Кога е време за сватба?

• 20 002
  • 704
  •   1
Отговори
# 75
Е, може и да греша нещо, но не е ли годежа времето, дето се взима жената от бащиния дом? Мен баба така ме е учила, не съм задълбавала.

# 76
  • София
След всичко прочетено смятам, че щом все още не сте заедно за по-дълго време, това е вече червена лампа.

Не знам какво толкова работи, в какъв апартамент живее, но аз на 36 в Канада, че и на 30, ако съм имал намерение да се женя, жена ми щеше да е ДО МЕН, поне за 6 месеца в годината.
Изобщо, това "чакане" на 3та държава ми изглежда като да не се искате чак толкова. Иначе, сексът може и да е страстен, това е съвсем друго нещо.

Бракът не е гаранция за нищо. Коронният номер на семейните българи емигранти в Канада е да се разведат най-напред. Защото в друга държава единият дърпа повече, а другият дърпа в съвсем друга посока.
Не виждам и защо трябва да е чужденец, това е допълнително затрудняващо обстоятелство. Свършиха ли се българските мъже.
Сега не е 2000та, където една заплата беше 100$. На чужденците ни оная работа, ни портфейла им е от злато.

Според мен, хващаш си куфарите и се нанасяш у тях. Ако не ще ... Поне ще си знаеш.

# 77
Може би просто си го е харесала, така се е случило, че не е българин. Портфейлът не е единствената причина българка да има връзка с чужденец. А и средностатистическият български мъж с ориенталски манталитет не виждам с какво толкова може да привлече една интелигентна модерна жена.

# 78
Е, може и да греша нещо, но не е ли годежа времето, дето се взима жената от бащиния дом? Мен баба така ме е учила, не съм задълбавала.

Ха, ха, никога не е било това. Тогава житейската философия е била "ако е изпил млякото защо му е да взема после кравата?". И затова сексът е бил разрешен чак след сватбата, иначе момъкът ще чукне и ще развали годежа, понеже изведнъж като и се насити ще усети несходство в характерите. Съвместният живот започна когато девствеността и репутацията на момата престанаха да бъдат фактор и това беше при моето поколение. Но при майка ми хич не е било  прието да се тестват младите.

# 79
  • София

Ха, ха, никога не е било това. Тогава житейската философия е била "ако е изпил млякото защо му е да взема после кравата?". И затова сексът е бил разрешен чак след сватбата, иначе момъкът ще чукне и ще развали годежа, понеже изведнъж като и се насити ще усети несходство в характерите. Съвместният живот започна когато девствеността и репутацията на момата престанаха да бъдат фактор и това беше при моето поколение. Но при майка ми хич не е било  прието да се тестват младите.
Навремето хората са били повече възпитани в отговорност и семейни ценности. (знам, че ще наскачате с  примери-изключения, познавате една баба, дето ...) Истината е, че преди хората ценяха повече семейството и отговорностите около него. Знаели са и са спазвали ролите си. В тая връзка, по-малко неща са се обърквали тогава, отколкото сега. Сега за един цвят на плочки в банята може да се разведат някои хора. Или заради сериен бройкаджия колега.

Не споделям клишето, че средният българин е ориенталец, дето само пърди, пие и лежи, а средният немец, австриец пръцка само парфюм от амброзия. Винаги ми е бил изключително неприятен този стереотип.
Възпитани и невъзпитани кръгове има във всяка държава. И колкото по-чужда, толкова по-малко ще те допуснат в по-високите кръгове и ще си откъртиш с 3тата ръка хора.
Може и да не е заради парите, но у много българи има някакъв нихилизъм, някаква жажда за "чуждо" и благоговеене, сякаш "немец" звучи като "мерцедес". А лично на мен ми звучи като "трабант" ... Познавам безброй хора от безброй държави, говоря само от 1ва ръка.

# 80
Няма нищо общо с благоговеене пред чуждото, както казах, хората просто се харесват и толкова. Не виждам дори какво има толкова да се коментира и да се философства.

Винаги ми е звучало много комплексарско да почне някой български мъж да ме убеждава колко видиш ли не ги бива другите. Ама то това си е народопсихология така или иначе.

# 81
Не съм чела цялата тема, но ще ти го кажа така...  Не е проблем, че отскоро се познавате, а че нямате възможност да сте заедно постоянно.
На практика сте непознати, защо първо не поживеете заедно, а после помислете за брак?
В различни държави сте, първо се съберете, опознайте и тогава всичко останало.

# 82
Ще де опитам да отговоря максимално на всички...

Той всъщност още в началото ме впечатли с това, че  знаеше какво иска - да си намери сериозна приятелка, да си намери по-добра работа ( той работи в производството на автомобили, няма висше.Също има години опит в строителството и прави почти всякакви ремонти без електричество.)
После собствено жилище, защото децата не трябва да живеят на квартира.
Децата по възможност 2...

Първоначално търсих работа в Хърватия, но нямах почти никакъв успех,  мисля че там е доста постен пазара на труда в IT сферата, и също може би защото не знам хърватски.

За България, той иска да си подобри стандарта, а а като гледах, Jobs bg, не знам въобще може ли с неговите квалификации да взима някаква прилична заплата тук.Също, не знае български.

И така и двамата знаем немски и английски и решихме да пробваме немско говорящите страни, там имах доста попадения за работа.

Иначе BadKarma ,е права, нямам право да работя от друга страна продължително време,сложно става с данъците за фирмата.
Това би било един прекрасен вариант за мен.

А между другото  поред мен манталитета доста си прилича и е много забавно да се сравняват двете култури и езиците

# 83
  • София
Разбира се, това не значи да се шашнеш и да започнеш да го притискаш. Деликатно действай, поразпитай го за конкретни планове, почни да споменаваш, че ти се иска да живеете вече заедно за постоянно... с две думи, опипай хубаво почвата и усети нещата. Така бих подходила аз.
Защо си мислите, че такива тънки намеци и "опипване на почвата" не са ясни на мъжа...
То е все едно да си му каже направо - ако ще се офлянкваш, аз съм на 32, няма да те чакам до 35 и тепърва да търся друг ако решиш, че не ти се жени.

Ти как предлагаш да подходи?

# 84
Ами отивайте в Германия тогава, там има производители на автомобили, но се съмнявам, че ще си го подобри дотолкова, че да му стигнат за собствено жилище в Мюнхен. Без висше и с опит в производството и строителството да не очаква, че ще си намери висококвалифицирана работа в Германия, обаче. Вече дали ще му падне или ще му се качи стандарта, не мога да преценя.

Ако ти си доволна от твоята работа, заплата и стандарт, а той е хърватин (ще научи със сигурност достатъчно български да се оправя, а и се разбира все пак) и е майстор или работи в производството, да идва в България. Хърватска е мъничка държава, не съм запозната с пазара на труда, но ако работата ти е добра и стабилна не бих се местила. А той ако ще работи майстор… не е уважителна причина да не дойде това да го работи в България. На първо време, пък местете се после в чужбина.

# 85
Предполагам сте се насочили към Швейцария. Там хората от бивша Югославия са добре приети и няма проблем да намерят работа, а и се поддържат. Не мисля, че рискуваш нещо.

# 86
При този глад за строителни майстори у нас и ако „младежа“ го бива в ремонтните дейности, тук може под пари да остане. Simple Smile

Колкото повече подробности даваш, толкова по-съмнителна ми се струва цялата авантюра. Внимавай, дано всички планове не се окажат само прах в очите.

# 87
Сикнес, и аз в отбора на Сийка - от тоя храст заек трудно ще излезе.
Хърватска има много красиво крайбрежие. Ако не си била там, направи си поне една екскурзия.

# 88
Ами отивайте в Германия тогава, там има производители на автомобили, но се съмнявам, че ще си го подобри дотолкова, че да му стигнат за собствено жилище в Мюнхен. Без висше и с опит в производството и строителството да не очаква, че ще си намери висококвалифицирана работа в Германия, обаче. Вече дали ще му падне или ще му се качи стандарта, не мога да преценя.

Ако ти си доволна от твоята работа, заплата и стандарт, а той е хърватин (ще научи със сигурност достатъчно български да се оправя, а и се разбира все пак) и е майстор или работи в производството, да идва в България. Хърватска е мъничка държава, не съм запозната с пазара на труда, но ако работата ти е добра и стабилна не бих се местила. А той ако ще работи майстор… не е уважителна причина да не дойде това да го работи в България. На първо време, пък местете се после в чужбина.
Моята в момента ми е идеал, комфорт и добри пари.В крайна сметка обаче за това решихме той първо да види наистина ли у чужбината ще му е по-добре.

Би било супер ако в България може, аз просто никога не съм търсила такава работа, моите в Линкдин се намират бързо.
Как бих могла да видя какви варианти има за него в България?
Джобс бг заплатата повечето случаи не я пишат, а не мога да ходя на интервю за него..

# 89
Ти ме уби 😄 Майстор викала ли си някога вкъщи да знаеш как им се плаща?

Общи условия

Активация на акаунт