Градинарство - моето хоби 33

• 43 755
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
Той снегът я “отряза” моята.
Може да се оформя, но трябва да се има предвид как расте. Тя не е като другите овощни. При ежегодното оформяне се режат клони сочещи надолу. Например…
 Моята опира в един Кедър и няма начин да не я отрежа на пролет. И то сериозно.

# 661
  • На морето!
Днес най-после успях за намажа стволовете на дърветата със смес от вар и син камък, сега са като Смърфове в двора.
Гледам на крушата кората страшно напукана, клоните като на плачеща върба са станали, прасковите с нащърбени на места стволове, ябълката пуснала много лакомци, искат си внимание овошките, покрай доматите, краставиците и китките все остават необгрижени. Тази година им обещах за не е така.

# 662
Градинарки, идвам за съвет. В саксиите ми, които са целогодишно навън, са се завъдили ларви, вероятно на някакъв бръмбар. Принципно не ми пречат, но се притеснявам че ще ми изгризат корените на цветята. Днес пресаждах една голяма саксия, извадих поне двайсетина ларви, едри като смилянски боб. Как да се боря с тях? Тази пролет от отчаяние поливах няколко саксии с инсектицид, но не знам дали е помогнало. Сега ли да поливам, напролет ли, с какво да поливам, има ли друг начин да се справя с тях?

# 663
Аз съм поливал с нуреле, излязоха на повърхносста и измряха почти веднага. Ако са ларви на златки, не би трябвало да правят проблем, за разлика от майския бръмбар.

# 664
И аз за бръмбара се сетих. Гледай да не се метнат в градината!

# 665
Благодаря ви! А градината ми е пълна, където бодна изваждам от тях, особено под тревата много им харесва. Като вадя корен на глухарче, почти винаги намирам и ларви наоколо.

# 666
Ако е златката, нейните даже се водят полезни за почвата. В моя случай скапаната пръст в саксията бяха направили една гранулирана, много хубава. Но не бях ок да ровят из корените на дръвчето, пък и не ми се щеше зимата да се разхвърчат някакви бръмбари из стаята. А и много си приличат двете ларви, на майския бръмбар са много вредни за плодни дръвчета.

# 667
  • София
Phloxx, покажи ги да ги разпознаем? Но ако имаш толкова много в градината и не са навредили, вероятно са златки.

# 668
Може да са златки, защото те после във вид на бръмбар идват да ми ядат цветовете на розите. А може и да са от двата вида. Следващия път ще снимам да покажа, как не се сетих вчера. А вчерашните ги няма вече, оставих ги на косовете за обяд.

# 669
И аз имам много и от двата вида ларви. Златките са най-вече там, където има гниеща растителност, напр. в компоста, докато ЛМБ (така си отбелязвам за кратко ларвата на майския бръмбар), редовно я намирам в корените на доматите, детелината, ягодите, тревата и къде ли не, най-често след като вече е видяла сметката на някое растение. Въпреки, че ЛМБ са ми в изобилие, като бръмбари виждам само златките, предполагам, че майският бръмбар е активен само нощем, а през деня се крие. Знам, че като насекомо той преживява около 2 месеца, докато си снесе яйцата, а преди това като ларва - 4 години под земята.... какъв живот само...
Понеже все ги намирам при зеленчуците, не се осмелявам да поливам с отрови, а може би това би решило проблема.  За зеленчуците съм намерила решение да сея предшественици преди основното растение, които са по-студоустойчиви, напр. детелината е подходяща, защото е с плитки корени и ги примамва близо до повърхността да ядат свежите й пролетни корени и така ги излавям, когато засаждам основното растение. Но като цяло - отърване няма - каквото и да правя - всяка пролет има нови попълнения.

Последна редакция: пт, 29 дек 2023, 12:58 от Кити Кет

# 670
Така е, няма спасение. Аз също не пръскам с препарати, разчитам на косове и синигери - ровят като кокошки из градината и изяждат каквото намерят. Но тези ларви са надълбоко, няма какво да се направи срещу тях.

# 671
Но тези ларви са надълбоко, няма какво да се направи срещу тях.
Може да потърсиш в гугъл нематоди (eдни полезни червейчета са, които се хранят с ларвите).

# 672
Бях вземала нематоди за едни бръмбари, които ми ядяха ружите. Наистина намаляха осезателно, но следващия сезон пак плъзнаха и се отказах да гледам ружи. Доколкото четох на сайта на производителя, нематодите трябвало всеки сезон да се слагат, някои видове даже два пъти на сезон, за да хванат ларвите в подходящия момент. Явно не навсякъде се чувстват добре, така че сами да се размножат и трайно да останат в почвата.

# 673
Но тези ларви са надълбоко, няма какво да се направи срещу тях.
Може да потърсиш в гугъл нематоди (eдни полезни червейчета са, които се хранят с ларвите).
Тея червей чета не ядат ли картофите като няма ларви или ги бъркам?

# 674
Дари, аз също знам, че се сади невен против нематоди. Но те са много различни видове, за всеки бръмбар различен нематод Grinning Аз ги слагах само в цветна градина, затова нямах притеснения.

Общи условия

Активация на акаунт