Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 74 982
  • 675
  •   1
Отговори
# 420
Добър вечер!
Преди 6 месеца счупих ключица и ми поставиха плака , която преди 5 дни махнах. От вчера съм със болки по нерв от вратата към оперираната ръка. Освен това чувам щракане. Днес си направих отново снимка и според друг лекар счупването не е заздравява. Каза, че щом не е заздравява няма да се случи.  Обяснява ми за операция при , която да вземат кост от таза и да я сложат на ключицата. Това ме ужаси. В момента съм в паника. Изпратих въпросната снимка и на доктора, който ми прави операциите и той каза, че няма ново счупване...
Ще приложа снимка веднага след махането на плаката и тази от днес.
Моля, какво е мнението ви?
Долната снимка,  която е по-близка е след махането, а горната от днес.

# 421
Д-р Георгиев, майка ми е на 75 години, със счупване на тибията /голям пищял/ и гипсиран крак. Изписани са и 2х1 Сераза, 1 аспирин Акард, 1 Остеозин дневно. Отделно е диабетик и приема и лекарства за високо кръвно.
На легло е, с катетър, и 2-3 пъти се случи да има кървави парцалчета в урината, а от вчера и кръв в урината 2 пъти. Вече 17 дни откакто е гипсиран кракът. Възможно ли е да е от терапията за разреждане на кръвта тази кръв в урината? Предполагам че се изписва заради гипсирането и залежаването, но това не е ли твърде висока доза?

Благодаря за това, че отделяте време да помагате  на хората!

Здравейте, благодаря за въпроса.

Приложението на антикоагулантна профилактика влиза в европейските и българските изисквания при лечение на фрактура на дълги тръбести кости. Предписаната доза е стандартна и НЕ смятам, че е висока!
Трябва да направите консултация с уролог за да се разбере от къдете е тази кръв.

С уважение
д-р Георгиев

# 422
Добър вечер!
Преди 6 месеца счупих ключица и ми поставиха плака , която преди 5 дни махнах. От вчера съм със болки по нерв от вратата към оперираната ръка. Освен това чувам щракане. Днес си направих отново снимка и според друг лекар счупването не е заздравява. Каза, че щом не е заздравява няма да се случи.  Обяснява ми за операция при , която да вземат кост от таза и да я сложат на ключицата. Това ме ужаси. В момента съм в паника. Изпратих въпросната снимка и на доктора, който ми прави операциите и той каза, че няма ново счупване...
Ще приложа снимка веднага след махането на плаката и тази от днес.
Моля, какво е мнението ви?
Долната снимка,  която е по-близка е след махането, а горната от днес.

Малко рано сте премахнали плаката.  Стандартът е да се отстранява около 1 година след операцията, а не на 5 мес.
Има костно срастване. Аз не бих я пипал и не бих правил нова операция. По скоро я пазете, не вдигайте тежко, пазете се от травми.
- Нови снимки на всеки 3 месеца до пълното костно срастване.

С уважение
д-р Георгиев

# 423
Д-р Георгиев, направихме консултация. Спряхме за ден приема на разреждащите и спря кървенето. На следващия ден включихме 1 сераза и 1 аспирин и пак тръгна кръв. На 1 сераза спря кървенето.
Малки нишки кръв в урината било нормално при наличие на катетър, но не и кървенето, което получи и оцвети урината.
При бодване на пръста за мерене на кръвна захар кръвта е рядка и ярка и се стича направо по пръста. Преди не беше така, а се налагаше да стисне пръста да излезе капка за глюкомера.

# 424
Здравейте! Синът ми е на 5 години. Днес беше на преглед при ортопед и той направи заключение, че детето е със скъсени ахилеси и леко изкривена кост на стъпалото. Той е с плоскостъпие, носи супинатори. Досега сме ходили на 10 прегледа при различни ортопеди и никой не е споменавал скъсени ахилеси и крива кост. Какво е лечението на такъв проблем? Само на едното стъпало е, другото е ок

# 425
  • София
Добър вечер. През юли ми се случи лека травма на стъпалото на левия крак. Не беше счупено, може би навехнато в областта на коста на палеца. Почивах към седмица, но след това се наложи отново да ходя на работа и въобще обичайното ежедневие.
В момента палецът ми е много извит.
Какво мога да направя?
Прилагам снимка.

# 426
Здравейте д-р Георгиев! На 31 години съм и от много време (години) съм имала проблеми с колената, започвайки от силни болки в ранна детска възраст (тогава всички казваха, че е от растежа). След това тренирах баскетбол и получих лека травма на лявото коляно, но то продължи да ме боли дълго след това. С течение на времето се появи тъпа, но упорита болка в двете колена като те се подуваха, но не прекалено, просто имаше видим оток. Няколко пъти съм ходила при различни ортопеди-първия път ми правиха снимка и казаха, че имам вода в коляното (не можаха да обяснят защо), иначе не снимката не се виждало нищо различно, дадоха ми хапчета за обезводняване и това беше. Общо взето и двамата лекари при които съм ходила ( живея в малък град и няма особен избор или специалисти), ми казваха че не е нещо сериозно, може би е от застояване, което аз не приемам, защото работя изключително динамична работа, която е свързана с постоянно качване и слизане на стълби и стоене по цял ден почти права. Пак мина доста време и реших, че просто е нещо хронично, с което ще трябва да свикна. Работя и на доста студено място и това реших допринася за болката през зимните месеци. Напоследък обаче болката се засили, отока, особено в едното коляно стана по-голям. Изпитвам болка и отгоре над коляното и отстрани и не мога да се отърва от чувството, че имам все едно нещо като балони пълен с вода там. Въпреки че не е остра болка, изпитвам затруднение при ходене, сякаш нещо ми тежи.Опитах се да чета по темата (знам, че не е много правилно човек да се самодиагностицира) , но понеже имах и неустановени обриви по тялото (ходих при алерголог, той не можа да определи причината), една колежка ми каза, че може да е ревматоиден артрит. Въпроса ми е, възможно ли е при него да има някакъв вид обриви по тялото, подобни на ухапване от комар, които с течение на времето стават кърваво червени и после изчезват сами и какви изследвания може да ми препоръчате, които мога да си платя и направя сама за да установя евентуално дали има някаква възможност да е вид артрозна болест? Благодаря Ви.

# 427
Здравейте, часът ми за ортопед е след седмица чак.
Моля Ви, обяснете резултатите от рентгена..

Благодаря Ви !

# 428
Здравейте! Синът ми е на 5 години. Днес беше на преглед при ортопед и той направи заключение, че детето е със скъсени ахилеси и леко изкривена кост на стъпалото. Той е с плоскостъпие, носи супинатори. Досега сме ходили на 10 прегледа при различни ортопеди и никой не е споменавал скъсени ахилеси и крива кост. Какво е лечението на такъв проблем? Само на едното стъпало е, другото е ок

Не смятам, че има нещо притеснително. Децата имат физиологично плоскостъпие до 5–6-годишна възраст.
Рядко се налага използването на ортопедични стелки до тази възраст.
Моля, посочете на каква възраст е Вашето дете.
За "кривата кост" трябва да се направи рентгенова снимка.

Препоръки:
Pushpin Направете рентгенова снимка на ходилото фас и профил (ако кривата кост е на ходилото).
Pushpin Повторна консултация с ортопед.

Можете да разгледате още по темата:
https://beta-clinic.com/%d1%84%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d0%be%d0%bb%d0% … 0%bf%d0%b8%d0%b5/

Можете да ги пуснете готови снимки тук.

С уважение:
Д-р Георгиев

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 12:39 от Рaдост

# 429
Добър вечер. През юли ми се случи лека травма на стъпалото на левия крак. Не беше счупено, може би навехнато в областта на коста на палеца. Почивах към седмица, но след това се наложи отново да ходя на работа и въобще обичайното ежедневие.
В момента палецът ми е много извит.
Какво мога да направя?
Прилагам снимка.

Дали имате снимки от травмата?

Препоръка:
Pushpin Слагайте сепаратори
Pushpin Направете рентгенова снимка на ходилото - фас.

Можете да се пуснете тук снимките или да се свържете с мен.

С уважение
д-р Георгиев

# 430
Здравейте д-р Георгиев! На 31 години съм и от много време (години) съм имала проблеми с колената, започвайки от силни болки в ранна детска възраст (тогава всички казваха, че е от растежа). След това тренирах баскетбол и получих лека травма на лявото коляно, но то продължи да ме боли дълго след това. С течение на времето се появи тъпа, но упорита болка в двете колена като те се подуваха, но не прекалено, просто имаше видим оток. Няколко пъти съм ходила при различни ортопеди-първия път ми правиха снимка и казаха, че имам вода в коляното (не можаха да обяснят защо), иначе не снимката не се виждало нищо различно, дадоха ми хапчета за обезводняване и това беше. Общо взето и двамата лекари при които съм ходила ( живея в малък град и няма особен избор или специалисти), ми казваха че не е нещо сериозно, може би е от застояване, което аз не приемам, защото работя изключително динамична работа, която е свързана с постоянно качване и слизане на стълби и стоене по цял ден почти права. Пак мина доста време и реших, че просто е нещо хронично, с което ще трябва да свикна. Работя и на доста студено място и това реших допринася за болката през зимните месеци. Напоследък обаче болката се засили, отока, особено в едното коляно стана по-голям. Изпитвам болка и отгоре над коляното и отстрани и не мога да се отърва от чувството, че имам все едно нещо като балони пълен с вода там. Въпреки че не е остра болка, изпитвам затруднение при ходене, сякаш нещо ми тежи.Опитах се да чета по темата (знам, че не е много правилно човек да се самодиагностицира) , но понеже имах и неустановени обриви по тялото (ходих при алерголог, той не можа да определи причината), една колежка ми каза, че може да е ревматоиден артрит. Въпроса ми е, възможно ли е при него да има някакъв вид обриви по тялото, подобни на ухапване от комар, които с течение на времето стават кърваво червени и после изчезват сами и какви изследвания може да ми препоръчате, които мога да си платя и направя сама за да установя евентуално дали има някаква възможност да е вид артрозна болест? Благодаря Ви.

Причините за Вашите оплаквания може да са множество. От скъсване на мениск или друго, хондромалация, дори плоскостъпие. Това натоварване, което описвате, не допринася за намаляване на оплакванията.

Pushpin Направете ЯМР
Pushpin Намалете натоварването
Pushpin Пуснете кръвни изследвания за ревматоиден артрит

Не би трябвало обривът да има общо с оплакванията.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 12:40 от Рaдост

# 431
Здравейте, часът ми за ортопед е след седмица чак.
Моля Ви, обяснете резултатите от рентгена..

Благодаря Ви !

Хубаво е, когато пускате разчитането, да пуснете и самата снимка.
От разчитането: имате артрозни промени по прешлените и сколиоза - гръбначно изкривяване. То не е описано точно и пълно. Не смятам, че ще има нещо проблемно.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 12:40 от Рaдост

# 432
Здравейте, д-р Георгиев
Не съм сигурна, дали трябва да се насоча към вас или към детски невролог, но за пръв път се сблъсквам с подобен проблем,за който намирам малко информацията в интернет.
Синът ми на 9 години от близо месец се оплаква от леки болки във врата, които не са придружени с други симптоми. Не му пречи като цяло, но все пак причинява дискомфорт и продължава твърде дълго време. Опитахме със смяна на възглавница, от 3 дни мажа с Тендивал, но не искам повече да отлагам консултация! Забелязвам,че детето пише прегърбено, но не знам дали това може да е свързано с врата.
Ще съм благодарна ако ме посъветвате.
Благодаря

# 433
Здравейте д-р Георгиев! Моят син- 16г. се оплака мин.седмица от болка в дясното коляно, която е продължила 3-4 часа и е минала напълно. Следващият ден не е имало болка, а по- следващият- лека болка,продължила само 5 Мин. Сега 3-4 дена няма болка. Напълно нормално за мен поне изглежда коляното - без оток и зачервяване.Спортуваше баскетбол, а сега бокс.Казва,че не е от травма,въпреки,че при баскетбола много пъти е падал, но това- преди.Макар,че няма сега болка, аз мазах 2-3 пъти с Ибутоп. Моля ви кажете ми най- често срещаните болести при тийнейджъри, свързани с коляното,защото мисля,че е нещо лошо и много се притеснявам. А и да кажа,че ходи с много тънки шушлякови анцузи в това студено време.Четох в интернет и там излизат лоши болести.Знам,че не можете да кажете без снимка и преглед, но ще отидем на преглед тези дни,макар,че той казва,че няма нужда,защото не го боли. Просто ако може да ми кажете най- честите диагнози при така описаните симптоми.Благодаря ви!

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 19:26 от maca-niki2008

# 434
  • София
Здравейте, д-р Георгиев!

Родих преди три месеца и от тогава имам болки в кръста, глезените, колената, раменете и врата. По време на бременността качих 20кг. Забременях 53кг, родих 73кг, а в момента съм 58кг. Имам левостранна сколиоза от тийнейджърка още, която не ми е създавала проблеми до сега. Питането ми е дали тези болки се дължат на бързо качените и след това свалени килограми или на сколиозата и как мога да ги облекча? Благодаря! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт