Добре дошли в света на настолните игри 2

• 9 449
  • 69
  •   1
Отговори
# 45
Мнения за тази игра може ли:
Както и да препоръчате стратигическа настолна игра (или някакво монополи), подоходяща за леля и две деца (11 и 13.5 години)? Принципно играем едно бюджетно монополи(Европолия) , катан и уно.

Аз бих включила и 7 Wonders като предложение за стратегическа игра, която деца на такава възраст евентуално биха разбрали. Нужни са поне 3ма играчи. Има и вариант само за двама - 7 Wonders Duel - отделна игра е. Отделно има доста разширения към играта, но дори само основната е доста интересна.
Подкрепям за Ticket to Ride, въпреки че не съм я играла, но съм чувала доста добри отзиви и от семейства с деца, и от възрастни.
Както и Железници. Играта е българска, не е нужна голяма стратегия (по-скоро трябва да си прецениш ходовете), защото зависи какво ти се падне да "строиш", но пък е приятна семейна игра.
Но както казаха и по-горе, важни са и други фактори като - бюджет, какво точно ви се играе - да си кооперирате, да е по-силно стратегическа т.е дали искате да можете директно да влияете на хода на играта на другите играчи ("да ги набутате"), да е спокойна семейна игра, в която накрая единият си е изиграл ходовете по-успешно и е победител, да е игра с повече доза въображение и асоциации (тип Диксит, Активити, Кодови имена) продължителност на едно разиграване.

# 46
Аз харесвам много Ticket to ride, и на децата им харесва

Тъкмо влизам да питам за Ticket to ride Simple Smile
Коя от препоръчвате като за начало?
Тази: https://www.ozone.bg/product/ticket-to-ride/
Или: https://www.ozone.bg/product/ticket-to-ride-europe-board-game/
Или друг вариант?
Синът ми е на 8г6м.

Иначе ние сега сме зациклили на Сплендор Joy

П.П. Някой с мнение за Порт Роял?
https://www.ozone.bg/product/nastolna-igra-port-royal-promo-teste-nastavnikat/

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 11:57 от Happy Mijjj

# 47
Оо и сплендор  много се играе, както и Лабиринт.
Иначе имаме Ticket to ride Europe, другите не ги знам

# 48
  • София
Happy Mijjj, По-добрият вариант е Ticket to Ride - Европа. Порт Роял е хубава и лека игра. За твоя син препоръчвам Кралят на Токио/Кралят на Ню Йорк, Moon Bots, Кингдомино, Раптор (за 2 човека е), BANG! (ако има с кой да я играете минумум 3 човека), Катан също ще я научи, не е трудна изобщо. По Катан ни запали на морето едно 6-7 годишно момченце, на което беше любимата игра.
BANG! ( 3 - 8 играчи) - също бърза и забавна (препоръчвам я горещо), както и D&D Dungeon Mayhem - от 2 до 4 играчи (правилата обаче са на английски).
Вкъщи играем и Катан, Каркасон, Кингдомино, Сплендор, Кралят на Токио, Азул (много лека, приятна и зен игра), Love letter (бърза), Саботьор (2-6 човека), Moon Bots, Раптор, Гибелапагос. Чат пат играем с приятели На Вуте да му е зле. Пандемия не ни грабна, скучна ни се стори.
На морето играхме Немезис, много яка игра и се забавлявахме доста, но е и много дълга и обяснението й е много дълго. За 1 игра отиват 3-4 часа....
Една коледа се бяхме събрали семейно у сестра ми и играхме Blode kuh. Супер лесна, бърза и забавна игра и за малки и големи. Издирвам я в БГ, но я няма. Племеникът ми я беше спечелил на някакво събитие в кафе-клуб за настолни игри. Освен да я поръчам от Германия с превозвач до БГ. И по 8-9 евро съм я виждала в немски сайтове.

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 15:51 от Vesika

# 49
Vesika, благодаря много! Записах си всички игри, които препоръча.
А между "Ticket to Ride - Европа" и  "Кралят на Токио"/"Кралят на Ню Йорк" ти лично коя би избрала? Дядо Коледа трябва да му донесе една Simple Smile
Играем само двамата. Таткото не е фен на бордните игри..

# 50
Има я в немския Амазон-  Blöde kuh    https://amzn.eu/d/9ORV33g

# 51
  • София
Зависи какви игри харесва. Кралят на Токио/Ню Йорк е биткаджийска, има екшън - превземаш Токио, ставаш крал, печелиш точки. Другите искат да убият краля и "стрелят" по него, за да го изгонят и друг да стане крал на Токио (който е крал на Токио получава точки, а единият вариант да победиш е като събереш  21 точки. Другия вариант за победа е да убиеш другото/другите чудовища с удари докато им свършат животите) . Хвърлят се зарчета, каквото се падне на тях - удар, още 1 живот, или зелени камъчета, с които може да си купиш специална карта, която ти дава някаква сила. Заради тези специални карти е желателно играта да е на български език.
В Тикет ту райд няма екшън. Там строиш влакови линии от град до град с помощта на карти - като събереш примерно 4 зелени карти можеш построиш на игралното поле отсечка, която е в зелен цвят на игралното поле. Има доста маршрути  за построяване. Всеки си тегли 3 маршрута (1 дълъг и 2 по-къси) и си ги строи. Но крие от другия играч маршрутите си. Ако си построи маршрутите, а има още вагончета, то може да изтегли нови 3 маршрута и от тях да си избере най-късия или такъв, за който може да ползва част от вече построените си влакови линии. После победителят се определя със смятане на точки. Този, който е с най-дългия маршрут получава еди си колко точки, за всеки изпълнен маршрут получаваш точки, за всеки незавършен маршрут се отнемат точки. Интересно е, че до края на играта не е ясно кой печели. Като се сметнат точките тогава се разбира кой е победител. Точкуването е лесно. Спокойна игра е. Понякога има малко екшън - ако усетиш, че и другия играч може да ползва част от твоя маршрут - бързаш да строиш натам, че ако другият построи пръв - ти ще трябва да заобикаляш после. А като заобикаляш си хабиш вагончетата, с които строиш и може да не ти останат за да построиш допълнителен маршрут.
Има ревюта и на двете игри на български, вижте ги и преценете коя повече ще му допадне. И двете игри са много добри за деца.
За 2-ма човека може би Кралят на Токио по-бързо ще омръзне. Тя е по-интересна и забавна, когато се играе с повече хора. Така че, само за двама  е по-подходяща Ticket to ride.
Moon bots също е много приятна за 2-ма и не е скъпа. Всеки има робот (игралното поле на всеки е направено като робот), който подготвя за изложение. Само дето си е баш битка, а не изложение. Има пазар, от който купуваш части за робота си, примерно - лява ръка, стреляща ракети, десен крак, стрелящ с друго оръжие, глава или торс, която може да възстановява животи и т.н. Като приключите с пазара за оборудването почва боя между роботите. Пак има няколко вида специални карти, които също можеш да си купиш: примерно да не може да те уцели ракета, да стреляш с 1 изстрел повече и т.н. Самият бой става вече със зарчета, които хвърляш. Всяка част на твоя робот има число. Примерно дясна ръка на робота ти има оръжие, което стреля с куршуми и числото на тази ръка е 2. Хвърляш няколко зарчета и на едно от тях се пада и число 2, Тогава може да решиш това с зарче, на което се е паднало 2, да го ползваш, за да стреляш с тази ръка по другия робот. Другите зарчета може да ги разпределиш за другите части на робота да стреляш с тях ако има съвпадение на числата на зарчетата и на частите на робота ти. Хвърляш няколко зарчета, така че може няколко различни действия/удара да направиш. После другият хвърля зарчета и съответно напада твоя робот. Според правилата при варианта за двама всеки играе с по 2 робота.
Ние игри с повече хора играем основно когато сме на море или с някое приятелско семейство/родата (подсещам да носите някоя настолна игра на почивка с вас, ще се намерят желаещи за игра).
Имаме още 4 нови игри, които не сме играли. Все на мен се пада честта да разуча как се играят, моят мъж - и той не си пада много по настолните игри. Когато ги разучим и играем ще пиша коя ни е харесала.

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 22:09 от Vesika

# 52
И аз благодаря за препоръчаните игри. Тази с кравичката как се играе и дали има описание на английски?

# 53
Vesika, страхотна си! Благодаря за детайлното ревю!
Поръчах му за сега Moon Bots (като подарък от БеГемамския Дядо Коледа т.е. с точките, които имам) Simple Smile

# 54
  • София
faviana, тук вляво долу има правилата на няколко езика в pdf формат https://www.dreihasenspiele.de/spiele-shop/bl%C3%B6de-kuh/
Но е по-добре да я обясни някой, който я е играл. Ще пиша следващите дни как се играе, че съм на работа и има много работа. Тя е на принципа да се отървеш от картите, както е Уно, но има доста разлики, а и самоте животинки на картите са много весели. Всяка игра е от 3 кратки рунда.
Happy Mijjj, ако нещо не ви е ясно от правилата пиши ми да помогна. С 2-ма се играе с 2 робота огледално: първият ти робот напада този, който е срещу него., съответно вторият напада този, който е срещу него. Ако убиеш единия робот на противника, тогава си избираш с кой от твоите два роботи да продължиш битката. Също пазарът за части и специални карти има нужда малко от обяснение.

# 55
Някой играл ли е АзулAzul?
Пише, че е за възрастова група 8+ - горе долу се вписваме.
Търся мнения Simple Smile

# 56
  • София
Вкъщи играем и Катан, Каркасон, Кингдомино, Сплендор, Кралят на Токио, Азул (много лека, приятна и зен игра)
Скъпа е (плочиците са много красиви), освен ако не я вземете, когато е намалена. Всеки си има табло с модел на мозайка, който да попълваш с малки плочки, които се вземат от пазара. Първо вземаш плочки от пазара, после си попълваш мозайката. Играе се в няколко "рунда". Победителят се определя чрез точкуване.
П.С. За момичета, и не само, хвалят Дом мечта. Имаме я, но още не сме стигнали до нея. Сега по коледа ще има време за настолни игри Yum. Неотворени чакат да им дойде реда и 7 wonders Duel, Колд Еспрес и Jaipur …

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 15:52 от Vesika

# 57
Някой играл ли е АзулAzul?
Пише, че е за възрастова група 8+ - горе долу се вписваме.
Търся мнения Simple Smile
Azul е изключително приятна игра. По някога може да стане много завързана, да иска много мислене и съобразяване. Говоря от опита си на игра от 4 възрастни. Общо взето трябва хем да си преследваш целите, хем да прецакаш другарчетата да изпълнят те своите преди теб.

# 58
  • София
Azul може да я видите в boardgamearena - играе се срещу реални хора. Има и други от изброените игри. Безплатно е, само трябва да се включите в чужда стая. Някой с премиум да я създаде. Има и туториъли.

# 59
Много ви благодаря за отговорите.
Вчера изчетох цялата тема, днес пак я прехвърлих отгоре-отгоре, нямам обяснение как съм пропуснала поста, в който Весика е коментирала точно Азул.

Благодаря, най-верояно ще я купя на детето. В момента е намалена в Озон, от 85 на 65 лв.

Погледнах "Дом мечта", изглежда много интересна за дъщеря ми Simple Smile Благодаря за препоръката.
Виждам, че в Озон е намален от 40 на 20 лв., ако някой друг се интересува.

Общи условия

Активация на акаунт