Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 75 023
  • 675
  •   1
Отговори
# 405
Добро утро , д-р Георгиев

Какво е мнението ви за алкалната вода от йонизаторите , за  остеопороза  ?

# 406
Здравейте, д-р Георгиев,
Имам установени скъсвания на менискуса на медианен рог и на двата крака (на левия крак го измериха на 6мм), въпреки съветите на лекарите не съм оперирал никой от двата крака  досега, на 48 години съм. Гледам да пазя колената, без големи физически натоварвания освен ходене, вдигане и носене на тежести над 20кг, поддържане на оптимално тегло - 175/75.
За съжаление, обаче, преди 10-тина дни се подхлъзнах на мокра повърхност в тоалетна и десният ми крак отиде много силно напред, без допълнително падане или удар. Поду се, има несилни болки, усещане за схващане и изтръпване над, под (в прасеца) и в самото коляно. Бях на ортопед, който по оплакванията имаше съмнения, че съм скъсал връзка, след няколко теста по време на прегледа каза, че по-скоро не е, и ме изпрати на ЯМР, насрочен за 20/11. Най-неприятно е при седене, при което има усещане за схващане на прасеца и усещане за подутина в средната горна част на капачката. Продължавам да ходя, при качване на стълби спорадично и коляното изпуква, по-скоро нямам симптоми за нестабилност при ходене. Искам да питам дали има според Вас елемент на спешност, симптоми за ставен излив, или да изчакам до 20/11 (4 дни) и да се вземат решения за терапия след това. Отново избягвам да натоварвам коляното освен ходене, когато е нужно.
Благодаря предварително!

Здравейте, благодаря за въпроса.
Не смятам, че има спешност. Болките най-вероятно се дължат на излива в колянната става.
Може да се започне терапия и лечение, за да се намалят болките. Намалете натоварването и слагайте студени компреси.
След като направите ЯМР, можете отново да се свържете с мен.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Здравейте, д-р Георгиев,

Ето данните за ЯМР, не съм сигурен, че разбирам всичко.

Изглежда, че връзките са здрави, както и предния рог на медиалния менискус. Колатерални лигаменти, ретинакулуми на пателата - интактни. Пателарен лигамент - интактен. Кости, формиращи ставата - интактни. Ставни хрущяли -запазени.
Оттам:
'Заден рог на медиалния менискус - в областта му се визуализира хоризонтална хиперинтензна зона, достигаща до свободната ставна повърхност. На този фон се визуализира костна хиперинтензна линейна зона, недостигаща до ставните повърхности'
Също:
'Префеморалната мастна подложка е  преднозаден диаметър 11мм и с нехомогенно повишен сигнален интензитет.
Сухожилието на м.квадрицепс феморис в областта с инсерцията му е с нехомогенно повишен сигнален интензитет.'
Заключение: МР данни за лезия на медиалния менискус (това имах и отпреди, но не знам в какъв размер). При клинична насоченост не може да се изключи супрапателарен 'fat pad impingement' синдром....

Благодаря предварително!

# 407
Добър ден,
Имах счупване на бедрена шийка и е закована с пирони (dhs плака). Минаха 3 години, сега нямам никакви проблеми. Въпросът ми е как е по добре - да я махна сега или да остана с нея. Хром никелова е.

# 408

Здравейте! Това е заключението от рентгенография на тазобедрена става. Опитах се да прикача и снимката, но не ми разреши. Бихте ли изказал мнение, относно заключението и какво лечение би могло да се приложи?

# 409
Д-р Георгиев,чела съм за Вас и бях си казала,че при първа възможност ще Ви потърся за здравословния проблем,който имам,с вярата и надеждата да ми помогнете.Имам гонартроза-преди 2-3 години беше трета степен,вече болките са нетърпими.Тази диагноза "върви"в комплект с още доста проблеми,открити при ЯМР.Бихте ли ми разрешили да Ви пиша на имейл,за да не дотягам на съфорумците,в който да Ви опиша всичките проблеми,които "нося"на краката си и евентуално да обсъдим лечение с Вас,ако е възможно?От Варна съм,но бих дошла в София,ако прецените.Благодаря за вниманието!

# 410
  • София
Здравейте д-р Георгиев!
Диагностицирана съм с миопатия, придвижвам се с помощни средства заради слабостта в мускулите. Преди 4 месеца правих снимка на тазоб. става и нямаше нищо обезпокоително. От 1 месец болките в ставата станаха по-силни - при движение. Възможно ли е слабостта в мускулите да е причина за това и да се уврежда и ставата?
Според Вас може ли за 4 месеца да настъпят притеснителни промени и дали е необходимо отново да правя снимка? 
Благодаря Ви за отделеното време и бъдете здрав!

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 18:47 от ехк

# 411
Добро утро , д-р Георгиев

Какво е мнението ви за алкалната вода от йонизаторите , за  остеопороза  ?

Не съм попдал на научни статии по въпроса и не мога да дам мнение.

С уважение
д-р Георгиев

# 412
Здравейте, д-р Георгиев,
Имам установени скъсвания на менискуса на медианен рог и на двата крака (на левия крак го измериха на 6мм), въпреки съветите на лекарите не съм оперирал никой от двата крака  досега, на 48 години съм. Гледам да пазя колената, без големи физически натоварвания освен ходене, вдигане и носене на тежести над 20кг, поддържане на оптимално тегло - 175/75.
За съжаление, обаче, преди 10-тина дни се подхлъзнах на мокра повърхност в тоалетна и десният ми крак отиде много силно напред, без допълнително падане или удар. Поду се, има несилни болки, усещане за схващане и изтръпване над, под (в прасеца) и в самото коляно. Бях на ортопед, който по оплакванията имаше съмнения, че съм скъсал връзка, след няколко теста по време на прегледа каза, че по-скоро не е, и ме изпрати на ЯМР, насрочен за 20/11. Най-неприятно е при седене, при което има усещане за схващане на прасеца и усещане за подутина в средната горна част на капачката. Продължавам да ходя, при качване на стълби спорадично и коляното изпуква, по-скоро нямам симптоми за нестабилност при ходене. Искам да питам дали има според Вас елемент на спешност, симптоми за ставен излив, или да изчакам до 20/11 (4 дни) и да се вземат решения за терапия след това. Отново избягвам да натоварвам коляното освен ходене, когато е нужно.
Благодаря предварително!

Не смятам, че има спешност. Болките най-вероятно се дължат на излива в колянната става.
Може да се започне терапия и лечение, за да се намалят болките. Намалете натоварването и слагайте студени компреси.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Здравейте, д-р Георгиев,

Изглежда, че връзките са здрави, както и предния рог на медиалния менискус. Колатерални лигаменти, ретинакулуми на пателата - интактни. Пателарен лигамент - интактен. Кости, формиращи ставата - интактни. Ставни хрущяли -запазени.
Оттам:
'Заден рог на медиалния менискус - в областта му се визуализира хоризонтална хиперинтензна зона, достигаща до свободната ставна повърхност. На този фон се визуализира костна хиперинтензна линейна зона, недостигаща до ставните повърхности'
Също:
'Префеморалната мастна подложка е  преднозаден диаметър 11мм и с нехомогенно повишен сигнален интензитет.
Сухожилието на м.квадрицепс феморис в областта с инсерцията му е с нехомогенно повишен сигнален интензитет.'
Заключение: МР данни за лезия на медиалния менискус (това имах и отпреди, но не знам в какъв размер). При клинична насоченост не може да се изключи супрапателарен 'fat pad impingement' синдром....

Благодаря предварително!

Здравейте,
Благодаря за предоставената информация от ЯМР-а.
Описаните неща не са толкова страшни. Тук е мястото на един хубав преглед, за да се установи и клиничната изява.
Другото важно е има ли оток в ставата? Има ли блокажи в става?
Препоръки:
- Направете един задълбочен преглед
- Ако има оток, трябва да се работи за премахването му
- Можете да започнете рехабилитация и физиотерапия

Ако сте от гр. София, можете да се свържете с мен.
С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 15:03 от Рaдост

# 413
Добър ден,
Имах счупване на бедрена шийка и е закована с пирони (dhs плака). Минаха 3 години, сега нямам никакви проблеми. Въпросът ми е как е по добре - да я махна сега или да остана с нея. Хром никелова е.

Махането много често е по- трудно от слагането.
Ако нямате проблеми, можете да я оставите.
Моля да ни изпратите актуална рентгенова снимка.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 15:03 от Рaдост

# 414

Здравейте! Това е заключението от рентгенография на тазобедрена става. Опитах се да прикача и снимката, но не ми разреши. Бихте ли изказал мнение, относно заключението и какво лечение би могло да се приложи?

От описанието става ясно, че имате аваскуларна некроза на главата на бедрената кост с напреднала изява.
При това състояние най-често се налага оперативно лечение чрез смяна на става.

Въпроси:
- Имате ли болки и при какви движения?
- Има ли скъсяване на засегнатия крайник?
- Има ли ограничение на движенията ?

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 15:04 от Рaдост

# 415
Здравейте д-р Георгиев!
Диагностицирана съм с миопатия, придвижвам се с помощни средства заради слабостта в мускулите. Преди 4 месеца правих снимка на тазоб. става и нямаше нищо обезпокоително. От 1 месец болките в ставата станаха по-силни - при движение. Възможно ли е слабостта в мускулите да е причина за това и да се уврежда и ставата?
Според Вас може ли за 4 месеца да настъпят притеснителни промени и дали е необходимо отново да правя снимка? 

Може ли да споделите с нас рентгеновата снимка?
При това състояние е важно да се извършва редовна рехабилитация, за да се запази силата в мускулите и пълният обем на движение в ставите.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 15:05 от Рaдост

# 416
Здравейте, д-р Георгиев,
Благодаря предварително!

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Здравейте, д-р Георгиев,

Оттам:
Също:

Благодаря предварително!

Здравейте,
Благодаря за предоставената информация от ЯМР-а.
Описаните неща не са толкова страшни. Тук е мястото на един хубав преглед за да се установи и клиничната изява.
Другото важно е имали оток в ставата? Има ли блокажи в става?
Препоръки:
- Направете един задълбочен преглед
- Ако има оток, трябва да се работи за премахването му
- Можете да започнете рехабилитация и физиотерапия

Ако сте от гр София , можете да се свържете с мен.
С уважение
д-р Георгиев
Здравейте,
Беше записано в анализа на резонанса, че няма ставен излив. Ако под отток разбирате подуване, според мен имаше, но не толкова значителен. Усещанията в момента са главно за схващане в зоната на прасеца и коляното, без пълен блокаж на ставата, при който да не мога да продължа да вървя.
От София съм, ще Ви потърся в следващите дни.

# 417
  • София
Здравейте д-р Георгиев!

При това състояние е важда се извършва редовна рехабилитация за да се запази силата в мускулите и пълният обем на движение в ставите.
С уважение
д-р Георгиев
Здравейте отново д-р Георгиев, благодаря за отговора.
Качвам тук с каквото разполагам - разчитането и снимката(от плака).

Скрит текст:
Скрит текст:

# 418
Здравейте д-р Георгиев!

При това състояние е важда се извършва редовна рехабилитация за да се запази силата в мускулите и пълният обем на движение в ставите.
С уважение
д-р Георгиев
Здравейте отново д-р Георгиев, благодаря за отговора.
Качвам тук с каквото разполагам - разчитането и снимката(от плака).

Скрит текст:
Скрит текст:

Здравейте, благодаря за рентгеновата снимка.
Имате артрозни промени в ТБС. Не се очаква остро влошаване на състоянието на ставите.
Продължавайте с основното лечение и рехабилитация.

С уважение
д-р Георгиев

# 419
Д-р Георгиев, майка ми е на 75 години, със счупване на тибията /голям пищял/ и гипсиран крак. Изписани са и 2х1 Сераза, 1 аспирин Акард, 1 Остеозин дневно. Отделно е диабетик и приема и лекарства за високо кръвно.
На легло е, с катетър, и 2-3 пъти се случи да има кървави парцалчета в урината, а от вчера и кръв в урината 2 пъти. Вече 17 дни откакто е гипсиран кракът. Възможно ли е да е от терапията за разреждане на кръвта тази кръв в урината? Предполагам че се изписва заради гипсирането и залежаването, но това не е ли твърде висока доза?

Благодаря за това, че отделяте време да помагате  на хората!

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 21:40 от Merelenda

Общи условия

Активация на акаунт