Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 7

• 73 462
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
За мен не се различава.Синът ми имаше приятели в НТБГ и казваше, че не учат повече от тях.Предполагам паралелките се различават, но като ниво са равни за мен.Мога да разпитам съседката доволни ли са от НТБГ, там е дъщеря им,9-ти клас сега.
За НФСГ имах добри отзиви от деца на близки преди нас и не се поколебах да го запиша там, след като го класираха.И той, след като го завърши каза, че е доволен, че не отиде на 2-ро класиране.Имаха страхотен класен( по икономика).
Сега е втора година в УНСС с икономическа специалност( от училище още натам се насочи сам) и още кара на знанията от НФСГ.

# 646
  • у дома...
desive78, благодаря ти за включването. То хубаво да се съобразиш с нагласите на детето, но изобщо не одобрявам метода "детето да си решава". Нито имат опит, нито познания кое как става, та да вдигнем ръце и да ги оставим сами да редят желания.
Аз лично питах сина ми какви езици иска и не иска миналата година, знаех кое му е по-интересно в училище, и седнах и подредих желанията след обсъждане с баща му.
Значи все пак детето е решило. А не сте му наложили вашето мнение и желания.

# 647
Не виждам да коментирате НФСГ- много сме доволни от училището.Имайте го предвид.Локацията също е добра.
ДХ3, в списъка ми е и се чудех по какво се различават с НТБГ? Ще се радвам на мнения и предварително благодаря!

Специалностите са различни в двете училища.

Във второто има счетоводство, което е чудесен вариант за деца, които искат да се занимават с това, но е само с руски език, което не знам колко е ок.

Принципно е голям плюс, ако детето продължи във ВУЗ с икономика. Аз съм с техникум и ми беше супер лесно в УНСС за разлика от на колегите ми.

Каква е тази "икономическа информатика"?
В НТБГ я учат с интензивно АЕ, което е 18 ч.седм. , ако не се лъжа и е доста добре за научаването на език.

# 648
  • European Union
Каква е тази "икономическа информатика"?
В НТБГ я учат с интензивно АЕ, което е 18 ч.седм. , ако не се лъжа и е доста добре за научаването на език.
Много е модерна напоследък. Хората се лъжат, че е информатика. Особено тези, които искат "нещо с компютри". Не съм гледала учебните планове подробно, но е повече икономика, отколкото информатика.
Не е лоша специалност. В Търговище има гимназия, в която това е традиционна специалност от години. Това, което ме дразни, е, че започнаха да я предлагат във всяко училище, в което се чудят какво да измислят.

# 649
Търсим езици, защото това учи с лекота детето и не може да си избере професия от сега. Не е академичен тип, като брат си, например. Далеч съм от мисълта да ги пращам в чужбина, надявам се да останат тук даже. Вариантът да излязат от университет за 1 семестър или година по Еразъм и сами да преценят после, ми се вижда най-добър. Самата аз така направих преди точно 20г, а сега възможностите са много повече. НФСГ и НТБГ ще ги наредим също, поне аз така мисля. Икономическа специалност не е много трудна, макар че чак за счетоводство, без особен афинитет по математика, не съм убедена. Може да решава задачите, но го прави без грам желание. Профил Предприемачески трябва да видя какво включва точно. Знаете ли дали и там има счетоводство или са по-общи  теми?

# 650
За моето дете НЕ бих препоръчала счетоводство - стресова, неблагодарна професия. Иначе си е занаят и винаги ще има търсене на счетоводители, обаче не ги зачитат за нищо .Всеки иска да си счетоводител+адвокат+преводач+митнически специалист+какво-ли-не-още......

# 651
Знаете ли в кои училища има рисуване след 7 клас?

# 652
  • София
За моето дете НЕ бих препоръчала счетоводство - стресова, неблагодарна професия. Иначе си е занаят и винаги ще има търсене на счетоводители, обаче не ги зачитат за нищо .Всеки иска да си счетоводител+адвокат+преводач+митнически специалист+какво-ли-не-още......
В доста фирми вече има софтуер за автоматизирано осчетоводяване на фактури. Сканират фактурата с телефона и това е. За 400 фактури месечно струвало около 1000 лв на месец. Скоро слушах по радиото, че тази професия няма да е много търсена в близкото бъдеще.

# 653
В доста фирми вече има софтуер за автоматизирано осчетоводяване на фактури. Сканират фактурата с телефона и това е. За 400 фактури месечно струвало около 1000 лв на месец. Скоро слушах по радиото, че тази професия няма да е много търсена в близкото бъдеще.

Силно ме съмнява. Нали някой трябва да каже как да се осчетоводи тази фактура. Плюс това осчетоводяването на  фактури е съвсем малка част от работата.
По-скоро ще се развиват счетоводните къщи, които да поемат много фирми за обслужване. Изключвам големите фирми, които имат нужда от такива отдели.

# 654
Знаете ли в кои училища има рисуване след 7 клас?

В 51-во

https://www.51su.info/art

# 655
Някой има ли информация към кои училища са добри за изучаване на френски? За ФЕГ отзивите не са много добри. Какво е нивата на преподаване на езика в 35 СУ и 18 СУ в сравнение с ФЕГ?
Малките ми деца са във втори клас, но си мисля, че ФЕ би бил добър вариант за тях.
Голямата ми.дъщера завърши 32-ро.
Моят син е във ФЕГ. За момента е много доволен, но е 8 клас. Има много близко дете (момиче) от старото училище, което влезе в 35 СУ и тя е изключително доволна. Мога да питам за имена на преподаватели ако Ви интересува и мислите, че ще Ви е полезно? Моят беше приет там (35-то) на първо класиране, но заради руския език реши да играе на второ. Методът на преподаване на неговия учител във ФЕГ и на преподавателката от 35-то разбрах от децата, че е коренно различен.
Благодаря! Няма нужда да питате за учители. Децата ще кандидатстват след 5 години. Ослушвам се за училищата с ФЕ, защото те говорят италиански. Хем ще им е по-лесно, хем ще добият представа за имена и наклонения. Граматиките  и лексиките на двата езика са много близки. Вижда ми се безсмислено да губят 5 години в изучаване на език, който говорят добре. Ако не измислят нещo друго ще се оглеждаме за паралелки с АЕ и/или ФЕ.

Последна редакция: пн, 11 мар 2024, 15:56 от Monza

# 656
Скромното ми мнение е, че ако детето ми няма бал за немската или испанската, бих го записал в някоя от двете английски или френската, дори да владее отлично английски/френски. За мен е важно общото ниво на преподаване и цялостната конкурентна среда, испански или немски може да учи в школа или частен учител.

# 657
  • София
Искам да питам какво в справочника, който трябва да излезе скоро има по-различно от миналата година?
Училища подредба, бал?
Ориентирайте се засега по миналогодишната таблица/справочник, но задължително като излезе новия ДПП (държавен план-прием) сравнете желаните паралелки. Някои училища правят промени. Например миналата година отпадна паралелката ИИ в 3то СУ и там останаха само Графичен дизайн и Фотография, които обаче не взимаха в бала си ПС по ИИ. Миналата година следях този тип паралелки, че рисуването беше силната страна. Онзи ден по случайност видях, че ПГД Вазова планират за 2 от паралелките си да въведат квоти 50/50 момчета/момичета. Това също ще е новост, но трябва да се изчака да се види дали ще влезе в сила. Иначе на сайта си са го обявили.
Все си мисля, че водещото е първият език с интензивно обучение. Там смятам да се фокусираме. Това "втори език" е малко ала, бала. Учат го от 9ти клас с крайно недостатъчен брой часове, това като погледнеш програмата. ...
Ако е чуждоезиков профил паралелката, вторият език се учи в 11 и 12 клас освен 2 ч. ОПП, още 5 като ПП. Та 2 години по 7ч/седмично не е толкова малко и трябва да искат да го учат все пак.

# 658
  • София, Манастирски ливади
Синът ми е 8 клас в НТБГ, специалност Икономическа информатика. Основна разлика с НФСГ е, че учат инетнзивно език (18 часа/седмица) и нямат разказвателните предмети. Иначе специалностите са подобни, ако не и еднакви. Същата специалност в  НФСГ са 1:1 с хромбук.
В НТБГ ми направи впечатление, че се сменят езиците при някои от специалностите. Така че трябва да се следят, а не да се разчита на информация от предишната година.
Иначе от училището детето е доволно. Класът им е добър. Учителката по английски е чудесна и децата много я харесват, което е важно, защото прекарват с нея всеки ден по 2-3-4 часа.

# 659
  • София
Скрит текст:
Търсим езици, защото това учи с лекота детето и не може да си избере професия от сега. Не е академичен тип, като брат си, например. Далеч съм от мисълта да ги пращам в чужбина, надявам се да останат тук даже. Вариантът да излязат от университет за 1 семестър или година по Еразъм и сами да преценят после, ми се вижда най-добър. Самата аз така направих преди точно 20г, а сега възможностите са много повече. НФСГ и НТБГ ще ги наредим също, поне аз така мисля. Икономическа специалност не е много трудна, макар че чак за счетоводство, без особен афинитет по математика, не съм убедена. Може да решава задачите, но го прави без грам желание. Профил Предприемачески трябва да видя какво включва точно. Знаете ли дали и там има счетоводство или са по-общи  теми?
Малко късничко се включвам, но четейки Ви преди няколко страници предлагам,- разгледайте сериозно Професионална гимназия по дизайн "Елисавета Вазова"!
1. Има специалност с разширено изучаване на френски език като първи език /мисля, втората паралелка по интериорен дизайн, в която половината деца учат немски, а другата половина - френски/. Разширеното изучаване е 12 часа седмично, не 16-18 като паралелките с интензивно изучаване, но достатъчно за научаване на езика и в същото време не им бръмват главите от всеки ден по 3-4 часа само език.
2. Гимназията е с непрекъснато покачващ се рейтинг, на детето ще му е нужен бал над 420. Оценката по БЕЛ от НВО се утроява, а по математика е х 1. От дипломата се взимат оценките по изобразително изкуство и информационни технологии. От гимназията излизат с готова професия, а в НБУ могат да запишат директно втори курс.
3. Децата са много мотивирани и говорят с любов за гимназията. Взаимно се подкрепят и вървят нагоре. В това се убедихме на Ден на отворените врати. Вижте в сайта на училището кога е и го посетете. Миналата година беше в съботен ден, началото на април. Посреща ви на вратата ученик и ви разхожда из училището. Останах смаяна от купищата проекти, които са правени от децата по всеки един предмет. Личи, че там са се събрали креативни деца, с изявени дарби в рисуване, моделиране, фантазия и ентусиазъм. Рисуването може много да помогне на дъщеря Ви, като, забележете, няма изпит по рисуване и не е задължително като умение и дарба.
4. Материалната им база е много добра - имат 3D принтер, голям професионален принтер за проекти, дигитални платна за рисуване, както и специализиран софтуер, до който децата имат достъп, за да правят проектите си.
5. Тази година се направи основен ремонт на базата /за жалост първия срок децата учиха в друго училище, не съм проверявала дали са се върнали вече в сградата си, но би трябвало да са абсолютно готови вече/.
6. В по-горните класове ходят на екскурзии /Италия, Германия, Франция/, като се съчетават с посещения на изложения свързани с бъдещите им проекти.
7. Директорката е много амбициозна, лъчезарна жена. За учителите не съм чула нещо лошо. За новоприетите осмокласници организират екскурзия преди първия звънец на 15 септември, за да се опознаят децата. Simple Smile
8. И понеже звучи като много реклама... Моят син не успя да се класира там. Не му стигна бал и макар да няма квоти, приема на момичета е много над приема на момчета. Мога само да съжалявам, че моето дете не е там.

Общи условия

Активация на акаунт