Еманципацията – ограбва или възнаграждава модерната жена?

• 24 700
  • 1 057
  •   1
Отговори
# 630
  • Далечният изток
Ами нали ги четете и във форума - абе вие дето сте голямата работа, я да ви видя кой ще ви оправи тоалетното казанче, кой ще ви ремонтира колата, кой ще ви отпуши канала, кой ще ви копае нефта, ако не сме ние... Ми вие бе, кой. Квото имат да си го вършат мъжете, да си го вършат. Жена да копае нефт също не ми се вижда някакво непостижимо чудо, ама нека това да си е мъжка работа пък...

# 631
И кога една е по-женствена? Когато работи на нивата/на стана до припадък и се моли да може да си изхрани децата. Когато се моли на иконите треската да не ù отнеме И това дете. Или когато дава последно причастие, защото е влязла в 9ия месец и може да умре в мъки всеки момент? Или когато е сигурна в себе си, в банковата си сметка и трака с токчета по централните булеварди?
Е това, че сега има лекарства, работни места в офиси с климатик, и булеварди ти го отдаваш на еманципацията ли?
Има го заради научно-техническия прогрес. Какво общо има еманципацията?
Когато в ония времена жената се е молела на господа да й спаси детето, защото е нямало антибиотици - викаш ако беше родила без мъж и работеше нещо за себе си, вместо на семейната нива, детето й щеше да има повече шансове?

Все изкарвате, че мъжете искали да се върнат ония времена. Но аз не искам да ора с вола и да цепя дърва с брадвата. Не знам кой друг тук е казал, че иска. Техническият прогрес си върви отделно от еманципацията.

# 632
  • София
Тоест, ти искаш една технически напреднала цивилизация, която обаче не дава равни права на жените?

Техническият прогрес е свързан с еманципацията. Колкото повече се развива една цивилизация, толкова повече индивидът става свободен. Едно време силата и властта са определяли всичко. Мъжете също са били много по-уязвими, да не говорим, че са били ползвани за пушечно месо във всякакви конфликти. Това прдължава и до ден днешен в много държави, но в западния свят, нещата не стоят така. Съжалявам, но жените не са домашни любимци, та светът да се развива и движи напред, а жените да си стоят подчинени. Няма как само единият пол да трупа ползи от прогреса.

# 633
  • София
Ооо, тия па мъже! Да цитирам ли какво точно е еманципация по определение от речника? Да ви напомня ли, че преди 90те беше малко много трудно да смениш работодател и това важеше и за мъжете?
Дори правото на работа в чужбина е резултат на еманципация.

# 634
Правата ги дава законът. Те са си същите за жените и за мъжете. Никой не иска да ви взема права, успокойте се.
Разглеждам еманципацията по-скоро в проявленията й.
Аз като мъж имам право да си живея свободно по ергенски, да си карам мотора, да си ловя риба, и да си изпия парите. Но съм избрал да създам семейство и деца.
Повечето жени избират също да създадат семейство и деца, макар че имат право и те да си живеят без мъж, да работят където искат и т.н.
Расте обаче процентът на тези, които не го правят. Какво да ги правиш като не искат - имат право. Ей ви Невена вика, че и във Франция не искат, и в другите развити държави не искат.
Насила никой не ги кара, вкл. аз или другите мъже, които нападате тук. Просто отбелязваме, че ефектът върху обществото е бавен разпад и изместване от общества, където жените не са еманципирани, понеже те раждат повече от еманципираните.
Далеч съм от мисълта да ви вземам правата, за да изправям неща, които може само аз да виждам като недъзи на обществото. Че то аз няма да съм жив докато се промени нещо (ако въобще).

# 635
  • София
Пак бъркаш. Благодарение на еманципацията, има много повече помощ за жените, децата и въобще семейството.

# 636
  • София
Само на жените ли расте процентът?

# 637
  • Пловдив
Правата ги дава законът. Те са си същите за жените и за мъжете. Никой не иска да ви взема права, успокойте се.
Разглеждам еманципацията по-скоро в проявленията й.
Аз като мъж имам право да си живея свободно по ергенски, да си карам мотора, да си ловя риба, и да си изпия парите. Но съм избрал да създам семейство и деца.
Повечето жени избират също да създадат семейство и деца, макар че имат право и те да си живеят без мъж, да работят където искат и т.н.
Расте обаче процентът на тези, които не го правят. Какво да ги правиш като не искат - имат право. Ей ви Невена вика, че и във Франция не искат, и в другите развити държави не искат.
Насила никой не ги кара, вкл. аз или другите мъже, които нападате тук. Просто отбелязваме, че ефектът върху обществото е бавен разпад и изместване от общества, където жените не са еманципирани, понеже те раждат повече от еманципираните.
Далеч съм от мисълта да ви вземам правата, за да изправям неща, които може само аз да виждам като недъзи на обществото. Че то аз няма да съм жив докато се промени нещо (ако въобще).

Е, тъй де, правата ги дава законът, който закон е бил различен за жените преди еманципацията. Сега може да е същия за мъжете и жените (и то не на всякъде!), но едно време не е бил.

И пак се опитвате да обвините еманципацията (и жените), че са виновни за разпад на обществата, защото не искали да раждат!

# 638
Еманципацията по никакъв начин не лишава жените от желанието и нуждата да раждат деца.
Даже напротив, със съвременните технологии и медицина се постига доста по- лесно.
Друг е въпросът, че имат критерии и изисквания и не са склонни да родят на всеки.

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 12:21 от happy doc

# 639
  • Пловдив
 Еманципацията има до някаква степен отношение  към нежеланието на някой жени да раждат, но не смятам че тя е основния проблем.

Преди жената не е смятала, че има друг вариант освен да роди N  на брой деца. Сега има избора да не го прави, ако реши.

# 640
Ем що не раждат тогава? Хем по-лесно, хем повече пари изкарват, хем мъж не им трябвало, за да ги отгледат - и пак не искат? Явно нещо има.

# 641
  • France
Криско, явно историята не ти е силната страна. Нищо, простено да ти е. Следващият път потърси в Гугъл кои са жените придвижили света напред. И то по време, когато масово е било забранено да учат висше. Ще се изненадаш. А цираното има за цел да покаже, че женствеността е сила и цъфти по време на свобода.

# 642
  • София
А защо пък жената трябва непременно да има огромно желание да ражда много деца?

# 643
  • Пловдив
Ем що не раждат тогава? Хем по-лесно, хем повече пари изкарват, хем мъж не им трябвало, за да ги отгледат - и пак не искат? Явно нещо има.

Ем щото могат да не раждат и щот жената не е просто инкубатор за бебета.
И кой е казал, че не ни трябват мъже? Нагласяте си ги нещата както на вас ви е угодно.

# 644

Защото много често на "бебеправещия" като му втръсне и жената си остава сама с децата. И като видиш масово такива "светли примери" и като на нераждала жена много бързо може да ти се отще да раждаш.

Общи условия

Активация на акаунт