На море в Гърция 2023 - III

• 60 273
  • 785
  •   1
Отговори
# 240
  • Пловдив
Привет на всички. Предстои ни круиз, който ще завърши в Лаврион. От там ще се върнем към Атина и от там...помагайте! Круиза ще е по островите, и времето след това ще е ограничено 3-4 дни, и не мислим отново да се втурваме към острови. ПОразгледах след прочетеното тук, Пелопонес, прочетох и пътеписа на Параход, но търсим по-скоро почивка и хубави плажове, не толкова разходки. Ние сме новаци в Гърция, и реших да попитам за препоръки, поне коя част да гледам. Накратко, нещо на териториалната част, на около 300 км. макс от Атина и с хубави плажове. Благодаря!

# 241
Ние бяхме двама души в Парга, салата, две основни, малка бутилка Узо, някакви безалкохолни стандартно навсякъде в Парга излизаха около 40-45 евро.
Предимно вечеряхме в заведенията на брега. Имаше едно, което е точно на плажа в единия край на Парга, много красиво заведение, много беше вкусно, там беше малко по-скъпо, но да речем с около 5-6 евро е била сметката по-висока. По-назад в темата съм писала и по-подробни цени.
Абсолютно навсякъде плащахме с карта, на места леко обидено ни казваха, че разбира се, че може да се плати Grinning
Ние оставяхме бакшиш, като им казвахме да пуснат плащането с колкото там преценим отгоре. За щастие досега не съм се сблъсквал с надписана сметка.

# 242
Привет на всички. Предстои ни круиз, който ще завърши в Лаврион. От там ще се върнем към Атина и от там...помагайте! Круиза ще е по островите, и времето след това ще е ограничено 3-4 дни, и не мислим отново да се втурваме към острови. ПОразгледах след прочетеното тук, Пелопонес, прочетох и пътеписа на Параход, но търсим по-скоро почивка и хубави плажове, не толкова разходки. Ние сме новаци в Гърция, и реших да попитам за препоръки, поне коя част да гледам. Накратко, нещо на териториалната част, на около 300 км. макс от Атина и с хубави плажове. Благодаря!
Може да погледнете Южна Евия. За атиняни тя не е остров, ходят си за събота и неделя. От Неа Стира надолу са пясъчните плажове, като има кратки фериботи Агия Марина-Неа Стира и Рафина-Мармари, ползват основно тях. Иначе може и по земя през моста на Халкида, но ще трябва да карате повече километри в Евия, а там пътищата не са много бързи. Удобно е да влезете с фери, а да излезете през Халкида.

В Атика аз лично харесвам само един плаж, Схинияс над Маратон. Другото е лудница, скъпотия и липса на хубав пясък. В Пелопонес хубавите плажове са ви доста далече, само около Нафплио има няколко по-близки (Толо). Районът е много красив и богат на история, но ще е много горещо.
Обратно към България - около Волос, Пелион, южната част на Олимпийската ривиера. За Пелион се пише почти на всяка страница в темата. Различно преживяване от островите, които ще сте видели преди това, препоръчвам.

# 243
Евия, Нафплио и Пелион бих предложила и аз. Нафплио и за мен е много красиво, но освен горещо е и далечко за прибиране към България на един преход. Точно по тази причина все пак бих се спряла на района на Пелион.

И да си подбутна баналния въпрос от предишната страница. Следващият уикенд ще прекараме в Солун с приятели, които са в бг за кратко. На прибиране от почивката си искат децата им да разгледат града. Сещате ли се за близък плаж, на който можем да прекараме няколко часа докато ги чакаме да дойдат до там или да си организирам традиционния шопинг Joy

# 244
И да си подбутна баналния въпрос от предишната страница. Следващият уикенд ще прекараме в Солун с приятели, които са в бг за кратко. На прибиране от почивката си искат децата им да разгледат града. Сещате ли се за близък плаж, на който можем да прекараме няколко часа докато ги чакаме да се придвижат до там или да си организирам традиционния шопинг Joy
Този е първият приличен плаж - https://goo.gl/maps/rtaQ3VJ4yMaWQVnF6
И нататък към Неа Ираклия/Каликратия. В залива не стават.

# 245
Хммм, от 10+ години се подготвям за Лимнос и Островът въпреки това ме изненадва. Още с качването ми на Nisos Samos и семействата с опънати тенти по перилата и бъдещите (who knows) семейства, налягали по палубата в общи спални чували. Мирина е лежерна, сенчеста и непретенциозна, с една дума на връщане ще й отделим повече от една нощ. Щото пристигнахме към 4 сутринта и петлите ни посрещнаха, сякаш се бяха наговорили. Керос буйч пази живия вайб на микса от  Бийч бойс и Ману Чао, това до голяма степен приглушава проблема на пустинния пясък, стелещ се навсякъде. В близкото Калиопи (всъщност коя е Калиопа?) 1000 и още две лястовички огласят двора на църквата по залез слънце. Мисля че ни предстоят няколко добри седмици тук Simple Smile

# 246
всъщност коя е Калиопа?
Музата на епоса и шефка на всички останали музи Simple Smile

# 247
  • София
Light Beam, присъединявам се към съвета на Параход за Епаноми. Тествали сме го през 2020г. и е съвсем приличен. Има зона с бийч барове, както и свободна. Има и доста места за паркиране.

# 248
Евия, Нафплио и Пелион бих предложила и аз. Нафплио и за мен е много красиво, но освен горещо е и далечко за прибиране към България на един преход. Точно по тази причина все пак бих се спряла на района на Пелион.

И да си подбутна баналния въпрос от предишната страница. Следващият уикенд ще прекараме в Солун с приятели, които са в бг за кратко. На прибиране от почивката си искат децата им да разгледат града. Сещате ли се за близък плаж, на който можем да прекараме няколко часа докато ги чакаме да дойдат до там или да си организирам традиционния шопинг Joy

Този става за запълаване на времето: https://goo.gl/maps/uPNk8W4CjXviVwdx5

Този е малък и когато го пробвахме беше напълнен от гърци, но беше петък:https://goo.gl/maps/5V8NKvFf32srJA1S9

На Агия Триада също може да се пробвате. Преди и в края на селището има опция за плажуване. Не е нещо кой знае какво, но все пак за час - два и топване можете да намерите прилично място.

# 249
Привет на всички любители на слънчева Гърция! Края на следващата седмица ни предстои едноседмична почивка в Ситония, ще нощуваме в Сарти. Молбата ми е, ако има някой там да сподели мнение как е положението с жегите. Между другото може да ни препоръчате заведение за хапване и плаж наоколо, само веднъж сме били в района за кратко и нямам толкова впечатления. Това, което разбрах за плажа в Сарти, че става бързо дълбоко и не е подходящ особено за деца (ще бъдем с дете на 10 години, но и аз лично предпочитам спокойните води).
Благодаря предварително!
Приказно лято!

# 250
Благодаря, момичета за съветите! Епаноми ми се стори приличен и на снимките, които гледах вчера. Пясъчният му нос ми хареса Grinning

DejaVu86, да бързо става дълбоко на Сарти и при вятър има големи вълни. Но, при спокойно море не е никак лош. Ивицата е широка и водата кристална. Иначе, на до половин час с кола около Сарти, във всяка от двете посоки, можете да стигнете до доста плажове и да си харесате вашия или пък да посещавате различен всеки ден. Ние сме туристи от този тип. Не обичаме да се застояваме на едно място.
На прима виста по твоите критерии, на десетина минути от Сарти е Orange Beach - тиха, плитка вода, красива природа.
Скрит текст:
Само дето обикновено е и доста претъпкан.

# 251
Здравейте. Включвам се към групата ви с предстоящо пътуване другата седмица в Палио.
Семейство с дете на 2 г и 8 м.
Ще се радвам ако споделите мнения за плаж и заведения, както за Палио, така и за Ираклица, Неа Перамос и Кавала.
Преди 3 или 4 г последно сме ходили в Ираклица.
Имам и малко страничен въпрос, на свързан отново с почивката. Оттам ли да си купим нещо против комари и ако да, какво бихте препоръчали?
Надявам се на хубава почивка, като обещавам да споделя снимки и отзив след това.

# 252
  • София
Здравейте. Включвам се към групата ви с предстоящо пътуване другата седмица в Палио.
Ще се радвам ако споделите мнения за плаж и заведения, както за Палио, така и за Ираклица, Неа Перамос и Кавала.
Имам и малко страничен въпрос, на свързан отново с почивката. Оттам ли да си купим нещо против комари и ако да, какво бихте препоръчали?
Надявам се на хубава почивка, като обещавам да споделя снимки и отзив след това.

Коментирано е вече, но за комарите ползваме това от миналата година. В Гърция го купихме. Имат го и в аптеката на Кулата, от сайта им може да се поръча. Мъжът ми го правят на решето, от това е много доволен:
https://www.aptekapromahon.com/frezyderm-crilen-adult-plus-125ml-p-32453.html

# 253
Привет на всички любители на слънчева Гърция! Края на следващата седмица ни предстои едноседмична почивка в Ситония, ще нощуваме в Сарти. Молбата ми е, ако има някой там да сподели мнение как е положението с жегите. Между другото може да ни препоръчате заведение за хапване и плаж наоколо, само веднъж сме били в района за кратко и нямам толкова впечатления. Това, което разбрах за плажа в Сарти, че става бързо дълбоко и не е подходящ особено за деца (ще бъдем с дете на 10 години, но и аз лично предпочитам спокойните води).
Благодаря предварително!
Приказно лято!
Здравейте,
Миналата година бяхме в Сарти, само че в края близо до Blu senses beach restaurant bar, и беше плитко доста дълго време преди да стане за плуване. За ядене ядохме в таверна Evros, която гледам, че е затворена сега.

# 254
  • София
В Палио сме плажували веднъж пред Nauagos Beach Bar. Храната беше доста добра, но плажът е малък. В Ираклица хапвахме в Polýmnia срещу пристанището. Масите са под дебелата сянка на дървета, порциите големи.
Чадърите и шезлонгите срещу платения паркинг в Ираклица се плащат отделно от консумацията по 10 евро на първа линия и 5 назад. Само на най-отдалеченото заведение (но преди къмпинга) са безплатни, само срещу консумация. Срещу Лидл има огромен безплатен паркинг. Заведението там приготвя предимно бърза храна - гироси, салати, хамбургери, но са вкусни и големи. Чадърите са срещу консумация. Ние ходехме там, защото не е толкова пренаселено. Има и много голяма свободна зона, душове, тоалетни и съблекални.

Общи условия

Активация на акаунт