Марка спално бельо - Тема 2

• 40 675
  • 596
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте! Надявам се това да е правилната тема за моите въпроси. Прочетох първа страница, а от последната се информирах и разбрах за перкала. Wink
Моите въпроси са свързани с долните чаршафи за спалня. Наскоро сменихме матрака и се оказа, че само два чаршафа имам, които мога да ползвам. Уточнявам, че смених матрака с по- висок, а не с по- голям размер. Та, да търся ли чаршафи с ластик, които да обхванат цялата му височина, или да заложа на голям, без ластик, който да подпъхвам под матрака. Последния вариант май го предпочитам, защото така със сигурност матракът ще е скрит изцяло. Нямам идея дали е голяма хамалогия и ежедневно ще трябва да се подпъхва под матрака. И още нещо, ако може да споделите от опит. При размер на матрака 160/200/25, колко голям чаршаф трябва да предвидя, за да съм сигурна, че всичко ще седи скрито от матрака?

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 11:14 от mariat

# 586
За мен решението между чаршаф с ластик и без ластик се определя и от поддръжката, не само дали приляга добре на матрака и евентуално (това зависи и от самата материя на чаршафите и матрака, респ. ако има и топ матрак) се налага да се поправя - аз например много мразя да гладя чаршафи с ластик и затова не ползвам, но снахата няма този проблем и предпочита с ластик. Ако материята е памук и самият матрак не е хлъзгав, според моя опит не се налага да се поправя чаршафът. Мисля, че размери 260х240 см би бил подходящ, обаче не съм мерила височината на матрака си, нека и други да споделят техния опит, въпросният матрак в момента не е при мен и не мога да го измеря.

# 587
Определено искам да се "застраховам" и да скрия матрака изцяло. До сега това не ми се е случвало с чаршаф с ластик. Въобще има ли такива?

# 588
  • Враца
Аз си ги шия по поръчка с ластик и покриват матрака добре. Но трябва ластика да е стегнат и по-голям, за да не се изхлузва .

# 589
До сега не съм имала изхлузване. Дори и да успея да скрия матрака с чаршафа и чаршафът да пасне по мярка на ъглите му (т.е. купен е точен размер), то от страните се вдига и се вижда матрака.

# 590
Определено искам да се "застраховам" и да скрия матрака изцяло. До сега това не ми се е случвало с чаршаф с ластик. Въобще има ли такива?
Има. На 37 см височина.
https://www.rakla.bg/%D1%87%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B0%D1%84-%D0%BE … ite-boutique-ECRU
Имам техни единични чаршафи от ранфорс с ластик, но ластикът е само по ръбовете и чаршафът не се надига.

# 591
А при условие, че височината е 25 см., то как ще се обере излишъка от 12 см? Няма ли да стои грозно и набрано?

# 592
А при условие, че височината е 25 см., то как ще се обере излишъка от 12 см? Няма ли да стои грозно и набрано?
Не знам дали обърна внимание, но има и 27 см.
За 37 см, предполагам, че може да се подгъне под матрака. Предложих го, за да е сигурно, че матракът ще се скрие изцяло, както каза, че искаш.
Моите са 27 см,(за матраци 25) и влизат и под матрака. Не са с цял набор, а  само по ъглите.

# 593
Благодаря за разясненията. Ще търся чершафи с ластик само около ъглите или изцяло без ластик.
Благодаря ви, направих си изводите.

# 594
Имам два чаршафа от Зара без ластик, обикновени. Съобразих се с предлагания от тях размер за спалня 180/200 и за 160/200.

Точно днес изкарах един икейски чаршаф с ластик, който все се каня да хвърлям без нито веднъж да съм ползвала. След изпиране стана една твърда стегната материя, която никак не ми допадна. Реших да му дам шанс и го пробвах на по-малкия размер спалня какъвто си е и размерът на тоя чаршаф. Е, няма такъв зор докато го поставя на матрака. Ми не ми е удобно с ластик. Дали защото моделът е отвсякъде обшит с него, а не както обикновено ги правят - само в ъглите, но едва го сложих.

Предпочитам си големите обикновени чаршафи, които с лекота подпъхвам под матрака. При всички случаи се скрива.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 18:42 от Защо ме търсиш?

# 595
  • оттам, откъдето започва България
Това ми дойде в пощата:

Създадени да стоят стабилно - без свличане и набиране.

🎁Само за нашите абонати предоставяме -25% отстъпка на всички ненамалени чаршафи с ластик с височина 30 см с промокод: ELASTIC25

🛒 Валиден само за поръчки на www.dilios.bg от 23.01 до 29.01 2026 г.

💡Промоционалният код не се комбинира с други намаления.

💡 Въведете кода в полето "промокод" в количката.

# 596
  • Mediterraneo
Не си представям вече да ползвам чаршаф без ластик по никакъв начин. И аз смених матрака с по- висок, но наличните чаршафи ми паснаха идеално.

Общи условия

Активация на акаунт