Еманципацията – ограбва или възнаграждава модерната жена?

• 24 636
  • 1 057
  •   1
Отговори
# 810
  • София
И двамата партньори в един брак се еманципират в някакъв момент. Даже мисля, че това е полезно за връзката. Да се седне на масата и да се каже - имам такива и такива задължения, искам такива и такива права. И накрая, да пратим тийновете да работят - тяхно право, а ние да идем на почивка. 😁

# 811
Що така?
Ето аз искам да уча и да се развивам - онез ми казват: Вече имаш едно непризнато образование, друго не ти трябва, ходи чисти.
Това ли е еманципацията?
Не, това е ксенофобия и вероятно е валидно за Германия. За Канада не съм забелязала да има такова нещо. Даже имаше програми за подпомагане на имигранти.

# 812
Какво ксенофобско има в това да предпочитат да подпомагат хората без образование да придобият първото си такова, вместо да финансират последвали образователни степени? Тези правила предполагам важат за всички, не само за жени и не само за българи.

Последна редакция: чт, 06 юли 2023, 20:25 от Анонимен

# 813
За какво финансиране става дума? Студентски заем или...?

# 814
На мен ми е чудно какво е непризнатото образование - предполагам от България? Защото познавам доста хора с диплома от УНСС отидоха да работят по банките в Германия, а и не само, така че явно се признава.

# 815
  • Somewhere beyond the moon and stars
Между другото, когато аз кандидатствах за университет, за моята специалност (възприемана като по-скоро мъжка) имаше квоти. Равен брой мъже и жени.
В резултат на това, жените влизаха с успех над 5.80, а мъжете - с успех над 4.

Представете си колко е било трудно да успееш да влезеш като жена и колко - като мъж.
Ако приемът беше еманципиран и нямаше квоти по пол, вероятно щяха да приемат 2/3 жени и 1/3 мъже, всички с успех примерно над 5.25. Съответно, хипотетично - най-умните бъдещи специалисти.
Вероятно щеше да е по-полезно за обществото, ако имаше еманципация в този пример.

# 816
Никаква ксенофобия не виждам тук. Образованието беше уж безплатно само по социализма, но пак хората са си го плащали по някакъв начин. Сега и в България и на Запад е платено. Не знам защо потребителката очаква да отиде в Германия, да й опънат червения килим и да плащат за всяка нейна приумица.

И аз доучвах след като емигрирах, плащат компаниите, в които работя, защото така съм се договорила и съм им ценен кадър. Така че моето доучване ми излезе безплатно, но не ми го е платила държавата. Т.е. има начини за тези, които могат.

Аз пък не бих приела мъжът до мен, който и да е той да ми плаща образованието или каквото и да било друго. Нямам такава нужда.

Еманципацията дава безкрайни възможности на жените. Друг е въпросът кой и как ги използва. Някои напредват, други се жалват, че ги ограбва без да разбират значението на думата дори.

# 817
  • София
България е в ЕС и дипломите се признават. Ариел е искала да и платят нещо, което по критерии не се полага на никой.
Програмата е за хора без съответна образователна степен, а тя има някаква. Спорът с нея е безсмислен, защото тя тотално бърка понятията.

# 818
  • София
Абе и аз искам някой да ми плати една магистратура ама.....

# 819
Невена, с глас се смях на мнението ти.
Де да бях като Кобилкина.
Апропо образование - поне до колкото знам се признаваха само определени университети и специалности (поне на мен с тоя номер ми излизаха не веднъж от бюрото по труда).
Относно родителите ми всеки път като ме захапят за нещо (я внучета, я образование) им отговарям, че с това което са ми дали (тоест нищо), трябва да са безкрайно благодарни, че все още не живея при тях и не им харча парите. Те пък отговарят, че щели да ме изхвърлят на улицата - семейство Адамс.
И да предвид положението ми това което съм постигала считам, че никак не е малко. И не, не го дължа на еманципацията - мъж да ти плаща образованието хич не е "еманципатско".

# 820
еманципацията не забранява на мъж да плаща на жена, за нещо си.. нито пък задължава жените да се издържат сами, на всяка цена..
ама ти се похвали щом си решила..

# 821
  • София
Продължаваш да бъркаш понятията. Еманципация е, че можеш да учиш без значение кой плаща.

Последна редакция: ср, 12 юли 2023, 00:02 от Не се сърди, човече

# 822
Reunion така съм израстнала - и двамата ми родители имаха сходни отношения с техните родители. И те нищичко не са видяли и прехвърлиха неудовлетворението си към мен.
Това, че и други били така мен хич не ме грее.
Не ми пука дали на Вуте ще му е зле, важното е на мен да ми е добре.

# 823
  • София
Еми направи си го, защото много хора, при равни на твоите условия, са си го направили. малко хора са родени със сребърни лъжички в устите.

# 824
  • Paris, France
Arielle, родителите ти ги няма наблизо. Връчваш им един телефонен номер, който е специално За тях и за доставчиците на пици, покупки, от Амазон, примерно и включваш телефона като чакаш доставка. Ако нацелят времето и звъннат - Как сте? Добре съм, нищо ново, чао. Не живееш на един етаж с тях. Не си и наблизо. Звъниш за Коледа, ЧНГ, РД и това е. Какво има да се разправяте? Моите баби и мама като почнеха да дуднат за бебета и женене, изведнъж ми загаряше манджата, доакваше ми се или се напикавах, викаха ме спешно на работа 🥳, някой звънеше на вратата. Аз ли да те уча?

За протокола - Не съм си ходила в БГ от 2016г🤩. Мъжът ми и децата ходят без мене. Който иска да ме гледа, да дойде! Не си бях ходила от 1990г до края на 2002г. Като дойдоха, правех вечЕри, партита непрекъснато. Пред хората нищо не казват. Ти живееш и с мъж.

Общи условия

Активация на акаунт