Думи, които "излизат" от употреба

• 181 424
  • 5 883
  •   1
Отговори
# 5 700
  • пустинен пъпеш
Екскурзовод вече е почти изместена от гид.Днес направо се самопоправих,започвайки да изричам първата и в крайна сметка използвах втората.

# 5 701
В книга, преведена от английски, срещнах "кибритлия" - рядко употребявана дума. Стана ми интересно коя английска дума са превели така.

# 5 702
  • Наблизо
hot-headed сигурно

# 5 703
  • Mars Hotel
Или short-tempered вероятно.

# 5 704
Ох, опасявам се, че освен ако не става дума за конкретни издателства и преводачи (броящи се на пръсти), преводите от английски са толкова лениви и долнокачествени, че са превели така matchstick man. Което значи съвсем, абсолютно друго нещо. Дано не съм права Simple Smile

# 5 705
Екскурзовод си е в употреба, освен това има нюанс в значението.
Екскурзоводът води екскурзии или туристически обиколки, гидът - турове, т.е. обиколки в рамките на даден обект - музей, замък, крепост, кораб.

# 5 706
А каква е разликата между (туристическа) обиколка и тур?

# 5 707
Турът е в самия туристически обект. Синоним е по-скоро на посещение, а не на пътуване.
Напр. наскоро ходихме до резиденция Евксиноград и там има тур с гид из парка и вътре в двореца.

Работила съм като екскурзовод и съм водила както екскурзии: вземане на туристите от хотелите, придвижване с едно транспортно средство, прехвърляне на друго, после някакви други активности (скално катерене, посещение на разни обекти) и след това връщане; така и турове: аз съм си на кораба, водят ми групите туристи, аз ги развеждам и им обяснявам историята и любипитни факти (за ветрохода "Калиакра" става дума).

Има и по-всеобхватни екскурзии, които вече се считат за туристическа обиколка. Колеги водеха германски групи: в рамките на седмица пътуваха из цяла България - всеки ден се нощува на различно място и се посещават различни природни и културни обекти.

# 5 708
Непротивоконституционствувателствувайте - много рядко използвана дума.

# 5 709
Тази суми никога не е била използвана реално, и в същото време е вечна, стане ли въпрос коя е най-дългата дума в българския език. Тоест никога не е отпадала, защото и никога не е била в употреба, освен в майтапчийската сфера. А там си е все още.

# 5 710
Тази суми никога не е била използвана реално, и в същото време е вечна, стане ли въпрос коя е най-дългата дума в българския език. Тоест никога не е отпадала, защото и никога не е била в употреба, освен в майтапчийската сфера. А там си е все още.

Според Българския тълковен речник това означава “не извършвайте действия против конституцията”. Думата е въведена през 1947 г., за да обслужва т.нар. Димитровска конституция и да представлява призив за уважение и спазване на конституцията.

# 5 711
То от самата дума става ясно какво значи, няма нужда от речник, но още в основното училище се питахме "знаеш ли коя е най-дългата дума?". И оттогава насам е все същото - друга употреба няма.

# 5 712
  • Майничка
Е, с граматичните и правописни корекции вече е орязана - не противоконституционствайте.

# 5 713
Е, с граматичните и правописни корекции вече е орязана - не противоконституционствайте.

???

Това майтап ли е?

# 5 714
  • Майничка
Майтап е, разбира се, на ако тръгнеш да го мислиш, си е баш така. "Не"-то трябва да е отделно, а "-вувам"  се съкрати на  "-вам" (примерно в учителствувам, участвувам, председателствувам, началствувам).

Общи условия

Активация на акаунт