Кога е време за сватба?

• 20 104
  • 704
  •   1
Отговори
# 240
Тоя хърватин едва ли има идея, че тигана вече е сложен.

# 241
...

А може би и аз съм много плаха, ако поискам мога да напусна и да ходя да живея на негов гръб, но не искам.Какъв стандарт на живот ще имаме с неговата заплата? Съжалявам, но не мога да направя такава смела крачка.И после като се окаже че не ме обича да се връщам в България с подвита опашка и да търся работа пак.

...

Според теб кое ще е по-различно, ако сте в Австрия? Разчиташ, че ще си намериш работа по професията достатъчно бързо и че ще имате висок стандарт? Или че неговите парите ще стигат за двама ви? Австрийците доколкото съм чувала са доста консервативни.. 
Имаш ли приятели или познати в някоя от тези държави, които обмисляте?

# 242
Добре де, щом е толкова лошо , защо хората емигрират?

П.П.Няма си идея, това са само лични размисли и страсти.

Само се надявам и той наистина да мисли това, което говори

Разчитам на работа, която да ми дава поне същия стандарт като сега.Той разчита на по-добър стандарт за неговата работа

Немски компании са ме търсили в Линкдин така че имам надежда, че ще имам опции там

Аз всъщност ще търся работа преди да напусна.Не виждам смисъл първо да се местя пък после да търся работа

# 243
Едва ли някой очаква хърватски работник в завод да има спестени пари за апартамент в Германия или Австрия. Но някакви резерви поне да му покрият първоначалните разходи около местенето, наеми, депозити, времето около търсенето на работа и първите 1-2 заплати - да.

# 244

Аз всъщност ще търся работа преди да напусна.Не виждам смисъл първо да се местя пък после да търся работа

Това е прекрасно, предлагам да започнеш да търсиш от сега още тогава. Никой не е казал, че това означава да си напуснеш сегашната работа моментално. Процесът на търсене на работа в чужбина, когато не живееш в дадената държава, може да отнеме и година. Ориентирай се как е пазарът на труда, колко интервюта получаваш, как се справяш на тях, какво търсят.. Тези съобщения в ЛинкдИн невинаги означават много, на мен ми пишат за позиции, за които съм изцяло неквалифицирана Grinning (това не е обида към теб, нито към мен, просто казвам да не ги вземаш толкова насериозно...)

И никой не говори за вноска за апартамет, според мен да купуваш апартамент в държава, в която не си живял .. не е много хитро. Няколко хиляди евро за депозити за апартаменти и да се издържате първите 1-2-3 месеца, ако се наложи, според мен са задължителни.

ПП: Отново, не препоръчвам да се местиш в чужда държава само заради мъж, но като гледам си си решила нито той да е в Бг, нито ти да ходиш в неговата държава. В такъв случай, най-удачното решение е да си търсиш работа в третата държава, и то активно. Тъкмо той ще види, че си сериозна, обърни внимание как реагира като започнеш да получаваш интервюта за работа примерно в Австрия. Дали ще почне и той да се свързва с сънародниците си там, да си урежда сериозно работа, или ще започне да "вие от бой"?

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 15:19 от Новачка

# 245
  • София
Изобщо даже не е лошо, но ако е обмислено, а не просто за идеята.

Големите ми дъщери също заминаха преди години, но с цел учене в университет и постепенно реализиране. С близки и познати хора, с опция да получат рамо на място, с опция да си тръгнат при нужда (както стана по време на пандемията). Постепенно се случи всичко, но бяха тъкмо завършили гимназия и не са изоставяли добра работа или пък да са разчитали само на провидението.
Смятам, че идеята да се омъжиш ти замъглява трезвата преценка и избутва назад всичко останало.

# 246
Според мен още е прекалено рано, а още по- добре е да заживеете заедно преди сватбата, защото тогава се вижда дали ще можете да сте семейство. Докато още бяхме гаджета с бившия ми, всичко беше прекрасно, но към 5-6 месец от съвместното ни съжителство, разбрах че няма да се отлепи от полата на мама.

# 247
Като цяло от темата повечето хора наистина искат да набутам човека в България, за съжаление а на момента я виждам като страна без възможности и ми е трудно да я рекламирам на средно статистически човек.

Не знам как да му предложа пo-ниска заплата и по високи разходи.Това никак не отговаря на неговото желание за по-добър живот.
Или ще трябва да се примири аз да го издържам.

# 248
Авторке, личи си по написаното колко си нерешителна и несигурна. Също си много лесно податлива на влияние, нападнаха те някои съфорумки, които (повечето) нямат партньори и ти даде набързо заден. Животът принадлежи на смелите. Иначе ми се струва тихото спокойно самотно бъдеще с котката много вероятно. Сори!

# 249
Авторке, личи си по написаното колко си нерешителна и несигурна. Също си много лесно податлива на влияние, нападнаха те някои съфорумки, които (повечето) нямат партньори и ти даде набързо заден. Животът принадлежи на смелите. Иначе ми се струва тихото спокойно самотно бъдеще с котката много вероятно. Сори!

Да това ми е проблем от много години.
Влияя се лесно.
Бягам към сигурността.
Този път ще си троша главата, пък да видим.

# 250
Защо да му предложиш по ниска заплата и по високи разходи? Той там колко толкова взима и какви са му разходите в сравнение с тук? Айде по сериозно, съберете ли се, естествено, че в началото единия ще издържа другия, докато си стъпи на краката. Ако желание има, все ще се справите. И в София определено не е без възможности. Самия факт, че ти тук работиш от вкъщи, или от офис, и взимаш колкото една немска продавачка, която разчита на държавата да й субсидира част от наема, без възможности ли е за теб?
Много си наивна, в чужбина никой не примира за емигранти, търпят ги по необходимост, за черната работа, или ако са доказани специалисти.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 15:33 от Прекрасная Василиса

# 251

Жената иска съвет, а казусът е много сложен, с много нюанси, всеки си пречупва ситуацията през собствената призма.. зависи дали си рисков играч, или по-стратегически, или по-предриемчив, или непредприемчив, или по-влюбчив, тн.. Това в крайна сметка си е доста лично решение. 
Предполагам, че авторката ще седне и вземе под внимание практическите съвети от тази дискусия, както е потенциалните червени знаменца, които изскачат от разсъжденията тук. Като искаш следвай сърцето си, но не забравяй и мозъка си ! Wink

# 252
  • София
Като чета, той и сега няма особено големи опции. На 36, без образование, без добра работа, без спестявания. Единствено с фантазии за бъдещето.
Защо ти да му предложиш работа и заплащане? Той е този, който трябва да си осигури, че и на теб да бъде добра опора, когато останеш да гледаш планираните деца и то в чужда страна и без близки наоколо.
България не е страна без възможности, когато човек има съответните способности. Без способности - никъде не дават наготово.

# 253
Абе да дойде тук, да отвори една сърбо-хърватска скара/ ресторант, и приключвайте въпроса. То пък големия кеф да работиш в строителството или на поточна линия в производството.

# 254

Ти чете ли, че любимият образ  ще вземе кредит, за да се устройва в чужда държава? Не знам това как ще стане точно. Ще търси работа през фирма, която набира гастарбайтери,  явно, но не сега,а като си излекува хернията.

Да ме се окаже, че авантюрата на авторката се състои в плащане на чужд кредит или да плаща сметките, докато той работи за кредита.

Аз разбирам да сме 90те и човек да тръгне с един куфар и заеми от родата, ама вече толкова време и двете страни сме в ЕС, хората се местят и по по-неавантюрисични начини.
А и двамата са вече над 30-те.

Общи условия

Активация на акаунт