Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 7

• 73 474
  • 748
  •   1
Отговори
# 630
  • у дома...
Все си мисля, че водещото е първият език с интензивно обучение. Там смятам да се фокусираме. Това "втори език" е малко ала, бала. Учат го от 9ти клас с крайно недостатъчен брой часове, това като погледнеш програмата. Та и 4 езика да избереш Grinning, то 1вия език с  интензивно обучение е водещ и има шанс да го научат децата. Затова интензивно АЕ ми се струва тъпо, освен за дете, което не е учило английски активно до 7ми клас, ама има ли такива? Малко са...
Ние сме в 145 с Британика, т.е. 8 год учат активно АЕ, като първите 5 години всеки ден. И за това сега се чудя за какво АЕ да е първи и не знам как да наредя желанията. Моите гледат филми на АЕ, девойката и чете вече книги
Наредете ги така, както детето желае. И нека то си избере език, който иска.Все пак то ще учи в училището.
Неведнъж съм писала тук - дъщеря ми е 11 клас в 30-то. В седми клас искаше само и единствено испански като първи език. И поради лош резултат по математика, Испанската въобше не ни е била в желанията. Разгледахме училищата, спря се на 30-то и 1-во заради профилите, които през 2020 г. бяха посочени в системата за кандидатстване. Приеха я на първо желание - 30-то, чуждоезиков профил, ИЕ/АЕ. Повече от доволна съм - и книги чете на двата езика, и филми гледа, и в инициативи на Испанското посолство участват. Без допълнителни уроци извън училище. Да, има деца, които не правят разлика между различните времена в езика, но не по вина на учителя. Просто не учат.
Лично аз исках съвсем друг език да учи. Обаче аз след 8 клас (миналия век) учех нещо, което избраха родителите ми. Дали учех с желание? Дали някога това, което учих тогава, ми е послужило? Никога! Лично аз предпочетох детето само да избере какво да учи. С уговорката, че си носи отговорността и после не искам да чувам мрънкане - ама защооо, ама това, ама онова ...

# 631
Седми клас са вече големи деца, могат да си преценят какво им се учи. Съобразете желанията с местоположението на училището и мненията за него и наредете заедно желанията.

Едно време аз поисках да уча в училище на час + път с автобус и пътувах така  5 години. Въпреки това не ме спряха. Обаче аз бих се опитала да обясня на детето ми колко е трудно и убийствено да пътуваш часове, макар да ти се струва не толкова голям проблем.

# 632
Аз пътувах от Надежда до Дианабад 4г.Сменях в началото 3 транспортни средства, после и пеша вървях.Беше си доста.Излиза в 5:50 сутрин, а втора смяна вечер се прибирах в 21:30  .После имах алтернатива с два транспорта, но пак си беше зор.Не бих го причинила на децата си сега.Ако има метро наблизо ще е голямо улеснение на придвижване.

# 633
  • Sofia
Докато чета тази тема и съветите, които се обменят, се сещам за една история от миналата кампания, свързана с познато дете. С майката не поддържаме връзка от 10-тина години, но имаме общи познати. Оставила детето само да избира и подрежда. То сложило първо желание една много добре звучаща за него паралелка, свързана с таланта му. Приели го в първото желание и какво установила майката - училището с много нисък бал, ама много, квартално и нежелано, с далеч по-нисък бал от бала на детето, намира се в покрайнините на София, на час и половина път от тях и то с няколко транспортни средства. Не са се пробвали на 3-то и 4-то класиране, защото подозирам, че майката изобщо не знае за тях. Записа се детето в училище със собствен прием с посредствен изпит, колкото да не е без хич някакво препитване, в  безперспективна паралелка, която със сигурност детето не е искало. Нито са прости хора, нито са неамбициозни. Бях в тотален шок.
Друга моя близка, много интелигентна жена, знае отвътре какво става в образованието ,, реши да остави дъщеря й сама да избира. Не се намеси, не се опита на трето и четвърто класиране, а имаха възможност и за директорско с добри шансове в друго желано от тях. Е , не -детето да си решава. Реши си то за едно квартално и чувам, че иска да го напуска още след първия срок. Та така за желанията на децата.

# 634
За ФЕГ мнението ми е от първо лице на майка на абитуриентка. Страхотна среда от към деца, лошо управление от към ръководство. Много добра локация  и едносменен режим.Учителите са въпрос на късмет, има къси клечки и чудесни преподаватели. Но ако все пак на детето главния мотив е да учи френски език смятам, че ФЕГ е най-добрият вариант. Все пак децата от ФЕГ постигат най-високи резултати на състезания и олимпиади по френски език.
Дъщеря ми миналата година в 11 клас взе С1 по френски език и единственото, което е имала като допълнителна подготовка е 70 часа курс към Френски институт за подготовка на формата на изпита. Това, че във ФЕГ не взимат повече от В2 като сертификат е повече от нормално обаче, защото според действащата ни образователна система от всяка една езикова гимназия в България езика се учи до ниво В2. ФЕГ си има други проблеми, но не е проблем сертифицирането по език. А и като изключим медицина и право във Франция В2 е достатъчно ниво да продължиш образованието си.
Да допълня, че за новите осмокласници има голям шанс сегашната директорка да се пенсионира Wink

Последна редакция: пн, 11 мар 2024, 12:16 от Госпожа Рада

# 635
Някой има ли информация към кои училища са добри за изучаване на френски? За ФЕГ отзивите не са много добри. Какво е нивата на преподаване на езика в 35 СУ и 18 СУ в сравнение с ФЕГ?
Малките ми деца са във втори клас, но си мисля, че ФЕ би бил добър вариант за тях.
Голямата ми.дъщера завърши 32-ро.
Моят син е във ФЕГ. За момента е много доволен, но е 8 клас. Има много близко дете (момиче) от старото училище, което влезе в 35 СУ и тя е изключително доволна. Мога да питам за имена на преподаватели ако Ви интересува и мислите, че ще Ви е полезно? Моят беше приет там (35-то) на първо класиране, но заради руския език реши да играе на второ. Методът на преподаване на неговия учител във ФЕГ и на преподавателката от 35-то разбрах от децата, че е коренно различен.

# 636
  • София
То лесно, ще седна с нея, макар че тя си мени мнението покрай нейна съученичка.
Но съм с близнаци, за него даже и идея нямам, а той самият също

# 637
Хубаво е родител да провери и проследи къде би могло да учи детето със съответните желания. Ако примерно иска да учи френски, да се съобразите с това, а не да го пращате в немската... Така си мисля аз, пък всеки си знае.

# 638
  • София
desive78, благодаря ти за включването. То хубаво да се съобразиш с нагласите на детето, но изобщо не одобрявам метода "детето да си решава". Нито имат опит, нито познания кое как става, та да вдигнем ръце и да ги оставим сами да редят желания.
Аз лично питах сина ми какви езици иска и не иска миналата година, знаех кое му е по-интересно в училище, и седнах и подредих желанията след обсъждане с баща му.

# 639
Като статистика 10 г след завършването на френската от паралелката на дъщеря ми мога да дам следното.
28 деца
4 останаха да учат тук висше, останалите в чужбина, 2-ма, сред които и дъщеря ми с английски, останалите във Франция.
От заминалите във Франция само 1 е завършил досега, някои се върнаха, други продължават да учат сменяйки университети, трети прекъснаха и останаха там да работят.
Имаше съученичка, която завърши със златен медал и печелеше всички олимпиади по френски - върна се след първия семестър - не можела да се адаптира и завърши тук нещо в НБУ.
Та от 28 деца, 10 години след завършването имат 8 завършили висше образование от нейния клас.
Не подценявайте желанието на децата си да учат тук, особено когато имат ясна визия какво желаят да правят, от нейния клас тези, които го направиха, тримата си имат вече частен бизнес и доста добре се оправят и смятам че са доста успешни и доволни, занимавайки се с това, което харесват. Езикът не е всичко - да богатство е и обща култура в днешно време и дава повече възможности, но не е нужен на всяка цена и за всяка работа.

# 640
Вкъщи също имаше непрактични идеи за кандидатстването и честно да ви кажа, срам не срам, за тези, които смятам за безумни, наложих вето и казах не без да се аргументирам в детайли. С времето виждам, че сама стига до по-добри варианти. Та накратко - да, съобразявам се с нея, но не бих я оставила сама да решава.

# 641
Не виждам да коментирате НФСГ- много сме доволни от училището.Имайте го предвид.Локацията също е добра.

# 642
То лесно, ще седна с нея, макар че тя си мени мнението покрай нейна съученичка.
Но съм с близнаци, за него даже и идея нямам, а той самият също
Имам осмокласници. Единият в ЕГ, другият - в математическо училище. До 7 клас учеха заедно. За минута не сме коментирали вкъщи и след 7 клас да продължат заедно пътя си, защото са коренно различни - единия го влекат езиците, другия - математика и физика. Не са близнаци моите, но не мисля, че  е от значение. Всеки се явява сам на НВО както е и при Вас, друг е въпросът ако Вие държите да ползвате близнашкото предимство, защото едното дете се справя доста по-зле от другото. Тогава определено едното Ви дете ще трябва да следва пътя на другото. Предполагам сте нясно все пак какво му се отдава?

Последна редакция: пн, 11 мар 2024, 16:23 от drago_2008

# 643
Не виждам да коментирате НФСГ- много сме доволни от училището.Имайте го предвид.Локацията също е добра.
ДХ3, в списъка ми е и се чудех по какво се различават с НТБГ? Ще се радвам на мнения и предварително благодаря!

# 644
Научаването на език не е свързано с учене задължително в чужбина. Повечето деца от класа на дъщеря ми мисля, че са се ориентирали да учат в България. Ако детето няма ясно изразено желание да учи нещо специално намирам за чудесна възможност да научи нов език в гимназиалните си години. Всяко едно познание или език е богатство и възможност.

Общи условия

Активация на акаунт