Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 076
  • 766
  •   1
Отговори
# 690

Силна дума, извинявам се. Бързах да пиша, дори и аз се замислих, не намерих точна дума и я изстрелях Simple Smile. Мислех да я редактирам.

Точно това е тъжното и за този човек, и други хора, правят къщи на по 3-4 етажа, за двамата синове, за дъщерите, да има по етаж за всеки. Живее на първия етаж, отгоре всичко готово, направено, а синовете и щерките по чужбина, София. Не е тъжно загубата на парите, а провалените мечти.

# 691
Нереалистични представи са това. Да вържеш децата си да живеят при теб пък ми е малко гранично с психически проблем.
Не е ок просто... всеки има своя съдба, свой път и свои цели и мечти.

# 692
Темата спокойно може да се премести в литературния раздел, както сте взели да пишете разказчета.

# 693
Да живееш под наем в София е приемливо до момента,  който в картинката се появят семейство, деца.
И 500 лв. разлика няма да ти подобри въобще комфорта,  ако се налага през година, две да сменяш квартири с целия "катун". А, ако и случиш на наемодател, който следи за всяко петно на дивана, мокета, изцапани стени..и т.н., иначе нормални неща при израстване на деца и се окажеш в конфликти. Какво правиш?...Сменяш квартира, по средата на учебната година?...голям комфорт,  просто уникален..за 500 лв. разлика, ако можеш да си ги позволиш, разбира се, ако не можеш...дерзаеш, за да можеш..
Забравих да добавя в семейната идилия и домашен любимец...90% от жилащата под наем ще са затворени за теб, освен някои с бабишки лукс или вече прежалени, амортизирани мебели.
Нещата винаги има 2 страни. Ето и другата:
Да живееш под наем в млада възраст доста често означава мобилност(в рамките на голям град, в различни градове), спокойствие да живееш според стандарта си. Вместо да инвестираш в квалификация, образование, да се преместиш на друга работа за по-добро развитие, си натискаш парцалите заради дългогодишната ипотека. Като се появят деца животът на семейството доста често се върти около най-малкия и безпомощен човек. Вместо да се преместиш в друг район, който е по-удобен за детска градина, начално училище(все относително кратки периоди от по 3-4 години), пак си налягаш парцалите, заради собственото жилище и ипотеката. Дори опцията бързичко да се разкараш от кофти съседи също не е за пренебрегване.
Дом може да се създаде в съвсем скромно жилище под наем, а може да липсва в скъп и луксозен палат.
Поне моята максима е била така, докато сме млади и здрави с малки деца, първо се инвестира в образование, квалификация с опция за мобилност, а след това се инвестира в покрив за стари години. Тогава и желаната локация е доста по-различна от тази, когато сме млади. Един умен човек се шегуваше, че най-добре е да живееш под наем и да се возиш на такси, стига да можеш да си го позволиш Simple Smile

# 694
Имам познати, които си купиха жилище в Кръстова Вада някъде, дават го под наем, а си живеят и те под наем близо до работата и училищата. Сега голямото им дете го приеха мисля във Втора Немска Гимназия в Гоце Делчев, та щели да се местят там, хем и до работата им било по-удобно.
Инак си имат имот, така че си печелят и от евентуалното им поскъпване в бъдеще. Не знам защо не са го продали като не го ползват, явно така да паркират пари някъде.

В този форум всички, които дават под наем, мечтаят за сериозни дългогодишни наематели, но пък се казва на потенциални наематели едва ли не - внимавайте, че някоя злобна хазайка посред зима ще ви изгони с багажа на улицата.

# 695
Относно графиката няколко поста по-горе - вижда се един рязък и доста по-малки спадове. Колко от масата спестители четат английски, способни са да разберат специфичната терминология и правила, способни са да разберат прочетеното, че и да го използват.
И без да знаеш английски, аз написах на български, че това е доходността по държавни облигации.
През Март беше паднала от 5% на 4.2% (голям спад, казвате!), след това се вдигна пак над 5%.
Това за който вика, че нямало алтернатива за спестяване освен банков депозит или имот.
Е, трябва и малко четене, наистина. Но според мен доста по-малко, отколкото да търсиш имоти, да следиш обяви, квартали, пък на зелено ли е, пък фирмени досиета, пък не знам си що си.
Освен четене, трябва и разбиране. Ако само заглавието на графиката е достатъчно за някой средностатистически българин да набрули с труд изкараните си пари в нещо, върху което няма никакъв контрол - нямаше да има изобщо хора с депозити в банките.
"Голям спад" също е относително понятие - зависи колко си инвестирал и дали купуваш или точно в момента на спада имаш нужда да продаваш.
Тезата ми не е, че имотите и спестовните влогове са единствени средства за доходност въобще. А че за голяма част от българите има сериозни субективни спирачки да използват посочените от Вас алтернативи.

# 696
  • София, Bulgaria
Smulan, хората вече не живеят в едно жилище докато са живи. Имот се купува, продава... сменя се. И този процес тече според промените в живота на хората. А пък ипотеката не е причина, за да не го правиш.
Цитат
Вместо да инвестираш в квалификация, образование, да се преместиш на друга работа за по-добро развитие, си натискаш парцалите заради дългогодишната ипотека
Ще кажеш, че наемите са без пари.
И определено съм съгласна, че ако купувайки семейно жилище си на ръба на оцеляване и няма да има средства за нищо освен основните битови нужди, то определено не е трябва да се поема такъв ангажимент.

# 697
хората вече не живеят в едно жилище докато са живи. Имот се купува, продава... сменя се.
В България все още повечето хора се местят веднъж в живота, особено като направят голям ремонт и вече им е немислимо да го оставят, докато в чужбина се местят средно през 7-8г.

# 698
С наемите всичко е хубаво докато не осъзнаеш, че нещата са все едно живееш със свекърва /тъща и сякаш все си длъжен някому. Нищо не можеш да си промениш, не можеш да си закупиш нещо ( примерно съдомиялна, ако няма) или да подновиш някой уред, ако старият все още работи. Все трябва да питаш, все трябва да се съобразяваш. В чужбина наемодател /наемател имат много повече отговорности от нашите тука. Тук малко нещата са "Кот доди". Simple Smile

Да не говорим, че вече разликата между ипотека и наем почти няма. Аз разбирам наемите да са по 500 лв, ама те са по 1000 и нагоре. Simple Smile

# 699
Не знам във Варна как са, но в София са по 1000 за такова жилище, което и за 200к евро не можеш да го купиш и обзаведеш. Нормалните наеми са 7-800, имам и познати на по 5-600 лева - вярно, отпреди доста време и просто не са им го вдигнали до пазарно ниво.

200к евро са си сума, особено ако я вземаш назаем. Банката нали и тя трябва пари да прави - вместо да плащаш на хазяин, ще плащаш на банката.
Като казах банки, днес в Италия са въвели 40% данък върху "извънредните печалби" на банките:

https://www.reuters.com/world/europe/italy-approves-40-windfall- … -2023-2023-08-07/

Любопитно, че една от целите на този данък било да наберат 2 милиарда за целеви помощи да направят ипотеките по-достъпни за купувачите на първо жилище.
Като повечето работи на политиците, и тая може да има обратен ефект на намисления - дай да обложим банките, те ще си вдигнат таксите, за да избият новия данък, а ние със събраните пари ще помагаме на хората да си платят новите такси.

"Голям спад" също е относително понятие - зависи колко си инвестирал и дали купуваш или точно в момента на спада имаш нужда да продаваш.
Какво купуване и продаване - тази графика е доходността. Ако си инвестирал 1000 през февруари, ще получаваш 5% годишен доход на тях. Ако си ги инвестирал през март - ще получаваш само 4.2%. Ако си ги инвестирал през май, пак ще получаваш 5%. Сега вече 5.5%.
А самите 1000 пак ще си ги получиш на падежа. Гарантирано от САЩ, или на която там държава си избрал облигациите. Ако мислиш, че една държава от Г-7 е по-вероятно да фалира, отколкото да ти изгори имота в Малинова Долина - може би трябва малко повече да се ориентираш в международното положение.

# 700
Ами проблема е в мисленето едно време. За щастие то се променя с поколенията. Сега търсим жилище като мислим колко добър избор ще бъде от гледна точка на това, че един ден децата ни ще го продадат вероятно и гледаме да извлекат максимална полза от това, което ще купим сега, т.е. да бъде горе-долу добър имот. Да, наясно сме, че най-вероятно няма да го задържат - ще сменят град, квартал, ще купят друг имот, а може и в чужбина да отидат. На новозакупения апартамент гледаме с някакво пристрастие дотолкова, че да ни харесва, докато ние ще прекараме живота си в него и дотолкова, че след време да има някакъв потенциал и децата ни да могат да извлекат някаква полза, когато се отървават от него. Сантимент имаме ли - може би малко, но недостатъчен, че да се правим на жертви, носталгици и т.н., повече сме прагматици. Ако вземем ново жилище, вероятно ще си продадем старото, което също сами сме си придобили и изградили и имаме много хубави моменти в него. Но имаме ли някакъв сантимент към него - не особено. Е, добре може би ще има там някакви 10% като го напускаме и ни стане малко мъчно, но бързо ще ни мине.

# 701
Какво купуване и продаване - тази графика е доходността. Ако си инвестирал 1000 през февруари, ще получаваш 5% годишен доход на тях. Ако си ги инвестирал през март - ще получаваш само 4.2%. Ако си ги инвестирал през май, пак ще получаваш 5%. Сега вече 5.5%.
А самите 1000 пак ще си ги получиш на падежа. Гарантирано от САЩ
Ами то в САЩ и лихвата по влоговете е такива цифри. Въобще какъв е смисълът да обсъждаме единични примери от световните финансови системи, свят голям, има какво ли не. Темата е за имотите в БГ.

# 702
Smulan, хората вече не живеят в едно жилище докато са живи. Имот се купува, продава... сменя се. И този процес тече според промените в живота на хората. А пък ипотеката не е причина, за да не го правиш.
Цитат
Вместо да инвестираш в квалификация, образование, да се преместиш на друга работа за по-добро развитие, си натискаш парцалите заради дългогодишната ипотека
Ще кажеш, че наемите са без пари.
И определено съм съгласна, че ако купувайки семейно жилище си на ръба на оцеляване и няма да има средства за нищо освен основните битови нужди, то определено не е трябва да се поема такъв ангажимент.
Първо твърдиш, че е по-добре да си купиш жилище, защото трябва да местиш "катуна", а сега твърдиш, че не е голяма болка да продадеш жилището, да купиш ново и тогава да преместиш "катуна". Аз твърдя, че когато си млад, местенето на "катуна" е по-вероятно и животът под наем не е толкова лош вариант - хем местенето е по-лесно, хем взимането на важни решения като смяна на квартал, град, работа, биснес е по-лесно. И моите впечатления са, че доста хора не си правят сметка и с лека ръка сключват ипотечни заеми точно на ръба да се заробят с ипотеката и да не могат да си позволят доста жизненоважни разходи.

# 703
Цитат на: svetlozara98 link=topic=1567966.msg46794607#msg46794607 date=
Да не говорим, че вече разликата между ипотека и наем почти няма. Аз разбирам наемите да са по 500 лв, ама те са по 1000 и нагоре. Simple Smile
Ами чак така не е, или поне за големите жилища не е със сигурност. Но банката пак е свекърва, вярно не ти казва с кви щипки да простреш прането, ама сянката й тегне постоянно.

# 704
Цитат на: svetlozara98 link=topic=1567966.msg46794607#msg46794607 date=
Ами чак така не е, или поне за големите жилища не е със сигурност. Но банката пак е свекърва, вярно не ти казва с кви щипки да простреш прането, ама сянката й тегне постоянно.

Последният ни апартамент под наем (бяхме в него до Април) е двустаен апартамент, 40 кв. м. плащахме 600 лв за него, после хазяйката го отдаде на 750 лв. Ние си изплащаме нашият вече, 97 кв. м. вноската ни е около 1000 лв и сме с намаляващи вноски. До края на периода ще е около 700 лв вноската (ако няма промени някакви). Та 600 лв наем за двустаен или 700 лв вноска за наше жилище. Нашата сметка е такава.

Общи условия

Активация на акаунт