Лидл 177 - юлско-августовска лежерно лятна

• 128 984
  • 1 675
  •   1
Отговори
# 1 185
Звънче, какво имаш предвид под разваля се, да мухляса ли?
Моето домашно квасено кисело мляко на третата седмица става толкова кисело, че не се яде.

О, може ли рецепта и с какво квасите?

# 1 186
А какво трябва да се разбира "под домашно подквасено мляко не се разваля с месеци"?
Защото аз не съм на това мнение, разваля се и още как.
Как е правилно да се съхранява?
В хладилник не ли достатъчно? Домашно квасено от крава и кърпа хваща, и мухъл и вкисва. До сега такова нещо не съм чувала с месеци да издържи домашно. Баба ми цял живот яде домашно подквасено от нея лично с домашен подквас и такова нещо не се наблюдавали. Крави през годините разни.
Не се заяждам или търся спор просто наистина ми стана интересно възможно ли е такова нещо.  И каква е причината,  за да не се разваля?

# 1 187
  • shumen
Май в К беше безкабелната прахосмукачка.

# 1 188
.

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 00:25 от dolce miele

# 1 189
Отново повдигам питането си дали някой е виждал по филиалите детската дървена тоалетка. Издирвам я спешно!

# 1 190
  • софия
А какво трябва да се разбира "под домашно подквасено мляко не се разваля с месеци"?
Скрит текст:
Защото аз не съм на това мнение, разваля се и още как.
Как е правилно да се съхранява?
В хладилник не ли достатъчно? Домашно квасено от крава и кърпа хваща, и мухъл и вкисва. До сега такова нещо не съм чувала с месеци да издържи домашно. Баба ми цял живот яде домашно подквасено от нея лично с домашен подквас и такова нещо не се наблюдавали. Крави през годините разни.
Не се заяждам или търся спор просто наистина ми стана интересно възможно ли е такова нещо.  И каква е причината,  за да не се разваля?
Скрит текст:
Прясно мляко, купено от хора, които гледат крави/овце, не мляко от магазина.
Когато квасях съм затваряла бурканите с капачка и съхранявала в хладилник. Не съм покривала с кърпа. Тъй като при подквасяване млякото е топло, става вакуум. Обикновено квасях с мляко на ЕлБи, не съм ползвала от старо домашно мляко. Овчето изтрайваше по-дълго. По-дълго - над месец, около 2,  в хладилник, без мухъл. Естествено вкусът от сладък се променяше на кисел с времето.
При отваряне на буркана процесът бързо се променя.
Не съм имала възможност да наблюдавам как квасят бабите на село и как са е развивал при тях процесът. Моите са все гражданки 🤪
О, може ли рецепта и с какво квасите?
Скрит текст:
На голям стъклен буркан мляко - 1-2 с. л. кисело. Ползвала съм на ЕлБи. Прясното мляко трябва да е топло, не горещо  (колкото да можеш да си държиш пръста в него и да преброиш спокойно до 10). Разбърква се хубаво с подквасата, затваря се плътно с капачка. Бурканите "топлех" в дебело вълнено одеяло. За около 8 ч. е готово. Съхранявах в хладилник на най-студения рафт.

# 1 191
Моята рецепта е да стои в одеало 5 часа. Пробвах един път и във фурна вместо в одеало - ако си спомням правилно, подквасваш го вечерта, слагаш във фурната и сутринта го вадиш.
По принцип гледам да си оставям малко от моето кисело мляко за закваска, но когато нямам или прекалено вкисне, използвам каквото ми хареса на момента, гледам да е нещо по-хубаво, последния път беше Верея 3,6%, добре се получи. Ползвала съм на ЕлБи, на някаква фирма Каймакани, на Домлян....
Общо взето досега ми се е получавала почти винаги добре, само един път с кисело мляко Ситово стана нещо на вкус като крем, нищо кисело нямаше в него. Но то и самото оригинално кисело мляко си беше такова.
Напоследък започнах да варя прясното мляко около10 минути, някъде го четох или гледах, вече не помня, за да излезе повече от водата и да стане по-гъсто.

# 1 192
  • софия
Вероятно става и за 5 ч., не съм засичала. Правех го вечерта и сутринта (ставам рано) беше готово. Мразя да ми е зает плота и гледах да подквасям във време, в което не го ползвам.

# 1 193
Ами аз питах една съседка как го прави, и почнах като нея. Обикновено го правя на вилата, че от там го взимаме.
Ако искаш пробвай във фурната, така няма да ти е зает плота, но виж в някъде в нета подробности за рецептата, защото аз не си спомням подгрявах ли я първо малко, не я ли подгрявах, какво точно беше.
Понякога освен кисело мляко за закваска слагам и сирене, става много интересно, нещо като магазински катък.

# 1 194
  • Буркина Фасо
ей ви тема за кис.мляко - https://www.bg-mamma.com/?topic=513066.690

# 1 195
  • Някъде Там
Здравейте, в Лидл Гърция в каталога за тази седмица имаше дюшечета (разглеждах каталога преди 10.08).
Изнамерих архива на каталога

Като отворих същия каталог тези дни - тази страница въобще я няма.
Имате ли такива случаи?
Някой да знае какво се случва?
Благодаря предварително Simple Smile

# 1 196
Подарявам
Скрит текст:

# 1 197
Май в К беше безкабелната прахосмукачка.
Благодаря-вече в къщи на комп.намерих ,че и на двете места е имало.Последно юни.Но нещо фалшиви ми се видяха-малката акумулаторна имам предвид.И в Л.не бяха показани с приставки,а в К.май с 3 беше.Наумих си с нея да обирам мъх от сушилнята,за да не мъкна голямата всеки път.Някой ,който е ползвал /за кола примерно/има ли сила на засмукване?

# 1 198
Подарявам:
Скрит текст:

# 1 199
Пробвах един път и във фурна вместо в одеало - ако си спомням правилно, подквасваш го вечерта, слагаш във фурната и сутринта го вадиш.

само така го правя.

Общи условия

Активация на акаунт