Морски свинчета - 9

• 13 106
  • 275
  •   1
Отговори
# 240
Нас няма да ни има за най- много 4 дни. Определено ме е страх да го оставим самичко за повече от денонощие. Най-вероятно ще го занесем при баща ми, дано не страда много за нас. И без това той много иска да го гледа, иска да се чувства полезен. Става въпрос за след седмица, дано не е много топло времето.

# 241
  • София
Последния път им наех гледачка, защото нямах друг избор.

Гледали са ги приятелки, майка ми, леля ми.

Не може ли баща ти да дойде у вас да ги гледа?

# 242
За съжаление, няма как, защото е малко по-трудно подвижен и няма да му е комфортно у нас, по-добре си се чувства, където е свикнал. Ще мислим още, ако се сетя за някой друг. Не ми се иска да оставям на съседка ключ, защото в нашия блок са над 80% пенсионери и ще започнат коментари, че им мирише. Аз му чистя два пъти на ден, въобще не мирише, но... Ще мислим още малко, аз все още не съм резервирала нищо за нас, само гледам.

# 243
А нямате ли вариант да го вземете? Аз не пътувах с кола и за това не съм го обмисляла като ходех на почивки, но иначе не би трябвало да прави проблеми в хотели и тн.
Все пак си е в клетката.

# 244
Ние нашето дори и за една нощувка като отсъстваме го нося при приятел да го гледа. Ние  сме постоянно в нас, макс по 3-4 часа денем да седи само, ама през останалото време постоянно му даваме нещо свежо... зеленчук, плод според сезона. Та някак не си представям да го оставя само дори и за 24 часа. Според мен го заведете при баща ви, така и на вас ще ви е по- спокойно.

# 245
За съжаление и ние ще пътуваме с влак.

# 246
Ако е до две денонощия и ние оставяхме свинчето само, като насочване едната камера към клетката. Тоест, ако има нещо нередно веднага да отиде близък. За повече дни го оставяхме при една приятелка. Уж много пъти се беше случвало и всичко беше наред, но последният път прасенцето ни почина при това гостуване. Причината така и не стана ясна, нещо неврологично, но за мен стресът от преместването също има значение. Обикновено слагаха клетката в една стая, а този път го местеха всяка вечер, защото беше студено и да е на топло. Но за прасенцето вероятно това е било шок.

# 247
Ужас, то и детето казва, че прасенцето може да умре от стрес. Ако вземе да се случи при баща ми, той като нищо също ще получи инфаркт от стреса. Май няма да ходя никъде, докато дъщеря ми стане достатъчно голяма, да остава в къщи сама с него.

# 248
Глупости. Най-вероятно причините са били други да смъртта на онова свинче. Че моят и до София го докарахме. И на вет е ходил с колата често и пеша даже го носих веднъж, пет години и други са го гледали и са го взимали.
Ако знаеш и на какви стълби живеех извити и как съм го каламбикала докато сляза ама имах ли избор, пред това да го заведа на вет. И след няколко дни на профилактика пак. 
Не се лишавай от почивка. Нищо няма да стане на свинчето нали баща ти ще го гледа.
По-важно е да не е на течение отколкото дали е топло. Ако има достатъчно прясна водичка да се сменя често, всичко ще е наред.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 20:19 от Азара.

# 249
Подкрепям горното мнение. Да, стресират се, особено когато са извън стадо, но чак че здраво прасенце да загине от стрес няма да стане. Ден-два ще е по-резервирано и ще се крие, ще яде само, когато е само, и ще се отпусне после. Имало е здравословен проблем, те не показват боледуванията си явно, крият се. А е възможно и да е било остро, бързо развило се състояние.

# 250
За зайците знам или поне четох на времето, че от стрес може да умрат ама говорим много силен шум и прочее. Това ако важи за свинчетата моя нямаше да оцелее и месец.
На моменти беше мега общителен и не го бъркаше живота. На моменти се стряскаше от нищото.
Даже като взех коте и тя му скочи в клетката, моя вместо да се уплаши, започна да ходи към нея да се запознават. След време исках да ги пусна заедно да се опознаят извън клетката и държа свинчето с мисълта, че са мноооого плашливи. Боже, той ми скочи от ръцете и подгони котката с муцунка да я опознае🤣 тя се паникьоса, трябвало е нея да държа, не него.
Много пъти просто както си стоях в леглото без звук без нищо, решавам да се обърна на другата страна и той така се стряскаше, с такава бързина се завираше в къщичката си, че я вдигаше във въздуха като по анимациите.
Та. Стряскат се ама чак толкова не.
Да не казвам колко пъти наум си мисля, че му говоря, а аз си мълча и директно посягам да го галя или храня и той вижда просто някакъв силует, или се стряскаше или инстинктивно ме клъвваше по пръста и после се успокояваше.
Наистина трудно си показват болежките, трябва да ги познаваш индивидуално много, за да знаеш кога и най-малкия признак е проблем.

# 251
Силни стряскащи звуци поне няма да има у баща ми, убедена съм, че ще е много внимателен към прасенцето и ще му говори като на бебе. Но като знам колко е чувствително и колко време му отне да свикне с нас, мисля, че няма да е много щастливо. А сега в момента така безгрижно си лудее и подскача в клетката. Утре вече ще решим окончателно дали ще пътуваме.

# 252
Съвсем не съм казала, че причината е само стресът. Със сигурност е имало здравословна причина, но да се случи точно в тези 4 дни, когато не беше у дома, го отчитам като допълнителен усложняващ фактор. Иначе преди това поне 5-6 пъти е гостувало на същото място и всичко е било наред.Съвсем не исках да плаша lyatno vreme. Няма нужда да става заложник на свинчето, невъзможно е да се отказва от пътувания за години наред. Мисълта ми беше, че да се остави прасенцето вкъщи само и да идва веднъж дневно някой да го храни, смятам за по-щадящ вариант, отколкото да се мести в друг дом.

# 253
Ами очевидно е по-притеснителна, а начина, по който беше казано, си беше всеедно това е причината. Виж, там, където е било на гости може да не са забелязали признаци. Като не е твоето всичко ти изглежда нормално.

# 254
Приемам критиката. И да, наистина, човек, който не е гледал свинче, не забелязва доста неща.

Общи условия

Активация на акаунт