Outlander- Тема 4

• 18 740
  • 306
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Хей, живо-здраво! 😊
Изгледах сезона. Започнах през уикенда и преди малко приключих.
Много ми липсвахте тук в темата, но този път реших да не пиша и чета, както през миналите години, за да не се спойлирам с нещо важно, защото все пак това беше последният сезон.
Бързам да си напиша мнението за сезона и сериала и после с кеф ще ви изчета, отбелязал съм си кога в темата започват мненията за финалния сезон.

Много ми хареса сезона, въпреки че беше по-бавен от обикновеното, но нямаше как да е нещо по-различно, защото трябваше да се наблегне на основните и най-значими за историята герои.
Бързам да кажа, че финално ще дам изключително висока оценка на сериала. Този сериал е един от най-любимите ми и това което той даде и разказа е рядко качествена и убедителна телевизия!

Джейми и Клер са две изгубени души, които са се намерили и тяхната любов е толкова силна, че дори и времето не може да ги раздели.
Тяхната любов е толкова силна, че може да победи и смъртта и времето и всичко в този свят, защото няма по-голяма сила от истинската, чиста и безрезервна любов!
Мисля, че това е есенцията на сериала и за това финалът беше такъв и не показа, а какво следва след това? Няма значение какво следва след това, мисля, че то е ясно:
Една семейна идилия с много обичащи се и свободни хора. Мечта, блян.

Ще започна малко отзад-напред.
Какво ще кажете за появата на самата Диана Габалдон в посткредит сцената? Изкефих се на макс. Много як фенсървис. Значи какво намекна Габалдон с онова акцентиране върху медицинската/пътна чантичка на Клер от 18 век? Ами нали самата Клер реши да напише роман за нейната история с Джейми.
Така че един вид дневниците/историята на Клер може би са станали основата на книгите Outlander! Всичко това може да е хроника, мемоар или легенда, а Диана е нейният пазител.
Outlander може би съществува вътре в собствената си вселена, историята е била записана, предадена и разказвана през вековете и така стига и до наши дни.
''Всичко започна от една жена, една история и една чанта.“
Просто велико! 😎

Много ме е яд за Фъргюс. 😢 Любим мой герой.
Тук бях изненадан, изобщо не го очаквах това. Дойде ми като гръм от ясно небе. Но разбирам - последен сезон, трябва да умре поне един главен и обичан герой за да има повече реализъм. Аз си мислех, че ще убият Бък ама той не е толкова главен и обичан (мен ме кефи много). Разбира се всичко това си го мислех до сцената в която Фъргюс се погледна с Марсали с неговата дяволита усмивка - размина ми/ни се отново. Това беше за секунда/две, но буквално веднага ми светна лампичката, че сега ще се случи нещо много лошо и то взе, че се случи. 🙁
Жалко. Много тъпо!

Много се изкефих на новия Роло. Какво сладко вълче. 😍
Иън и Рейчъл също са ми любими и много се радвам, че всичко при тях завърши с щастлив край. И Иън ще отгледа първородния си син.

Фани много я харесах. Душичка. Мисля, че много умело разказаха цялата история около нея и майка и. Почти съм сигурен, че целия този сегмент с нея и Фейт ще е масово недолюбван, но на мен си ми хареса. Мастер Реймон е имал силата на Клер - главен МАГ или нещо такова. Ами след като можеш да пътуваш във времето използвайки древни камъни като портали, то защо да не можеш да си велик магьосник и да връщаш хора от смъртта? Предполагам все пак и това си има ограничения. Да е прясно умрял или на ръба, а не буквално да вдигаш хора от гробовете... То е ясно (мисля).
Хареса ми как Реймон изпя песента на бабата с дантелите и от там тя е научила тази песен и я е пяла на Фейт, а пък тя на Фани.
Чисто логически подредиха достоверно нещата.
Фани също ще може да пътува във времето и е по-специална. Много наблегнаха на нея през сезона, т.е. ако някога след години има продължение тя ще е главния герой, а на Бриана. Аз така го тълкувам.

Много се изкефих когато още в първия епизод Бри и Родж лъснаха при Клер и Джейми. Ти си беше ясно - последен сезон, цялото семейство на едно място и заживели весели и щастливи. Blue Heart Така трябва.

Много ми хареса и Бък като се появи, много бързо ми стана любимец.

Кънингам и майка му бяха добри временно-важни персонажи. Свършиха си работата.

Историята на Лорд Джон също приключи добре. Макар и той да остана сам и предаден. Но пък Уилям му прости и това беше чудесен завършек и за двамата.

Уилям се помири и с двамата си бащи. Чудесен момък, дано си намери някое хубаво момиче, което да го обича истински. Радвам се, че не се събра с Амарантъс, която според мен беше златотърсачка. Не точно в този смисъл който влагаме в днешно време, но близо до това. Нямаше да го обича истински, а социалното му положение. Но тя все пак няма да бъде оставена от Лорд Джон и брат му, това се подразбра мисля. Просто Уилям демонстрира зрялост и твърдост и я отряза, адмирации за което.

Роджър и Бриана също получиха екранно време колкото трябваше. При тях катаклизми няма да има и ще си живеят щастливо с още едно детенце - Дейви.

Пропускам ли някого?
Имаше герои, които не бяха показани, а може би трябваше, други пък бяха показвани много по-малко, но все пак това беше финален сезон и нямаше как да не гледаме основно Клер и Джейми. Все пак те са сърцето и душата на сериала.

И сега за тях, най-важното за десерт.
Мхмх, според мен финала е недвусмислено ясен!
Надявам се, че не сте забравили, че имаше пророчество/легенда за Клер, че: когато косата и стане напълно бяла, силата и ще достигне пълния си потенциал. La Dame Blanche!
Тя вече не е само: пътешественик и хирург, а лечител - почти магическо същество с рядка сила и дарба.

Тук сигурно ще има неразбрали и относно Джейми, как съзерцаваше през прозореца Клер през 1945 г.
Вижте, историята на Клер и Джейми е извън времето. Толкова е силна тяхната любов. Това е един безкраен кръг и тя винаги ще се ражда в бъдещето и никога няма да умре!
Онзи Джейми е 'дух' Не е от плът и кръв. Само не разбрах как така Франк Рандъл го видя??? Или може би е видял 'нещо' а ние зрителите виждаме истинския Джейми... Мхм, както и да е. Джейми като дух винаги ще я търси в бъдещето и понеже Клер винаги отива в миналото и умира там, то нейното раждане винаги ще предстои в историята. И така тази тяхна историята се завърта в един безкраен кръг.
Сините цветя са повик към самата Клер:
''Не ме забравяй''
Тези сини цветя са около камъните, около духа и съдбата им.
Джейми е причината Клер да мине през камъните!!! 😊
Не буквално физически, а сякаш любовта му я извиква! Джейми и Клер са две души, които времето не може да раздели. Тяхната любов е вечна! Там някъде около Craigh na Dun, под вятъра и забравените камъни, светът завинаги ще помни и пази тяхното ехо.
Тя:
''Наистина ли си ти?''
Той:
''Винаги съм бил!''
Просто велико! Дай Боже всекиму подобна любов, но това е изключителна рядкост, изключителна.

Финално за сериала:
За мен този сериал не е за историята, пътуването във времето, приключенията и т.н. а най-вече историята за двама души, които отчаяно отказват да се изгубят един друг. За две разделени/изгубени души, които са се намерили и така се е зародила една истинска природна стихия и сила, неподвластна на времето и физичните закони.
Сериалът е доказателството, че любовта може да счупи логиката на света!
Това е сериал за присъствието. За онова специфично усещане: ''Ти си моят дом, дори светът около нас да се разпада.''
Сериалът започва с жена, която се губи във времето. И завършва с две души, които вече са станали част от самото време.
За мен този сериал е едно от най-емоционалните телевизионни пътешествия в историята, а Сам Хюън и Катрина Балф една от най-великите и убедителни любовни екранни двойки. Те не просто играеха Джейми и Клер - те бяха Джейми и Клер!
Ще ми липсва много това обръщение на Джейми към Клер: ''Сасенах''
Един ден, след години може би ще го изгледам отново с голямо удоволствие.
-
9 от 10!

Последна редакция: чт, 21 май 2026, 17:59 от Diavolo

# 301
Между другото, за който не е чел книгите относно смъртта на Фъргюс- в книгата умира синът им-джуджето-забравих сега името. Точно в този пожар загива той .И когато гледах трейлъра как Джейми кове ковчега, си мислих че е за него. Но отново режисьорите са измислили друга история.
Върнах се да гледам след буквите и аз, като ви прочетох. С това явно авторката намеква за "история по действителен случай".
И все пак мисля си може би ще направят финален филм (не сезон) на последната книга. Няма как да ни оставят така с този финал. В сайта на Габалдон има много коментари  за това .Мисля че няма да останат равнодушни към фенските молби .

# 302
  • София
Изчетох ви Simple Smile
Бая сте изписали, така и трябва, този сериал го заслужава.
Уф, ама не бяхте писали за посткредит сцената, не ми казвайте, че сте го пропуснали, ама то откъде и да знае човек, хаха. Аз за това винаги си превъртам надписите. Стар Марвел навик. Simple Smile

Гледайте посткредит сцената с писателката. Simple Smile

Последна редакция: чт, 21 май 2026, 23:46 от Diavolo

# 303
Освен чантичката има препратка и към синята ваза от първи епизод.

# 304
Ха, и пръстените май ...

# 305
Ха, и пръстените май ...
Да. Също така клиентите на книжарницата са от екипа на сериала - Матю Б. Робъртс,  Маргарет Греъм и продуцентите Тони Графия и Марил Дейвис. Както и заглавията на книгите по рафтовете са свързани с работата на хората от продукцията през всички сезони.

Последна редакция: пт, 22 май 2026, 13:05 от genevieve

# 306
  • Be realistic - plan for a miracle.
Аз само ще вметна, че Франк си видя ясно Джейми в гръб, видя и че гледа жена му. Приближава го, опитва да го заговори с “Извинете”, но Джейми рязко тръгва покрай него без да си покаже лицето и… изчезва с една гръмотевица. После Франк даже се качи горе и ревниво започна да подпитва Клер дали не е лекувала някой шотландец (тя каза: да, много), пък после дали не държала връзка след това с някой от тях… подозрителен стана, та се наложи тя да го сложи на мястото му.
Нямам търпение за следващата книга на Даяна, където реално ще разкрие каква е цялата история с този видим дух. Казаха неколкократно, че няма да се обясни в сериала…

Общи условия

Активация на акаунт