На море в Гърция 2023 - III

• 60 151
  • 785
  •   1
Отговори
# 420
Viper,
към Амудия, Луца и още надолу към Превеза ще има и по-спокойни  плажове. Също вижте лагуната Дрепано на Игуменица - той няма да е празен, но е огромен и ходят основно местни, т.е. през делнични дни може да е по-добре.
В Парга е лудница, Лихнос и Сивота също. Каравостаси има някакъв шанс да е ОК.

# 421
Предстои ни пътуване до Корфу и се надявам някой от вас да сподели впечатление от някое готино хотелче или вила.

# 422
Здравейте, ще почиваме за първи път в Гърция, но съм притеснена от прогнозите за високи температури до близо 40 градуса. Моля споделете как е на плажа и възможна ли е почивката с малки деца. Горещините са притеснителни, а резервацията ни е от началото на юни и сега е твърде късно да се откажем.

# 423
На плажа е супер в момента и горещините не се усещат като 40.
От 14 до 16 се прибираме и после пак. Никакъв проблем. Тук е супер край и във морето. Смело.

# 424
  • София
За Гърция през юли и август тези температури не са необичайни. Хубаво е предварително да се интересувате. Аз лично не бих ходила в Гърция по това време, не само заради жегата. Но много българи го правят. Явно не е нетърпимо. Иначе на мен и в Пловдив ми е твърде горещо. Все пак мисля, че децата по-лесно понасят жегите от възрастните. Носете шапки и спазвайте сиестата. Това е решението.

# 425
Както са писали и други преди мен, това са обичайни температури за юли и август в Гърция.

С малки деца - между 12 и 16-17 никакъв плаж (то и аз не ходя тогава), по сенки и климатици. Иначе си е ОК.

# 426
Ние тази година няма как да почиваме по друго време заради проект на мъжа ми. Не е приятно, няма какво да се лъжем. Днес сутринта ми стана лошо докато разглеждахме крепостта Паламиди, хем беше още 9.30. На плаж след 13 не, навън излизаме след 18.30. Повече сладоледи, фрапета и студена вода в неограничени количества. Предпочитам да ми е горещо тук, вместо да ми е горещо в офиса в София. Да поясня, че в момента сме на Пелопонес, днес стигнахме до Монемвасия. Права е била Параход, като ми каза, че е за два-три часа съвсем постижимо да се разгледа Wink Утре, ако всичко е наред, към Елафонисос. Йей!

# 427
  • София
Ние винаги ходим по това време на море.
Единствено в Родос не ни понесе жегата.
И пак тогава имаше пожари, спираха тока, много кофти.
А без ток не работеха климатиците и нощем ставаше страшна жега.

# 428
На Наксос водата е една идея по-хладна за вкуса ни, а и очакванията ни заради локацията бяха за по-топла вода, но в никакъв случай не бих я нарекла студена. Първия ден вятърът беше топъл, но следващите дни стана студен и това създава усещането, че водата е по-студена, отколкото е в действителност.

# 429
  • В заешката дупка
Аз в момента мързелувам в Крит. Почивка, която организирах още септември-октомври миналата годна и заради която започнах да чета (когато мога) в много уютната и информативна тема, която сте създали.

Никой в нашето семейство, включително двама тинейджъри, не обичат шумни места и навалица (понасят се за много кратко време само), така че идеята беше в разгара на сезона да можем да си осигурим тихо и приятно място за почивка, далеч от туристическия поток, но все пак с възможност за отскачане тук-там с кола. На две места разделихме почивката.

Първото, в което сме сега, е близо до Гази, което пък е близо до Ираклион. Самата вила е на хълм със страхотна панорамна гледка към морето, с басейн и всякакви удобства. Идеята за тази  първи спирка бе да се отдадем на мързел (а някои и на малко работа) и  да прекараме значителна част от деня във вилата, та беше внимателно подбрана с тази цел. Плажуване, разходки в морето и околностите бяха предвидени за късния следобед или евентуално рано сутрин (за нас възрастните, че младежта спи до късно).

Впечатленията ми до момента са прекрасни и очакваният ми за спокойствие и тишина - оправдани. Направихме една малка грешка с един плаж, Амудара, който се оказа прекалено голям и туристически за нашия вкус (подозирах, че нещо подобно може да ни очаква, но решихме да го видим все пак, нали беше наблизо). Но не е болка за умиране. Огледахме дългата плажна ивица за няколко минути и се изнесохме набързо.

Посетихме още 3 плажа в околността, като плажувахме само на 2 от тях. Най-много ми хареса Хелидони. Чудно закътано местенце с малко плажче и модерно спокойно заведение.  В 9 ч сутринта бяхме само аз и мъжа ми там. Докъм 11:30 имаше общо около двайсетина души. После взе да се позапълва и се изнесохме. Това беше единственият ден, в който плажувахме преди обед всъщност. Пантанасас - другото симпатично плажче, се виждаше от вилата ни. Тихо и спокойно, близо до кея, с по-хипи заведение, разположено сред дръвчета. Към 16:30 - 17:00 - когато ходихме няколко пъти,  имаше около 15-20 души макс. През третия плаж, Палеокастро, само минахме набързо веднъж. Малък пак, но беше по обед, пек и повечко хора; с бетон, паркинг и коли на заден фон, което не ми допадна особено. За последните 3 плажа се плащаше. (Не съм сигурна за Амудара ). Между 7-11 евро за комплект чадър и два шезлонга. Един късен следобед си направихме яхтена разходка до остров Диа и от морето наблюдавахме залеза. Капитанът  - сърдечен бъбривко - не ни остави и за минута да скучаем.

Малко по-късно днес се отправяме на запад като целта на втората, по-кратка част от престоя ни в Крит, е вече по-различна, а именно като “истински” туристи да пообиколим по-популярни места (доколкото можем за 2,5 - 3 дни и жегите го позволяват), като кулминацията е 2 от най-известните западни плажа на Крит. Иска ми се да избегнем тълпите, но ще видим доколко ще успеем ….

Няколко снимки:

Хелидони:

Пантанасас:

Палеокастро:

И гледка към морето от вилата (от която нямахме желание да излизаме много-много, каквато беше и целта).

Скрит текст:

# 430
  • София
На мен ми се сториха обичайни летни жеги. Към 12.30 събираме багажа и се прибираме от плаж, после хапваме и удряме по един следобеден гръцки сън от 3 до 6 като порядък и след това се разхождаме. То преди 6 не е за хора.
Само в Литохоро се измъчихме за едната нощувка, за която спряхме там. Уж в подножието на планината, а през нощта температурата падна до 29 градуса Grin. Беше мор, а и се оказа, че има само един климатик в хола и в двете спални нищо не се усеща от него.

# 431
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Свърши ми Рупафин-а, това е за алергии, с антихистамин, давам го на детето.
Някои с информация за гръцки сироп?
Нещо като Ериус?

# 432
  • София
Нещо като Ериус?
Има и Рупафин сироп, и Ериус, но не знам дали ще ви го продадат. За някои лекарства се запъват и не ги дават без гръцка рецепта. Не пречи да се пита по аптеките.

# 433
  • Варна
Нещо като Ериус?

дай опаковката в гръцката аптека - те ще го намерят като хим.състав и ще ти дадат заместител. Веднъж ровиха 1/2час в нета , че и по тел. звъниха и накрая го разгадаха и ми дадоха заместител

# 434
Момичета и момчета, имам бърз въпрос. Някой наемал ли е моторна лодка около Корони? Такава, за която не се изисква капитански лиценз?
След два дни се местим натам и много ни се иска да направим нещо такова, но ми е трудно да се ориентирам онлайн.
Поздрави от Елафонисос
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт