от metome

# 89
SunFlowerLady, във Възраждане 1 е много презастроено. Улицата, на която се намира строежът, който сте харесали е изключително тясна и в същото време с натоварено движение. Места за парикиране няма. Има училища в близост, но не във Възраждане 1 и се пресичат големи и натоварени улици.
Според мен по-добър вариант е Младост.
За чистотата на въздуха не мога да коментирам, но както е казала Скаридка въздухът е много влажен, което влияе на деца с астма и подобни здравословни проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт