Месечни и целеви помощи за деца (детски надбавки) - инфо, документи, ВЪПРОСИ - 15

• 36 552
  • 398
  •   1
Отговори
# 300
  • София-Младост
За момента сме със стария бюджет, така че промяна няма.

# 301
В края на миналата година обявиха  нови правила за подоходния критерии за получаване на детски надбавки за децата. Събрах си чинно документи, подадох, коригирах документи. Три дни напред назад ту при счетоводство, ту при социалните. Е вчера ме изненадаха, след като си оправих документите, ми казаха еми сори, то не е прието надвишаваш малко и ще ти откажем.   После пак ще подадеш, ама като влезе в сила. От личен опит  не, не прието.

# 302
Да попитам относно бележката от личен лекар- дали става да се преснима здравно-профил. книжка? И какво значи , да се направи "проверка по служебен път , ако е възможно" ? Могат ли да приемат документите без бележката?

# 303
mmoiri ,  ако питате за бележката от личен лекар за поставените ваксини - задължителна е при подаването на документите за детски надбавки. Не съм чула да има промяна. Трябва да е издадена в месеца, в който подавате документите.

# 304
Моля, ако е удобно за линк към сайта, в който се проверяват всеки месец дали са пуснати за изплащане детските надбавки, за могат да се следят, както майчинството например?

# 305
  • Бургас
Мисля, че няма къде да се проверяват детските дали са пуснати.
Единствено по телефона в Социалните.

# 306
Подкрепям. При това различните регионални дирекции превеждат по различно време. Плюс/минус няколко дни.

# 307
Благодаря Ви.
🧙
Мисля, че няма къде да се проверяват детските дали са пуснати.
Единствено по телефона в Социалните.
Подкрепям. При това различните регионални дирекции превеждат по различно време. Плюс/минус няколко дни.

# 308
Здравейте,
знаете ли кога се очаква да се изплатят помощите за ученик за вторият срок?

# 309
  • София
Най-вероятно около 15 март с детските. Или поне миналата година така беше - с един общ превод.

# 310
Не ми е ясно, къде да попитам, затова питам тук.
Цитирам текст, който не ми е ясен. Става дума за "Условия за придобиване право на парични обезщетения в размер 50 на сто от обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, когато не се ползва отпускът за отглеждането му". Не ми е ясно дали може да се кандидатства за тази сума при положение, че децата се гледат от кръвните си родители, ако майката е била в майчинство, а бащата не е взимал допълнително отпуска за гледане на детенцето до 2 год.възраст? И къде се подават, както и преди или след  втория рожден ден се подават документите за помощта?

# 311
  • Пловдив
Това не е ли, когато майката се върне през втората година на работа? Тогава взима 50% от сумата, която се дава за втората година майчинство. Тогава работодателят /поне при нас/ попълва документа за промяна.

# 312
Точно така. Ако майката се върне на работа, работодателят предвижва документите и се изплаща 50% от това, което би получавала като обезщетение. Но не се отнася за случаите, в които майчинството е прехвърлено на друг осигурен член от семейството.

# 313
Здравейте, имате ли информация дали приеха по високите суми за критерии за получаване на детски надбавки? Не откривам информация никъде.

# 314
Благодаря за отговорите, момичета!
Севева, би трябвало да са влезли в сила, заедно с бюджета, както тотално се прие и новия размер на МРЗ. В понеделник мини през районния клон на СП и попитай. Всъщност може и да изчакаш, защото ако не се лъжа бюджета трябва да се публикува в Държавен вестник за да влезе в сила. Но нищо не пречи да попиташ лично, таман по-добро инфо ще получиш.

Общи условия

Активация на акаунт