Еманципацията – ограбва или възнаграждава модерната жена?

• 24 172
  • 1 057
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Е тогава защо не се събираш с тях? Нещо не ти вярвам. От толко изобилие, нищо. Няма логика.

# 76
  • София
Не съм много сигурна какво имаш предвид, но еманципираните, т.е. освободените от робство, са хора като всеки друг.
Преди малко обиколих тълковните речници в Гугъл. Не видях такава дефиниция.

# 77
Ами "еманципация" означава освобождаване от всякакъв вид ограничения и зависимости - политически, социални, личностни, правни. А вие, мъжете, май я разбирате като да нямаме изисквания и претенции към партньора, да не искаме помощ от него, да се справяме с всичко сами. Но това е доста по-различно от идеята за еманципацията по принцип. Това, за което ти говориш, са си просто междуличностни взаимоотношения, договорки вътре в семейството и напасване на двамата партньори.

# 78
  • София
Липсата на очаквания към чуждите хора е свобода, липсата на очаквания към партньора в живота е глупост и наивност.

# 79
  • София
Я, дайте някакъв конкретен пример за последните 100 години, кой и какви ограничения е държал към жените. Мъжете им ли, майките им, държавата, църквата, партията?

Говорим за "освобождаване от някакво робство" (от мъжете, може би) (техните, може би), ама сега стигнахме до тезата, че е ок да имаш изисквания и очаквания към партньора в семейството, а към чуждите не. Е, кога е ставало въпрос за очаквания от непознати и кои са те, и какви очаквания са имали по-конкретно?

# 80
  • France
Ама сега и урок по история ли да ти преподаваме?

# 81
Я да видим сега – ти умен ли си? :>
Що е то еманципация и има ли почва у нас?

# 82
  • Агент под прикритие
Когато някой прави някакво твърдение, особено гръмко като това, е редно да го подкрепи. Другите нито са длъжни да знаят това, което знае той/тя, още по-малко да издирват източниците на информацията.
Последно, някой ще даде ли примери, поне да има върху какво да се коментира?

# 83
  • France
Прав си, никой не е длъжен да се научи. Живеем в свободни времена. Сепак.

# 84
Тук не говорим само за последните 100 години. Що така си измисли точно този период? Говорим за този процес като цяло, откакто е започнал, макар и да не можем да определим (поне аз) съвсем точно началото му. Той няма и край все още и няма и да има, както вече казах, но явно не бях разбрана. Не можеш да отречеш, че не е имало ограничения за жените, то самият закон не им е разрешавал много неща.
Вие, мъжете също се еманципирате, между другото, просто в момента темата е само за жените, затова не обсъждаме вашата.

# 85
  • София
Тук не говорим само за последните 100 години. Що така си измисли точно този период? Говорим за този процес като цяло, откакто е започнал, макар и да не можем да определим (поне аз) съвсем точно началото му. Той няма и край все още, както вече казах, но явно не бях разбрана. Не можеш да отречеш, че не е имало ограничения за жените, то самият закон не им е разрешавал много неща.
Вие, мъжете също се еманципирате, между другото, просто в момента темата е само за жените, затова не обсъждаме вашата.
Бях предварително готов за този отговор.
Що само последните 100 години, а не 500?

Ми защото изведнъж се заговори за тая еманципация, като някаква нова мода.
Защо със същото вдъхновение и патос не се афишира колко е добре, че сме се избавили от робството, животът в пещерите, фараоните?
Нима е било нещо хубаво?
Значи 1000 години е много, 100 е малко, а за кой период говорим? Когато жените са извоювали боя и борбата с невидимия враг на еманципацията. Падали с хиляди и умирали. Кога това?

Представяте ли си безброй теми и биене на тъпана "Ее, добре, че се отървахме от фараоните!"?
Нелепо, нали?
Явно нещо скоро се е случило, та да се бунят духовете толкова.

Каква нова мъжка еманципация се е случила и какъв % от мъжете касае? Правят деца и зарязват? Това са едни 10% от най-безотговорните. Как това облагодетелства останалите 90% от мъжете?

# 86
100 г. назад, т.е. от 1923 г. По това време жените са били лишени от избирателни права, например. Такива придобиват едва 1944 г.
Пак по това време са лишени и от правото да упражняват определени професии. Пример адвокат, съдия.
А за да се стигне до днешни дни, когато имат всички човешки права, сме минали през различни ограничения, свързани с делене на жените на неомъжени, омъжени, разведени и вдовици. Т.е. различните групи не са имали еднакви права. Същото не се е отнасяло за мъжете, разбира се.

Благодарение на всички борби преди тези 100 г. и в първите им десетилетия (защото това, че законът е дал право на жената да гласува, не означава, че е имала думата и в дома си). Много време е изтекло преди сами да си го извоюват, а някои още не са, затова все още се говори.

Никой не спори, че днес сме признати за свободни хора. Това е факт. Въпросът на темата е дали това ни ограбва или възнаграждава.
Жените вече отговориха.
Мъжете могат да се замислят, ако те са били лишени от основни човешки права и след това са ги извоювали, за да могат да живеят днес, както поискат, дали биха се чувствали ограбени или обратното.

П.П. Църквата е отделен въпрос. И до днес в нашето християнство само мъж може да бъде поп. Жените нямат право да влизат в определни части на църквата и т.н. Но въпросът с религиите е сложен, не искам да ги намесвам.

# 87
  • София
Във САЩ, например, жените имат право да гласуват от около 100 години. Горе долу по същото време в Обединеното кралство на жените им се разрешава да имат същите права да наследяват собственост като мъжете. Наскоро позволиха в Саудитска арабия на жените да шофират. В колко други държави обаче са им забранени хиляди неща, включително да излизат навън без придружител мъж. В Индия, в днешно време, се извършват зверски масови изнасилвания и убийства, а законът е несериозен и не се прилага. И това само законово, предразсъдъците, както е видно от тази тема и от някои коментиращи, са далеч от изкоренени.

НЧС, писали сме едновременно.

# 88
Тук не говорим само за последните 100 години. Що така си измисли точно този период? Говорим за този процес като цяло, откакто е започнал, макар и да не можем да определим (поне аз) съвсем точно началото му. Той няма и край все още, както вече казах, но явно не бях разбрана. Не можеш да отречеш, че не е имало ограничения за жените, то самият закон не им е разрешавал много неща.
Бях предварително готов за този отговор.
Що само последните 100 години, а не 500?

Ми защото изведнъж се заговори за тая еманципация, като някаква нова мода.
Защо със същото вдъхновение и патос не се афишира колко е добре, че сме се избавили от робството, животът в пещерите, фараоните?
Нима е било нещо хубаво?
Значи 1000 години е много, 100 е малко, а за кой период говорим? Когато жените са извоювали боя и борбата с невидимия враг на еманципацията. Падали с хиляди и умирали. Кога това?

Представяте ли си безброй теми и биене на тъпана "Ее, добре, че се отървахме от фараоните!"?
Нелепо, нали?
Явно нещо скоро се е случило, та да се бунят духовете толкова.

Каква нова мъжка еманципация се е случила и какъв % от мъжете касае? Правят деца и зарязват? Това са едни 10% от най-безотговорните. Как това облагодетелства останалите 90% от мъжете?
Чакай, чакай, чакай, че се обърках с всичките други събития, дето ги изброи. Те какво общо имат с темата? Те са си съвсем отделни губернии. Да, случили са се. Да, хубаво е, че са се случили. Да, можем да обсъдим и тях. Но сега говорим за друго. Едното не изключва всичко останало.
Не се е заговорило изведнъж за еманципацията, само ти явно сега за пръв път чуваш. Това си е стара тема, просто с разрастването и популяризирането на социалните медии и форуми като този тук, става по-явна и по-дискутирана, или иначе казано - когато група от хора си чеше езиците по някакъв въпрос, започва да се вижда от всички, какво толкова...

# 89
Жените и мъжете са равни. Различията не идват от пола, а от възпитанието, социума и редица външни фактори. Единствено криворазбраният свят в миналото, за съжаление в някои държави и в настоящето, е причина жените все още да нямат всички заслуги на мъжете.

Общи условия

Активация на акаунт