На море в Гърция 2023 - III

• 60 214
  • 785
  •   1
Отговори
# 330
На изток хубав пясъчен плаж е Псили Амос. Два малки има на Муцуна. Аполонас има безинтересна пясъчна ивица точно под таверните в центъра (не са лоши), но северно от градчето има заливчета с "меки" обли камъни - воцало, които бяха приятно разнообразие от целия тоя пясък и прахоляк на запад.
Скрит текст:

Пак там се намира и най-големият курос на Наксос - не е неприлична дума, древна гигантска статуя на млад мъж (над 10 метра, сега полегнала).
Както е писала и mladamama над мен, освен че си напълно или почти сам на тия плажове, чудесно се комбинират и с разглеждане на селцата във вътрешността и похапване извън туристическата лудница.

Последна редакция: вт, 18 юли 2023, 17:22 от Параход

# 331
Ние в четвъртък се местим за 3 нощувки в Халки, така че няма да са ни чак толкова далече. А как им се отразява вятърът на плажовете от източната страна?

Моят фаворит от островите до момента е Кефалония. Лефкада също много ни хареса, но бяхме само 4 дни и не сме го проучили добре. За семейства с малки деца и любители на класическите пясъчни плажове - Скиатос.

# 332
От 20 юли го дават да спира вятърът на Цикладите - поне временно, де.

# 333
Здравейте! Знаете ли, какво е изискването в Гърция за децата и столчетата? До колко години трябва да са в столчета?

# 334
Изискванията са едни и същи за целия ЕС - в българския ЗДвП са като в Гърция.

# 335
Привет, някой с пресни впечатления от Паралия Дионисиу?
По-точно плажа ме интересува, с малко дете сме и ми се иска плитък и пясъчен плаж- да се повъргаля диването.

# 336
Изискванията са едни и същи за целия ЕС - в българския ЗДвП са като в Гърция.

Не, гърците си имали тяхно изискване. Наскоро в една фейсбук група го дискутираха българи, живеещи в Гърция. В България е до 150 см или 36 кг, а в Гърция е до 135 см или 12 години.

# 337
Че кое дете на 12 години е под 135 см? Ще направя справка, благодаря. Но мисля, че съм го проверявала преди години, когато ни касаеше.

# 338
Че кое дете на 12 години е под 135 см? Ще направя справка, благодаря. Но мисля, че съм го проверявала преди години, когато ни касаеше.

Има си и нисички деца. Затова е до навършване на едното от двете - или 135 см или 12 г. Вероятно повечето деца първо достигат ръста преди годините

# 339
  • Русе
https://goo.gl/maps/jxnmZXsrE9WYZER57

вярвам че този няма да е пренаселен, по-близо до Лариса

Иначе за попътен плаж сме спирали на Коринос, обаче тази година е ад и там ( поне преди няколко дни беше)

Неа Месангала

# 340
Може ли да споделите някакви типично гръцки ястия? В интернет намирам разни статии за "топ ястия", но доста се разминават като съдържание.

# 341

Иначе за попътен плаж сме спирали на Коринос, обаче тази година е ад и там ( поне преди няколко дни беше)

Неа Месангала

Надявам се, че сте одобрили.

# 342
  • София
Може ли да споделите някакви типично гръцки ястия? В интернет намирам разни статии за "топ ястия", но доста се разминават като съдържание.
Много са. Като се започне:
- мусака - почти нищо общо с нашата, прави се с патладжани, тиквички и картофи, мляно телешко с доматен сос и отгоре заливка от сос Бешамел и твърдо сирене; има доста варианти
- пастицио - подобно на лазаня, но със специална паста, представляваща нещо като дълги фунийки или дебели спагети с отвор по средата
- папуцакия - пълнени патладжани с телешка кайма и сирене отгоре
- стифадо - яхния с малки лукчета, най-често с телешко
- кокинисто - месо с червен сос
- клефтико - задушено месо със зеленчуци и картофи в пергаментова хартия, най-често агнешко
Това са основните. Има и много предястия мезета, с които човек може да се наяде.

Последна редакция: вт, 18 юли 2023, 23:37 от миленка_д

# 343
Тук стотици рецепти сме споделяли, ако за рецептите питате (доста е стара темата и без търсене не се намира) https://www.bg-mamma.com/?topic=741015

Ако питате какво да ядете в Гърция - Миленка е отговорила, но можете да потърсите и по-стари постове по темата.

# 344
  • София

Неа Месангала
здравейте, моля за отзиви от неа Месангала. Тази година за пръв път ще сме там. Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт