Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 70 289
  • 647
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте д-р Георгиев, проблемът поради който пиша е гонартроза при възрастен човек (76 години). След оплакване от силни болки в колената е направена рентгенова снимка, на база на която е и диагнозата от ортопед. Не е предписано лечение, а единствено е спомената операция. Доколкото разбирам силно е се препоръчва ЯМР, но може ли изследването да се направи по здравна каса или е само платено. Какъв специалист трябва да потърсим за следващ преглед и консултация - ортопед или ревматолог? Бихте ли ме насочили какви са стъпките и какво е необходимо да направим?
Благодаря предварително!

Здравейте, благодаря за въпроса.

С напредването на артрозните промени в колянната става лечението става все по-трудно.
Стандартът за диагностиката на гонартроза е рентген и класификацията на Kellgren Lawrence, която определя и лечението.
ЯМР ще даде данни за меките тъкани на ставата. Може да се направи както платено, така и по НЗОК чрез направление. Трябва да вземете направление от личен лекар и да се направи нова консултация с ортопед.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 10:49 от Рaдост

# 601
Здравейте д-р Георгиев,
Дъщеря ми е на 5г.след 2мес.става на 6г. и има изкривяване в краката о-образно от колената надолу.Изглежда ми ,че май стъпва малко навътре със стъпалото.Може ли да се лекува това изкривяване и как? Благодаря предварително!

Често в тази възраст се среща промяна на походката, която е свързана с плоскостъпие.
Можете да приложите снимки тук, за да направим оценка. Походката и плоскостъпието могат да се коригират чрез специални упражнения за плоскостъпие и спаднал свод и ортопедични стелки.
Съветвам Ви да направите преглед при ортопед, преди да бъдат назначени.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 10:49 от Рaдост

# 602
Здравейте, докторе!
Аз съм с болест на Бехтерев, в 4-ти стадий, с добре оформени кифоза и лордоза, дясностранна сколиоза. Сега ми предстои лапароскопска операция на жлъчка и хирургът има опасения за инфекция от тръбата за интубиране заради деформациите в гърба. Опасно ли е и може ли да се направи тази операция?

Няма връзка между описаните гръбначните промени и вероятността за инфекции.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 10:50 от Рaдост

# 603
Здравейте, докторе!
Аз съм с болест на Бехтерев, в 4-ти стадий, с добре оформени кифоза и лордоза, дясностранна сколиоза. Сега ми предстои лапароскопска операция на жлъчка и хирургът има опасения за инфекция от тръбата за интубиране заради деформациите в гърба. Опасно ли е и може ли да се направи тази операция?

С уважение
д-р Георгиев

Хирургът се тревожи, защото вратът ми е хлътнал. Няма ли опасност?

# 604
Здравейте, докторе!

С уважение
д-р Георгиев

Хирургът се тревожи, защото вратът ми е хлътнал. Няма ли опасност?

Най-добре е да се обсъди и с анестезиолога този въпрос.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 08:24 от Рaдост

# 605
  • 42.016399,23.101179
Здравейте,
от около месец имам силни болки в дясното коляно. Болката я усещам и в ставите, и в мускулите и в сухожилията. От коляното се разпростява чак до пръстите на крака. Като постоянна крампа се усеща. Боли най-много в легнало положение и при почивка, почти не мога да спя. Също така докато се раздвижа и после изчезва.
Личният доктор ми изписа противовъзпалителни таблетки - Мелек, докато ги пиех всичко беше наред, но в момента в който ги спрях болката се върна отново. Пия магнезий, също правя масаж на крака с магнезиево олио, за сега подобрението е малко.
На какъв специалист трябва да отида?
Благодая Ви предварително!

# 606
Здравейте, д-р Георгиев. Извинявам се за некадърното публикуване на текста със снимка. Днес си получих резултата от ЯМР на колянна става, но за жалост лекуващият лекар е в отпуск. Бихте ли ми казали какви са проблемите ми? Получих силна болка под капачката след кръстосани напъди и поискване на коляното и от три седмици боли и не минава. Болката е постоянна тъпа, беше остра при слизани надолу у изкачване, по стълби в двете посоки, с липса на стабилност в коляното и остра болка. Мажа с афламил и от студено се подобрява, но не знам каква е диагнозата и как трябва да продължа.
Благодаря за съдействието.

# 607
Здравейте,
от около месец имам силни болки в дясното коляно. Болката я усещам и в ставите, и в мускулите и в сухожилията. От коляното се разпростява чак до пръстите на крака. Като постоянна крампа се усеща. Боли най-много в легнало положение и при почивка, почти не мога да спя. Също така докато се раздвижа и после изчезва.
Личният доктор ми изписа противовъзпалителни таблетки - Мелек, докато ги пиех всичко беше наред, но в момента в който ги спрях болката се върна отново. Пия магнезий, също правя масаж на крака с магнезиево олио, за сега подобрението е малко.
На какъв специалист трябва да отида?
Благодая Ви предварително!

Здравейте, благодаря за въпроса!

Разбирам колко неприятна и изтощителна може да бъде такава болка. От описаното – силна болка в дясното коляно, която се разпространява по подбедрицата чак до пръстите на крака, усилва се в покой и през нощта, а се облекчава при раздвижване – най-вероятно се касае не само за проблем в колянната става, но е възможно да има и неврологичен компонент (например засягане на нерв – ишиас или компресия на нервен корен), освен евентуален ставен или мекотъканен проблем.

Противовъзпалителните лекарства (като Мелек) временно са потиснали възпалението и болката, но не отстраняват причината.

Какво да направите?

1.  Посещение при специалист ортопед-травматолог – това е първата стъпка, за да се изключат:

-  дегенеративни промени в колянната става (артроза),

-  възпаление на сухожилия (тендинит),

-  увреждане на менискус или връзки,

-  притискане на нерв (например в зоната под коляното или в поясно-кръстния отдел).

2  Преглед при невролог, особено ако има:

-     мравучкане,

-     изтръпване по крака,

-    отслабване на мускулна сила

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:26 от Рaдост

# 608
Скрит текст:
Здравейте, д-р Георгиев. Извинявам се за некадърното публикуване на текста със снимка. Днес си получих резултата от ЯМР на колянна става, но за жалост лекуващият лекар е в отпуск. Бихте ли ми казали какви са проблемите ми? Получих силна болка под капачката след кръстосани напъди и поискване на коляното и от три седмици боли и не минава. Болката е постоянна тъпа, беше остра при слизани надолу у изкачване, по стълби в двете посоки, с липса на стабилност в коляното и остра болка. Мажа с афламил и от студено се подобрява, но не знам каква е диагнозата и как трябва да продължа.
Благодаря за съдействието.

От приложената снимка и разчитане става ясно, че имате увреда на хрущяла, неправилно движение на капачката.
Препоръчвам Ви да направите повторна консултация с ортопед и да се огледа самия образ внимателно.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:27 от Рaдост

# 609
Здравейте, д-р Георгиев. Майка ми получи фрактура на тазобедрената става и прецениха да сложат пирони. Казаха й да не стъпва на оперирания крак месец и да иде за нова снимка. След снимката ортопедът каза, че не зараства ( то си я болеше) и назначиха смяна на ставата. Всичко мина, сега е вкъщи, 25 дни след операцията, казаха й да плъзга крака с патериците и нова снимка 33 дни след изписването. Няма болка, спря болкоуспокояващите, които пиеше месеци наред и сега има проблеми със съня. Понякога й се надува леко долу при глезена, но след почивка и стягащ чорап е по-добре. Не смее да легне на здравия крак и лежи само по гръб, казва, че петата и пръстите на оперирания крака й изтръпват, като лежи. Като се изправи, след няколко минути се оправя. Искам да попитам това изтръпване и отток нормално ли са?
Дали вече не трябва да стъпва и натоварва повече оперирания крак?
Казали са й, че при нея е по-сложно, защото са махали пирони, вероятно е с дупки, но все пак раздвижването не е ли важната чат от следоперативния период?

# 610
Здравейте, д-р Георгиев. Майка ми получи фрактура на тазобедрената става и прецениха да сложат пирони. Казаха й да не стъпва на оперирания крак месец и да иде за нова снимка. След снимката ортопедът каза, че не зараства ( то си я болеше) и назначиха смяна на ставата. Всичко мина, сега е вкъщи, 25 дни след операцията, казаха й да плъзга крака с патериците и нова снимка 33 дни след изписването. Няма болка, спря болкоуспокояващите, които пиеше месеци наред и сега има проблеми със съня. Понякога й се надува леко долу при глезена, но след почивка и стягащ чорап е по-добре. Не смее да легне на здравия крак и лежи само по гръб, казва, че петата и пръстите на оперирания крака й изтръпват, като лежи. Като се изправи, след няколко минути се оправя. Искам да попитам това изтръпване и отток нормално ли са?
Дали вече не трябва да стъпва и натоварва повече оперирания крак?
Казали са й, че при нея е по-сложно, защото са махали пирони, вероятно е с дупки, но все пак раздвижването не е ли важната чат от следоперативния период?

Препоръчвам Ви да следвате съветите на Вашия доктор. Нормално е да има оток. Той ще персистира дълго време: 10 - 12 месеца. Дали трябва да стъпва, това най-добре може да каже вашият доктор. Нека се движи редовно и да използва помощни средства: патерици, проходилка. Изтръпването може да се дължи от залежаване или допълнителни проблеми в кръста.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 09:42 от Рaдост

# 611
  • вече Пловдив
Здравейте, д-р Георгиев!
На 14 юни си счупих глезена на 3 места, имам имплант и винтове. Първоначално бях с гипс, а от 2 юли съм с ортеза.  Лекуващият лекар ме вика на преглед в началото на август. Какво да очаквам от прегледа и кога ще мога да раздвижвам крака?

# 612
Здравейте д-р Георгиев, благодаря за възможността да споделя нашия казус.

Имам нужда от правилна насока – ще разберете защо.

През октомври 2024 г. синът ни, тогава на 12 години, получи силна болка и оток на палеца на крака. Заведохме го на ортопед, който прецени, че трябва да се премахне част от врастващия нокът. (2 години преди това е посещавал при ден на отворени врати център по рехабилитация - съвсем профилактично го заведох,  където ми казаха, че няма някакви проблеми със стойка и стъпала, но има хипер мобилни стави)

Посетихме и втори ортопед 2024, който потвърди необходимостта от изрязване на нокътя. На 25 октомври 2024 г. процедурата беше извършена.

Махнаха конците, но радостта ни беше кратка – на 12 ноември пръстът отново се поду и се появи температура. Установи се бактериална инфекция със стрептококи. Мястото беше разрязано заради натрупалата се гной, започна прием на антибиотик (по антибиограма), правеха се редовни превръзки.

През февруари забелязах, че нокътят изглежда отлепен и още по-неестествен. Лекарят увери, че това е нормално след такава манипулация.

През април – нова подутина и температура. Отново – антибиограма, разрез, антибиотик. На 5 май пръстът още не изглеждаше напълно спокоен, но вече бяхме без превръзки, използвахме понякога Октенисепт или Октекеър.

На 15 май отново се събра гной. Бяхме извън града и сложих ихтиолов балсам – гнойта изтече. Споделих с лекаря и попитах какво следва – дали така ще продължава. Споменах и за класната на детето, която разказа, че племенникът ѝ е имал сходен проблем, оказал се в последствие детски артрит. Попитах дали е възможно и в нашия случай да има такава причина. Отговорът беше: „Да не влизам във филм.“ Все пак пуснахме CRP и СУЕ – нямаше отклонения.

На 29 май пръстът отново се зачерви. Детето каза, че се е ударило пред това при игра. Започнахме да чакаме появата на гной.

На 1 юни ортопедът направи дренаж и постави сребърен превързочен материал. Последваха нови превръзки. Сподели, че за първи път има толкова упорита инфекция, и обмисля ново отваряне на пръста – рязане, зашиване, разбиране каква тъкан има там след отваряне.

През цялото това време – от октомври 2024 до юни 2025 г. – детето спря да спортува футбол и плуване. Психически му се отразява много зле състоянието на пръста. Страда.

И тук имаме нужда от помощ.

Да чуя друго мнение. Да разбера дали новата интервенция ще даде резултат или ще повтори същия цикъл. Дали не пропускаме нещо по-сериозно, което стои в основата на повтарящото се загнояване. Или пък нещо в досегашното лечение е било пропуснато.

Моля за Вашия съвет.

# 613
Здравейте д-р Георгиев. За болка в коляното (сгъвката отзад), рентген или ямр се препоръчва?

# 614
Здравейте! Дъщеря ми, на 7 години падна и пукна раменната кост в долната част над лакътя. Първите 48 часа беше с гипс, сега е с нещо като ортеза от пластмаса. Вече е 6-ти ден, но продължава да има оток и ръката жълтее. Нормално ли е? Задължително ли е ръката да се придържа с връзка за врата или може да е свободна. Тя отказва да носи връзката.

Общи условия

Активация на акаунт