Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 12

• 40 886
  • 826
  •   1
Отговори
# 495
Ние делим ремонтите на асансьора на амортизационни и основни, така сме гласували. Ако сменяме буфери, биелети и т.н. - плащат само живущите, ако са законови изисквания, двигател, цял въжен път - минава към фонда за осн.ремонт или събираме от всички апартаменти.
Точно така. Ремонт на асансьор е към ФРО. Поддръжка/абонамент/ към фирма плюс трекинг карти  са към режийни.
Защо  виж ЗС.

Последна редакция: ср, 22 ное 2023, 09:53 от niljaniljo

# 496
Скрит текст:
Обща част е асансьора! И аз много се дразня на съседи които живеят 4-5 човека в гарсониера, постоянно са нагоре- надолу, блъскат, не пазят, но когато се развали асансьора аз плащам два пъти по висока сума за ремонт въпреки, че не го ползвам, защото живеем в тристаен апартамент! Такъв е законът-за съжаление  недомислен!
Напред писах. Имам апартамент от 52 квадрата и плащам наравно с тези, които имат 98 квадрата, всички ремонти - от вх. врата, през асансьор, до покрив. Примирих се.
Законите са едни, със своите несъвръшенства и проблеми - ако искате можете да се съдите, ако е по-важно за вас нещата да са по буквата на закона.
Ако идеята да е справедливо - то *може* да е нормално да плащате наравно с тези с 98 квадрата. Все пак 98 квадратния апартамент може да е на първи или втори етаж, а вашият 52 кв.м да е на 14 етаж. В 98 кв апартамент може да живее един човек, а в 52 кв.м да живеят семейство с едно дете и да ползват асансьора хем 3 пъти повече хора, хем да го амортизират десетки пъти повече заради етажа.
Така, че справедливност ли търсите или пропуск в закона Simple Smile?

В моите очи размера на жилището няма никаква връзка с амортизацията на асаньора или общите части които се използват от живущите, включително тръбите - по същата логика - на първи етаж апартамент от 98 кв.м ползва тръбен път от улицата до партера. Апартамент на 14ти етаж от 52 кв.м ползва същия тръбен път, плюс още 13 етажа нагоре. Освен това, в жилището от 52 кв.м могат да го ползват много по-интензивно, спрямо това от 98 кв.м. Т.е. тук роля за амортизация играят много повече броя живеещи в апартаментите отколкото техния размер.

Единствено има логика, по-големите апартаменти да плащат повече за покрив и фасада, тъй като в действителност "ползват" по-голям процент от тази обща площ.
Законът съвършен или не трябва да се спазва, в противен случай се явява безсмислен и не може, когато ни е удобно да се опираме на него и да го игнорираме, когато не ни устройва. Говоря за плащане поравно за всичко, защото сумата, която се събира по чл.50 от този закон, не е посочена за какво конкретно ще се ползва, тя е за ремонт, а дали ще е покрива на малките или големите апартаменти или целия не е ясно.

# 497
  • Sofia
За това, влизаш в комплекс от затворен тип и там управляващата фирма, по закон определя както си иска таксите и няма незаконна комбинация щом собствениците са подписали тези договори!

При нас е еднакво за всички апартаменти. Всеки е запознат с таксите преди да закупи жилище там.

Съответно при нас хем е законно, хем справедливо.

# 498
За това, влизаш в комплекс от затворен тип и там управляващата фирма, по закон определя както си иска таксите и няма незаконна комбинация щом собствениците са подписали тези договори!

При нас е еднакво за всички апартаменти. Всеки е запознат с таксите преди да закупи жилище там.

Съответно при нас хем е законно, хем справедливо.
Не е ли според процента общи части, така чувам за новите комплекси ?!

# 499
Здравейте, кой носи отговорност , че няма домува кника  на етажната собственост? Управителят си измива ръцете ,че я е изпратил за попълване он лайн и са попълнили само няколко апартамента.

# 500
Здравейте, кой носи отговорност , че няма домува кника  на етажната собственост? Управителят си измива ръцете ,че я е изпратил за попълване он лайн и са попълнили само няколко апартамента.

И ние нямаме

# 501
  • София-в сърцата на моите деца
Домоуправителя и УС на ЕС. Може да си купите Книгата и да дадете на всеки ап. да я попълни. Иначе има глоба.

# 502
Домоуправителя и УС на ЕС. Може да си купите Книгата и да дадете на всеки ап. да я попълни. Иначе има глоба.
За кого е глобата за собствениците или управителя на ЕС?

# 503
Всичко е супер с Домовата книга, само дето Домоуправителят я попълва и после "гони Михаля" в 80% от случаите, за да получи подпис от собственика. А информацията от НА, всеки крие като Досие на тайните служби Simple Smile

# 504
  • София
При нас всеки се записва сам в домовата книга.

# 505
  • София
Свалих си бланката/двата листа от нета, попълних си ги на компа, разпечатах, подписахме се собствениците и ги занесох на домоуправителя. Човекът от една страна се зарадва, от друга му стана лошо, като си представи, какво обикаляне по апартаментите ще бъде…

# 506
  • София
Здравейте,
Идвам с питане, тъй като живея в  къща и не съм наясно със следния казус. Синът ми се е прибрал към 3 ч. сутринта и си е готвил. Сутринта в групата във вайбър съсед е написал да не се готви, тъй като неприятна миризма се разнася по етажите и не може да се спи. Кой крив, кой прав не знам. Може би има проблем с аспирацията, тъй като блока е нов. Или съседа е прав. Наистина трябва да се отнасяме с отговорност към личното пространство на околните, но да не можеш да хапнеш нещо топло след работа?

# 507
  • София
Проблемът ви е с аспирацията. Може би конкретно на вашия апартамент, но не е сигурно, че не е общо във вентилационната система. Говорете със сина ви да пуска аспиратор, когато готви, ако не го е направил. Повече от това - не виждам персонално какво да направите. При мен също често по коридорите във входа мирише на храна и това е защото външните врати на апартаментите не изолират добре.
А за съседа - искането му е неправилно и не решава проблема с аспирацията.

# 508
  • 🌊
От бурите маркуча за външното тяло на съседите се е откачил и от седмица външното им тяло капе върху моето.
С падащите температури се притеснявам за моето външно тяло, но много по-голям проблем ми е, че не мога да спя, защото е нетърпимо, трябваше да спя на дивана в дневната, за да не ми кънти в главата.
Съседите знаят за проблема, говорили са с фирмата, но то било само едно маркуче, никой нямало да се навие и т.н. Да, ама не се търпи. И не ме радва да ме успокояват с "Ние седващата седмица няма да сме там и няма да работи климатика, че да капе"
Има ли някакъв начин да ги накарам да оправят проблема в някакъв определен срок, а не "ще видим"? Става въпрос за Варна, имам и застраховка, но не мисля, че може да влезе в сила за нещо такова.

# 509
  • Sofia
Освен вие да намерите човек за ремонта и да му платите. Или с голяма стълба или алпинист, ако комшията не осигури достъп.

Общи условия

Активация на акаунт