Еманципацията – ограбва или възнаграждава модерната жена?

• 24 679
  • 1 057
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Всъщност идеята на световната икономика е да се включат и двата пола по равно в играта. В момента се отчита за прогрес въвеждане на бащинство, равно на майчинството във все повече страни.

# 661
И ти ли ще почнеш като Филомена: едно време когато нямало еманципация, нямало лекарства и жените си тъчели сами дрехи на стана. А сега има еманципация и има антибиотици и дрехите се купуват от мола с пари, изкарани в офис с климатик. Следователно еманципацията е довела до тези блага.
Ами всъщност да, точно така е. Колкото по-голяма част от населението подпомагат развитието на една държава, толкова по-бърз ще е прогресът. Иначе оставяш само 50% от хората да движат нещата.

# 662
  • Чужбина
Започваме да си съчиняваме (и да генерираме сериозен трафик, ок).

Как може да има висока религиозност и това да върви с еманципация на жената? В най-масовите и разпоространени религии няма такова нещо.

Но аз бих искал да се върнем на въпроса от темата, който, между другото, е много ясно и конкретно зададен (поздравления за което!).

Според мен, следвайки обективни и безпристрастни оценки, ако се погледне неутрално, еманципацията повече ограбва както жената, така и обществото, отколкото да ги възнаграждава.

Еманципацията дава някаква представа/ концепция/ желание за равенство с мъжете, но на практика това много изкривява целия обществен естаблишмънт (фундамент), защото води до непостоянство, непредсказуемост, тревожност и - от там - разбира се,  до репродуктивни и психологически проблеми у всички (и жени, и мъже).

Придобивките на еманципацията са налице, но са на повърхностно, нетрайно ниво, които само задоволяват някакъв временен егоситичен нагон, но в дългосрочен план имат сериозно негативно отражение както върху самата жена, така и върху роднините/ близките й, а и върху обществото като цяло.

Напр. контрацепцията е една от придобивките, но пък се закъснява много с ражданията и разждаемостта спада. Има отражения и върху хормоналния баланс, ако се пият хапчета. Това обрича много хора на самота, чувство за липса на реализация в живота и депресия, поради безсмислието на такъв живот.

Само да вметна, че великите творци и изобретатели оставят за свое наследство своите произведения, а средностатистиоческият човек оставя своите деца. Това е заложено дори в подсъзнанието на човешката психика и няма никакъв начин каквато и да е еманципация да го заличи или промени съществено за едни 60-70 години еволюция.

Другата придобивка на еманципацията е достъпът до т. нар. в миналото "мъжки" професии. Това, според мен, също ограбва жената, защото я прави да изглежда и се държи повече като мъжкарана, а не като женствена жена. Не съм убеден, че болшинството от мъжете си падат или може да си падат по мъжкарани.

Друга придобивка на еманципацията е правото на развод наравно (на еднакви основания с тези на/ с) мъжа. Всъщност, в повечето развити правни системи разводът се е развил наистина много и спрямо Бг и почти никъде не се търси доказване на вина на другия или доказване напр. на изневяра. Съдът насърчава за постигането на спорзумение и събира документи/ доводи само за финансовото и имущественото състояние на съпрузите преди и по време на развода. Целта е да се осигури достоен живот на бившите партньори като човешки същества и достойно отглеждане на децата. В развитите страни, от които Бг все още изостава (бидейки донякъде ориенталска), и мъжът, и жената имат еднакво право при упражняване на родителските права. Това възпрепятства шантажирането и изнудването, което се случва в страни като Бг, от майки, ядосани за нещо си на бившия си съпруг/ партньор. Това наистина е сериозен дефицит на правото в страни като Бг.
Ето защо, ако заключим, специално в Бг или в страни като Бг, дори и правото на развод на равни начала с мъжете не е донесло почти нищо добро както за жената, така и за всички останали. Ако говорим на по-философско ниво, разводът е една травма и почти никога не може да се намери партньор/ ка, ко(й)ято отчетливо да е по-добър/ добра от брачния партньор. Ето защо, има много разум и мъдрост в търпението, свикването, прошката, научването да се уважава другият и т.н.

Друга придобивка на еманципацията - правото на аборт. Мисля, че последно беше разрешен в Ирландия преди няколко години. Мисля, че още се дискутира в католическа Полша. Надявам се за повечето от нас е ясно, че абортът, ако не е по медицински причини или ако зачеването не е в резултат на углавно престъпление, не е препоръчителен, защото травмира и физически, и психически всички, замесени в аборта. Нерядко жените не могат да заченат или износят плод след аборт. За мен напр. е отвратителна практиката на недокументирания (незаконния) аборт, който се опитва да заблуди близки, роднини и съседи, а всъщност представлява една маскирана ориенталщина - пред хората да сме читави и праведни, ама иначе с аборт преди времето за женене. Надявам се повечето от нас ще се съгласим, че това не само не е еманципация, ами това си е тъпа измама, от която полза няма да има за никого, вкл. и за абортиралата, защото тя ще живее трудно в дългосрочен план с такъв аборт.

Не се сещам за друга значима придобивка на еманципацията на жените. Може би т. нар. "право на удовлетворение от сексуалния акт". В средновековието сексуалният акт е бил изцяло подвластен и подконтролен на мъжа и почти никой не се е интересувал или знаел дали и как жената получава удовлетворение. Важно е било да има потомство (поне 1 мъжко). Разбира се, този въпрос е претърпял развитие през последните столетия. Естествено, ако погледнем неутрално, винаги излиза на преден план въпросът кое натежава на везните на нормалния, достоен и щастлив живот - стабилното семейство или удоволствието от секса? Или - струва ли си да се разруши едно семейство заради моментните импулси на страст и удоволствие от секса с някой друг? Наясно съм че това е доста спорен и може би провокативен въпрос, но хората, които имат достатъчно акъл в главата си и са наясно с основните ценности в живота едва ли биха допуснали един сесуален нагон да поставя под въпрос семейството.

Ако се сещате за други придобивки на еманципацията, нека ги обсъдим - дали повече ограбват или възнаграждават еманципираните?

# 663
  • France
Леле, какъв чаршаф. Стигнах до втория абзац и се чудя за каква религиозност става дума? До тук не сме намесвали религията ми се струва?

# 664
... И ако жената доброволно се откаже от "придобивките" си, какво ще получи в замяна?

# 665
Направо страх ме хваща какви аборигени от мъжки пол живеят в България като чета "мъжките" мнения.....

# 666
Направо страх ме хваща какви аборигени от мъжки пол живеят в България като чета "мъжките" мнения.....
Безобидни са в сравнение с аборигените в други държави, които в момента реално връщат отношението към жените с едни 10 века назад. Тука само се приказва наедро, иначе у тях си сигурно слушкат и папкат😁

# 667
  • Чужбина
Леле, какъв чаршаф. Стигнах до втория абзац и се чудя за каква религиозност става дума? До тук не сме намесвали религията ми се струва?

Ми то без четене как се става еманципирана? Само с плямпане не става, търябва и акъл...

# 668
Ти имаш акъл, защото по независещи от теб причини, си се родил с пишка ли?

# 669
  • Paris, France
Как може да има висока религиозност и това да върви с еманципация на жената? В най-масовите и разпоространени религии няма такова нещо.

Не може, но с технологичното развитие и образованието степента на религиозност пада.

А за абортите по желание - познавам жени от поколението на родителите ми и моето с по 7 и 10 аборта по желание. Всичките са от България, Сърбия, Турция. И деца си имат в желания брой, и ментално са си добре. Със сигурност не биха били добре финансово и емоционално с рота нежелани деца.

Има и държави с много разводи, където жените никак не са еманципирани. Арабските са такива. Ако прочетеш биографиите на египетските актриси ще забележиш, че са средно с по 2-3 развода всяка. Даже и кралиците са се женели след като се разведат с краля. Дали следващият ще е по-добър? На кого му пука? Важното е да не оставаме с мъже, с които не ни е добре. Като не е добър следващият, по-следващият и така.

# 670
Който прочете тоя чаршаф, да хвърли резюме.
Аз неам нерви.

# 671
  • София
Мненията на Борис са като реклама на затвора - винаги ще имаш осигурено легло и покрив над главата, гарантирани три яденета на ден, някой друг ще се грижи за сметките, а ти ще си в компания на хора с близки до твоите интереси Joy Супер звучи, нали Grin Едно романтично и розово представяне на нещата, и едно много удобно избягване на подробностите какво точно представляват тези прекрасни "условия", както и това, от което трябва да се откажат жените за да влязат в златната клетка, която дори не е златна.

Борисе, я кажи, какво предлагат мъжете срещу женската свобода? На мен например ми звучи перфектна сделка, веднъж оженили се, жената да е подчинена на мъжа, но всичките му финанси да са подчинени на нея, да има минимум, който да трябва да изкарва, за да осигури нея и децата им, само жената да наследява всичко, и в случай на развод, да й дължи солена издръжка за загубените години. Или изобщо да няма право на развод? Как ти се струва, сподели мисли?

# 672
Лъвица, като се намесят парите и запяват друга песен.
Аз съм типичната антифеминистка - един не се намери (в това число и бг мъже) да ми каже: Стой си вкъщи, раждай деца, аз ще се погрижа за всичко останало!
Един не намерих бе! Един!!! Все да си делим сметките, все да бачкам по 40 часа седмично тежка физическа работа.
Къде са тия мъже?!
После еманципацията била виновна - много им харесва даже, още повече им харесва да не се държат като мъже.

# 673
Който прочете тоя чаршаф, да хвърли резюме.
Аз неам нерви.

Борис, който е два пъти разведен е против разводите.

# 674
  • Paris, France
Все да си делим сметките, все да бачкам по 40 часа седмично тежка физическа работа.
Къде са тия мъже?!
После еманципацията била виновна - много им харесва даже, още повече им харесва да не се държат като мъже.

Карат те да си напуснеш леката работа и да почнеш тежка физическа? Еми, пробват се. Казваш не и късаш. Аз ли да те уча? Ако ти разкажа на какви измекяри съм попадала, ще се разревеш. Само дето аз няма да тръгна с такъв, камо ли да деля сметки.

Аз пък все на желаещи да ме издържат попадах като млада, но искаха и деца, а аз не.

Има мъже, желаещи да издържат семейство и жената да си гледа децата, но те предпочитат млади жени и нямат проблем да си ги намират. Във форума има много жени, които си изгледахме децата, а мъжете ни издържаха и като работим, парите са си за нас. Има и в България. Ако това ти е целта, защо приемаш да делиш сметки? Това само те износва.

И на мене са ми предлагали съжителство и делене на сметки. Знаеш ли колко пъти приех? Точно николко, но си плащах квартирата като поп и въпросните мъже и на гости не ги допусках.

За да намериш мъж, какъвто описваш, трябва да си с висока популярност и той да вижда, че и други мъже ти предлагат същото и те харесват. Трябва и да си натокана, вървежна, да чупиш стойки, вратове. За какво да предлага да издържа работеща като вол, дето друг само я такова и даже не ще да се ожени за нея? Трябва и да види, че можеш да дадеш на децата нещо, което ясла и градина няма да им даде, уют.

На твое място бих си взела стая в споделена къща и не бих делила сметки с мъж.

Общи условия

Активация на акаунт