Прага - тема 3

• 29 291
  • 366
  •   1
Отговори
# 135
Гледам билети за Прага през Bulgaria Air, за двама възрастни и дете излиза около 1000 лв двупосочно за ноември. Има ли възможност за по-ниска цена или обикновено са около тази сума?
Също гледам за ноември билетите и не ми се дават толкова пари. Свикнах да летя с нискотарифните и сега такава цена ми се вижда ненормална. Решила съм да пътувам с прикачване...

# 136
Ние бяхме в края на май в Прага. Прекрасен град, надмина очакванията ни. В Пражки храд не сме влизали в забележителностите, единствено в катедралата искахме да влезем, но не пускаха туристи сутринта. Много ни хареса манастира Страхов, в който  има прекрасна библиотека.
В един от дните обядвахме в кафе Лувър , в което са ходели Айнщайн, Кафка и Чапек. Wink  Цените са като в останалите заведения, не сме резервирали маса. Наблизо е Главата  на Кафка.
Една сутрин закусвахме в кафенето на Obecni dum, става и за кафе да се влезе само, не сме правили резервация. Сградата е великолепна, близо е до Прашна брана и до къщата с Черната мадона. Малко след това е Старе место с часовника и църквата Дева Мария от Тин.
Не е за пропускане и църквата Св.Николай в Мала страна.
Ние бяхме четири пълни дни и определено не ни стигнаха, за да разгледаме всичко, но пък ни бяха достатъчни, за да заобичаме Прага и да искаме някой ден пак да отидем.

Относно самолетните билети, цените не са това, което бяха, за съжаление. За почти всички дестинации има чувствителна разлика от предишни години. Едва ли ще се променят нещата в положителна посока в близко бъдеще.

# 137
  • София
Още след пандемията предупредиха, че самолетните билети ще поскъпват и приключи вече пътуването за без пари по въздух.

# 138
  • София
Ако цената ви е фактор - полет до Виена и оттам влак. Няколко компании пътуват, конкурират се и почти винаги има ниски цени за влак Виена - Прага - Виена.

# 139
  • София
Ако е с Австрийските авиолинии, София-Виена-София е същата цена като София-Прага-София с България Еър. Поне колкото пъти съм проверявала, не си е заслужавало.
Доста пъти сме ходили в Прага, и пак бих отишла. Много любим град ни е. Влезе ни в сърцето и това е.

# 140
  • София
Да. Смятах, че се подразбира, че визирам Ryanair.

# 141
Моля за съвет - необходимо ли е да обменям крони или предпочитат разплащане с карти? Всъщност, май съвсем без пари в брой не е добре да тръгваме, така че по-скоро въпросът е дали да предвидя поне половината пари да са кеш или да е някаква минимална сума, която да харчим за съвсем дребни покупки или тоалетна, да речем.

# 142
Моля за съвет - необходимо ли е да обменям крони или предпочитат разплащане с карти? Всъщност, май съвсем без пари в брой не е добре да тръгваме, така че по-скоро въпросът е дали да предвидя поне половината пари да са кеш или да е някаква минимална сума, която да харчим за съвсем дребни покупки или тоалетна, да речем.
Ние плащахме само с карта , дори и сувенири.
Салдо си призная, че не знаех курса на кроната и единия магнит ми е 350 крони (27 лв) 🤪

# 143
  • Варна
Ние навсякъде плащахме с карта. С Револют курса е много изгоден. Може би е необходима много малка сума кеш, например за закупуване на билет за градския транспорт.

# 144
  • на Мелмак
Ние също плащахме само с карта. В стария град, в сувенирен магазин, се запознахме с младеж, българин. Много иска да се прибере в България.

# 145
  • Варна
Относно закупуване на билет за градския транспорт:
Билетите за градския транспорт са за определено време.
Началото на това време е различно за различните машини. Машините, които работят с кеш, не приемат карти.  Ако се закупи билет кеш, той започва да важи от валидирането му в метрото, трамвая или автобуса. Валидирането му е еднократно за цялото времетраене. Повторното му валидиране ще го унищожи.
Ако се закупи билет с карта (машината е различна), времетраенето на билета започва от момента на разпечатването му от машината. Този билет не се валидира никъде.

Ние си закупихме билет за 24 часа и ни беше много удобно придвижването. Този билет важи и за качване с фоникуляра до Кулата Петрин, като не чакахме на опашката.

# 146
  • София
Машините за билети работят само с монети. Също е добре да се знае.
Винаги сме носили крони. И добре, че не разчитам само на карта. На втория ден ми блокираха и двете карти. Обадих се, трябвало да отида в офис. Обясних, че не съм в България, ще ми ги отблокират като отида.

# 147
Не сме ползвали градски транспорт из града, но от и до летището купих от машина с карта. Един билет от 90 минути стига за този маршрут.
Изтеглих от банкомат малко крони, от зор да имам. После изчислявах къде да ги използвам, накрая оставих последните в стаята като бакшиш за камериерката. Равносметката ми е, че двама човека за 4 дена можехме да минем и изцяло без кеш.

# 148
Ще съм благодарна ако получа информация и за летището Simple Smile
Видях в билета, че България ер каца на Терминал 2 в Прага. Доколкото успях да се ориентирам, до този терминал има спирки на автобуси 100, 161 и 191, а останалия транспорт е от първия терминал. И веднага ми изникват няколко въпроса:
- Отдалечени ли са двата терминала един от друг и има ли топла връзка между тях?
- Къде каца/излита Ryanair?
- Има ли машини за билети за градския транспорт на терминал 2?

Не че е драма да походим малко с куфари, но предпочитам да си го спестим, ако може. И без това не съм впечатлена от организацията на транспорта от летището до центъра и какъвто и превоз да избера, ще има ходене до хотела.

# 149
Ще съм благодарна ако получа информация и за летището Simple Smile
Видях в билета, че България ер каца на Терминал 2 в Прага. Доколкото успях да се ориентирам, до този терминал има спирки на автобуси 100, 161 и 191, а останалия транспорт е от първия терминал. И веднага ми изникват няколко въпроса:
- Отдалечени ли са двата терминала един от друг и има ли топла връзка между тях?
- Къде каца/излита Ryanair?
- Има ли машини за билети за градския транспорт на терминал 2?

Не че е драма да походим малко с куфари, но предпочитам да си го спестим, ако може. И без това не съм впечатлена от организацията на транспорта от летището до центъра и какъвто и превоз да избера, ще има ходене до хотела.

Не е нужно да ходите до терминал 1, за да стигнете до центъра. Мисля, че има автобус между двата терминала, но нняа нужда. Инсталирайте си това приложение Pubtran - въвеждате от къде до къде искате да отидете,  час на тръгване, и ви дава всички възможности, дори час на пристигане на мястото  Приложението е точно, ползвам го от доста време. Билети могат да се купят и онлайн- https://praha.eu/mhd  , но би трябвало  на терминала да има автомат за билети.. Новото, което е от предния месец  е, че трябва да вдигнете ръка, ако искате да се качите в автобуса ( особено, ако сте сами на спирката) и да натиснете стоп бутона, когато искате да слизате. ( Когато е голяма спирка, все някой го натиска.)

Общи условия

Активация на акаунт