Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 230
  • 766
  •   1
Отговори
# 390
Точно пък в началото на ковид каква радост беше - ипотекарите щели да гърмят, да се молят на тези с кеша да им купуват кочините, един познат в банка ми каза още три месеца и ще видите как вдигат лихвите, един познат брокер - още три месеца и идва големия срив, още три месеца и започват големите уволнения, ще ни се молят да ги спасяваме, и какво още беше.

Много е полезно да се четат стари теми, да се види как се смесват желано с реално, как се правят смели прогнози.
Аз си признавам, че тогава не можех да се ориентирам. Въздържал съм се от прогнози, защото за мен беше нещо невиждано в историята, която познавам - да те затворят в къщи, да не работят ресторанти, самолети, хотели, фризьори, и т.н.
Нямаше как да се знае какво ще се случи, докато не се види какво ще направят правителствата. Те решиха да напечатат пари с чували и да развържат кесията за всякакви стимули (предимно за богатите, не за бедните, както обикновено става с държавните пари по цял свят).
Е хубаво, обуздаха някои негативни проявления, ама предизвикаха голяма инфлация, която вече 2-3 години не могат още да овладеят. Уж обещават, ама да видим.

# 391
Гърдова глава, ако някой я обмисля, да провери първо има ли канализация. Обсъждахме я точно преди месец-два, но май не беше в тази тема, а в някоя от съседните. Според мен нямат канализация, но ако някой се е насочил трябва да си проучи въпроса.

# 392
  • Sofia
Да не оставям погрешно впечатление, както писах нямам идея за този строеж и за мястото. Но в последните дни получавам две оферти за цени около 1300евро, при това за започнало вече строителство. Сигурно не са най-добрите (втората беше в Младост 4), обаче такива цени доскоро не са ми пращали. Тук коментирахме панели по 2000 евро все пак. Затова исках просто да отбележа, че може би застоят се усеща и от строителите и започва да се забелязва нормализиране.

# 393
Бе хора, къде си слагате пощенската кутия та така получавате мейли както не търсите? И аз искам да получавам, и аз не търся, но поне да мога да кажа че получавам.

# 394
  • Sofia
Бе хора, къде си слагате пощенската кутия та така получавате мейли както не търсите? И аз искам да получавам, и аз не търся, но поне да мога да кажа че получавам.

Абонирана съм за новини в сайтовете на stonehard, така получавам новите сгради, които предлагат, както и мейли при промяна и изгодни оферти. Предполагам доста подобни сайтове имат абонамент за новини, сигурно и при големите строители е така. Който търси-намира Simple Smile

# 395

Пример как е добре да работиш с читав брокер. Той има информацията, която обикновеният клиент няма.

# 396
И с какво е полезна тази информация?
Утвърдена практика от поне 15 години е всеки обект да се прави с нова фирма.
Ако брокерите са имали писмен договор за комисионната, няма да имат проблем да си я получат по съдебен ред .
Но нещо ми подсказва, че всичко е в кеш, в брой и на ръка ...

# 397

Абонирана съм за новини в сайтовете на stonehard, така получавам новите сгради, които предлагат, както и мейли при промяна и изгодни оферти. Предполагам доста подобни сайтове имат абонамент за новини, сигурно и при големите строители е така. Който търси-намира Simple Smile

Ако човек търси наистина да закупува, според мен е даже задължително да си абониран за 1-2 места поне, не се знае откъде ще ти изскочи късмета Simple Smile Не че повечето обяви ги няма навсякъде и все пак намирам плюсове в това да се абонираш за бюлетин тук-там.

# 398
  • Sofia
Определено намирам полза да си абониран, защото се случва често да има промоционални условия за вид плащане за определен период, за които няма как да разбереш по обявите. Всъщност, сега се замислям, че може би актуализират и обявата в такъв случай, но пък кой чете подробно всеки ден обявите..
Аз се абонирах главно за да следя за нови строежи, понеже е отчайващо как хубавите апартаменти се разграбват (буквално) още преди разрешително. Така си намерих желан имот преди няколко месеца, но нека напредне малко и ще споделя детайли, че все още ми е притеснено с това купуване на толкова ранен етап.

# 399
Да, така е, на всички, купуващи на зелено е притеснено, но ние също стигнахме до този извод - хубавите имоти изобщо не достигат да стоят до етап строеж (ако човек търси нов). NBM, стискам палци всичко да е наред, ще бъде Simple Smile

# 400
. Който търси-намира Simple Smile
А пък с питане до Цариград се стига Simple Smile
Късмет извадих с теб че вече си си заложила ресурса. Другите дума не обелват за това как дебнат за жилища, щото още дебнат.

# 401
Аз съм от дебнещите и единствено съм се абонирала за imot.bg. Иначе регулярно чета Капитал и Градът, за да следя новостите около пазара на имоти.

# 402
  • Sofia
Аз да си призная, в имот се ориентирам трудно. С техните топ, вип и т.н обяви не ми е лесно да пресея новите. Затова, освен споменатите горе, със се абонирала за безплатния вариант на homeheed.com. Всяка сутрин ми пращат новите имоти за моето търсене. Не са агенция за обяви, а кроулер - програма, която проверява сайтовете за обяви. Може и това да пробвате.

# 403
. Който търси-намира Simple Smile
А пък с питане до Цариград се стига Simple Smile
Късмет извадих с теб че вече си си заложила ресурса. Другите дума не обелват за това как дебнат за жилища, щото още дебнат.
Че то точно затова не се споменава:-)) щото ще станат много дебнещите и инвеститора като отчете висок интерес ще вдигне цените веднагически:-)

# 404
Цитат
Пример как е добре да работиш с читав брокер. Той има информацията, която обикновеният клиент няма.
И как се намира ''читав брокер''?Пускаш обява,че търсиш?Много често за търсене подчертано ''без брокер'' звънят и разпитват.Отрязвам ги,че всички си пише и има снимки.Те не били виждали обявата.Joy И като излъжат и техният клиент,че наема е по-нисък от обявеният съвсем се излагат.
Не знам дали си мечтаеш да станеш брокер или си начинаещ,но много ти отива.Изказваш се точно като тях,но не вдъхващ доверие за свестен.

Общи условия

Активация на акаунт