Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 7

• 73 455
  • 748
  •   1
Отговори
# 660
Не са се върнали още в сградата. Синът ми е в съседната детска градина и виждам още ремонта.

# 661
  • София
Все си мисля, че водещото е първият език с интензивно обучение. Там смятам да се фокусираме. Това "втори език" е малко ала, бала. Учат го от 9ти клас с крайно недостатъчен брой часове, това като погледнеш програмата. Та и 4 езика да избереш Grinning, то 1вия език с  интензивно обучение е водещ и има шанс да го научат децата. Затова интензивно АЕ ми се струва тъпо, освен за дете, което не е учило английски активно до 7ми клас, ама има ли такива? Малко са...
Да, и аз така мисля, но все пак е добре вторият да е също харесван. Защото пак ще трябва да го учиш, дали по час или два седмично, всеки учител си иска неговото. А тепърва да захващаш нещо, което не ти харесва или хич нямаш намерение да го учиш, си е кофти.
Казвам го, защото дъщерята много хареса един профил в едно от желаните училища, първо не е ясно балът, но и да става за него, вторият език е немски... Да, казаха, че не се учи интензивно, обаче пак си се учи. Първо е труден, второ - нежелан от нея и не виждам смисъл да се разсейва и да хвърля усилия в нещо непотребно (за нея).

По повод на втория език, имайте предвид, че часовете в 11 и 12 клас са по 7 часа седмично. Това не е никак малко и ако езикът не е желан ще се превърне в нещо трудно и неприятно. Тогава вече наистина няма научаване.

# 662
Vodica, много благодаря! Точно от такава информация имах нужда. Иска ми се да изберем едно от тези училища, да я заведа на отворени врати и да иде и на изпит. Може там да й е късметът. Предполагам, че тя и на изпит би могла да се справи. Дори господинът по рисуване в нейното училище й е казал вече, че в Художествената и  Приложното ще я вземат без проблем (не знам колко и дали разбира). Просто тя ходи на уроци по рисуване от 6-годишна (последна група в детската градина), с леко прекъсване по ковид, понеже господинът от уроците беше възрастен, 5 и 6 клас ходи за кеф. Класната й, обаче, беше казала, че не се учило в тези училища, а тя имала усет към хуманитарните науки, и може би тя я отказа в 5 клас. Лятото отказваше да коментираме училищата с рисуване. Обезателно ще разгледам училището. Не съм запозната с тези профили, много далечни са от мен, но определено детето има афинитет и може би ще се чувства добре в такава среда. Благодаря!

# 663
  • София
... Класната й, обаче, беше казала, че не се учило в тези училища, а тя имала усет към хуманитарните науки,...
Учи се и още как!!! Но определено традиционното рисуване ще ѝ остане хоби, знанията от което ще са ѝ само от полза.  Впрочем, ученичката в Деня на отворените врати ни каза, че ходят и на олимпиади по език.
Не са се върнали още в сградата. Синът ми е в съседната детска градина и виждам още ремонта.
Съжалявам, че са се забавили толкова! По спомен, учениците също участваха със свои проекти в обновяването на сградата.

# 664
26-27.03.2024 - Отворени врати в СГСАГ "Христо Ботев".

# 665
Здравейте, от скоро попаднах на тази тема, със седмокласник съм. Има ли някой отзиви за обучението след 7 клас в 125 СУ? Благодаря предварително.

# 666
  • София
И аз се чудя за него, защото ни е в района. Иначе от приятел има добри отзиви за хуманитарната паралелка.

# 667
  • София
Миналата година като проучвах за хуманитарната паралелка чух само добри отзиви.

# 668
Аз също попаднах на добри отзиви за 125 ,но ни е доста далече.
Някой наясно ли е с учебния план на паралеките с профил Икономическо развитие? Като ги разглеждах ми направи впечатление , че при едни чуждия език се изучава разширено , а при други интензивно. Интересно ми е ,защо има такава  разлика ?

Последна редакция: сб, 16 мар 2024, 08:38 от Костадинова31

# 669
  • София
.... при едни чуждия език се изучава разширено , а при други интензивно. Интересно ми е ,защо има такава  разлика ?
Паралелките с интензивно /18 часа седмично/ изучаване на език са езикови паралелки, а при разширеното /12 часа седмично/ са профилирани. При първите, в 8-ми клас се учи основно само избрания език, български език, математика и философия, като останалите предмети се наваксват в 9-ти клас. При вторите, учениците в 8-ми клас си имат освен основните и биология, физика, химия, география, история, и нямат наваксване в 9-ти клас.

# 670
  • София
Към горното искам само да добавя, че интензивно изучаване на език може да има и в паралелки различни от чуждоезиков профил. Примерно математическа паралелка. Ако обаче след това не се избере даденият език като профил в 11-12-ти клас почти не се учи след 8-ми клас езика и крайното ниво, което се цели да се постигне е по-ниско.
В чуждоезиков профил след 8-ми клас хрябва да имат и предмети на даденият език, докато при друг профил независимо, че се е изучавал интензивно езика няма да имат.
Някъде имаше хубава табличка на Дидева с хорариума през годините при разширено и интензивно изучаване на език.

Последна редакция: нд, 17 мар 2024, 08:41 от Aila

# 671
  • София
Aila, изучаването на предмети на чуждия език, доколкото проучих, се случва в много малко училища извън топ 10 на езиковите гимназии. Къде мога да проверя дали е изискване на МОН?

# 672
  • София
Честно казано не съм се замисляла, а чак догодина ще имам дете в 9- ти клас с чуждоезиков профил. Според мен в описанието на профилиранита подготовка за паралелките може да им нещо. Ще потърся и ще пиша ако открия и друг не ме изпревари Simple Smile
Да там е :

Тоест не е задължително, а е по решение на педагогическия съвет и при наличието на подходящи учители.

# 673
  • София
Много благодаря! Да, за съжаление не е задължително. От личен опит смятам, че ученето на предмети на езика изключително много подпомага  да се достигне ниво на свободно владеене.

# 674
Да така е, но вече е голяма рядкост, а преподавател чужденец, в повечето случаи е загубено време, обикновено са някакви младежи, за които това е първи път и начин просто да попътуват с някакъв доход, и при двете ми деца бяха безполезни часове. Минахме през native speaker по английски от Австралия, е няма такъв диалект, прихване няколко думи, които после едвам изкоренихме, или френски от Мартиника и забравих мястото, някакъв спечифичен диалект, който и самите франсета трудно разбират, пък какво остава за новаци в езика.

В частна школа сме били при англичанка и американка, и двете бяха учителки по образование и това, което им дадоха като знания беше безценно, особено в частта да проговорят езика, но на тях попаднах след доста търсене и личен разговор с преподавателите, за да не се натреса на поредния безполезен  native speaker, по онова време беше пълно с австралийци тук, които преподаваха.
Което пък все ни води до темата, че на хартия нещата са едни и като стигнем до реалността и качеството на обучението много често  е греда и тези звучащи ни супер учебни планове  и програми не се изпълняват.

Друго до което стигнах като извод е, че е важно да не ти преподават директор и заместник -директор,  никога не влизат, постоянно са някакви заместници, библиотекарката, свободен учител по някакъв предмет.
При мен и в двата случаи, в две различни училища беше математика, което пък наложи постоянно уроци по математика през годините. Просто предметът не се преподава, директора влиза само за контролно и класно и най-много още 2-3 пъти през срока и всичко ученици са на самообучение и частни уроци по предмета.

Последна редакция: нд, 17 мар 2024, 10:16 от zari65

Общи условия

Активация на акаунт