Седмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 37 979
  • 766
  •   2
Отговори
# 195
Отново - защото са лесни изпитите. И какво означава да разбереш, че "не ставаш за биология" в 7-ми клас, когато реално си учил само една година биология - елементарна такава. Пак казвам, това не са университетски изпити.

Е по твоите думи да се закрият всички профилирани предмети Simple Smile
И изпита по БЕЛ е лесен явно за теб, за мен е труден, аз незнам дали бих се справила за повече от 50 точки даже и те са ми много, но за МАТ мисля, че мога да хвана 100те Simple Smile
Както и знам дете с 30 по мат 98 по бел и 100 по английски Simple Smile

# 196
Аз например съжелявам, че не живеем в София, а в Бургас....защото тук поне моето дете няма избор. Да тя е силна ученичка, ще ходи на уроци допълнително....ако не ни мине котка път бала и ще стигне за всяка паралелка в града(може би без математическата). Но реално избора в най-оптималния ни вариат ще е точно между две паралелки.
Тоест ако паралелките не стигат в София, то те реално не стигат и в другите градове. Не всяко дете иска математика, немски или испански...., но не иска и да е в изпаднало училище.
П.С. ...С дребната разглеждахме профили, като видя минималните балове(доста ниски за уж хубави паралелки, като графичен дизайн), тотално ги отписа.
В София има много, ама много повчече изобор между училища и профили, които не са само елитните топ училища.

# 197
  • София
Как излиза това по моите думи?! Flushed Кои точно мои думи навеждат на подобен извод? Профилирането се осъществява във втори гимназиален етап - след 10-ти клас.
И в крайна сметка аз не разбрах ти какво предлагаш?

# 198
Как излиза това по моите думи?! Flushed Кои точно мои думи навеждат на подобен извод? Профилирането се осъществява във втори гимназиален етап - след 10-ти клас.

" И какво означава да разбереш, че "не ставаш за биология" в 7-ми клас, когато реално си учил само една година биология - елементарна такава."

Ето от тези твои думи. Дали биология, дали физика, дали химия всичко е на елементарно ниво - включитлно и математиката и до колкото ми обяснява учителя по БЕЛ на детето ми и в БЕЛ-а имало още какво да се учи... Тогава защо да се профилира след 7ми клас изпита като си учил само елемнтарни неща от всеки предмет и как можеш да прецениш в какво ще си добър и какво не? И какво ще ти е приятно и какво не...Поне моето четене с разбиране е такова -  ако си иксала да кажеш нещо друго поясни.
В 10 клас могат да се разделят, но от 7ми клас влизаш в паралелката.

# 199

И за статистиката сега не е добре, защото се сравнява несравнимото - столично училище с повече часове и ученици, което посещават школи, с обикновено училище с 5 часа седмично и деца, които не посещават школи и частни уроци
С много объркана представа си. Нормалните училища са болшинството в София, часовете са си спрямо учебния план за задължителна подготовка.
А за школите - на фона на огромните набори просто е невъзможно иначе, независимо дали човек иска или не.
А за твоето момиче ще се намери място, особено ако влагаш толкова енергия и време с нея, каквато влагаш тук.

# 200
  • София

" И какво означава да разбереш, че "не ставаш за биология" в 7-ми клас, когато реално си учил само една година биология - елементарна такава."

Ето от тези твои думи. Дали биология, дали физика, дали химия всичко е на елементарно ниво - включитлно и математиката и до колкото ми обяснява учителя по БЕЛ на детето ми и в БЕЛ-а имало още какво да се учи... Тогава защо да се профилира след 7ми клас изпита като си учил само елемнтарни неща от всеки предмет и как можеш да прецениш в какво ще си добър и какво не? И какво ще ти е приятно и какво не...Поне моето четене с разбиране е такова -  ако си иксала да кажеш нещо друго поясни.
В 10 клас могат да се разделят, но от 7ми клас влизаш в паралелката.
Ами от тези мои думи по никакъв начин не следва извода да се "закрият всички профилирани предмети". Ама никаква логическа връзка няма между моите думи и твоя извод. Никаква!
БЕЛ и МАТ са най-дълго и с най-много часове изучаваните предмети в основното училище и е логично приемът в общообразователно училище да е основно с тях. И пак, за пореден път питам: Ти какво предлагаш като алтернатива?

# 201
Математиката и БЕЛ и по мое време бяха най-много изучаваните като бройка часове предмети седмично, но можеше да се кандидатства с БЕЛ, Математика, Химия, Физика, Биология, История и Изобразително изкуство.
Според мен по-справедливо ще бъде в балообразуването да се взима за различните паралелки в зависимост от профила БЕЛ или Математика....или тежестта от оценки от НВО-то да е 3 към 1 в полза на единия предмет, при формирането на бала.
Интересно ми е има ли статистика, коло от децата са с над 70 точки и по двата предмета тази година....и по градове.

# 202

И за статистиката сега не е добре, защото се сравнява несравнимото - столично училище с повече часове и ученици, което посещават школи, с обикновено училище с 5 часа седмично и деца, които не посещават школи и частни уроци
С много объркана представа си. Нормалните училища са болшинството в София, часовете са си спрямо учебния план за задължителна подготовка.
А за школите - на фона на огромните набори просто е невъзможно иначе, независимо дали човек иска или не.
А за твоето момиче ще се намери място, особено ако влагаш толкова енергия и време с нея, каквато влагаш тук.
За всяко дете ще се намери място, факт. Вече какво ще е това място е отделен въпрос. И всеки родител се бори за най-доброто за детето си. Въпросът не е всеки да тегли чергата към себе си, а да се намери балансът, не да се мери от камбанарията на най-добрите. Някога в университета ни учеха, че летвата е средното ниво в даден клас и на това ниво трябва да се преподава. Говорим за масов клас, където има деца от Отличен до Среден. Ако преподаваме на нивото на отличниците ще имаме много изоставащи деца, защото дори тези на ниво 4-5ще изостанат. Тогава ще имаме два полюса - малка част горе и голям процент долу. Ако се преподава на нивото на най-слабите, те ще успяват, но всички останали ще скучаят и няма да могат да развиват потенциала си, защото за тях ще е твърде лесно. Затова трябва да се ръководим от средното ниво, които са най-много. Така и тези, които се справят по-трудно няма да се отчайват и ще се борят, за тях целта да се доближат до средното ниво ще е достижима, а тези, които са най-горе ходеха на кръжоци и имаха възможност да надграждат. Другото, което съветваха е учителят да предвиди нещо по-леко за ниското ниво и нещо по-сложно допълнително за най-добрите.

# 203
Математиката и БЕЛ и по мое време бяха най-много изучаваните като бройка часове предмети седмично, но можеше да се кандидатства с БЕЛ, Математика, Химия, Физика, Биология, История и Изобразително изкуство.
Според мен по-справедливо ще бъде в балообразуването да се взима за различните паралелки в зависимост от профила БЕЛ или Математика....или тежестта от оценки от НВО-то да е 3 към 1 в полза на единия предмет, при формирането на бала.
Интересно ми е има ли статистика, коло от децата са с над 70 точки и по двата предмета тази година....и по градове.

Ако имам базата с 1 заявка ти я вадя статистиката, тук няма ли някоя мама или някой тати с достъп до базата да го направим таен агент и да ни извади статистиките които ни интересуват.

# 204
  • София
Статистика точно за това няма, но има статистики за успеваемостта, от които могат да се извадят тези данни. Ето данни за броя на децата по пол с над 90т. по бел и мат за София за последните години:
Момичета:
2023   - 445 над 90т. по мат. и 913 над 90т. по БЕЛ
2022   - 486 над 90 т. по мат. и 841 над 90 т. по БЕЛ               
2021   - 490 над 90 т. по мат. и 706 над 90 т. по БЕЛ             
2020   - 441 над 90 т. по мат. и 735 над 90 т. по БЕЛ   
2019   - 343 над 90т. по мат. и  749 над 90т. по БЕЛ       
2018   - 207 над 90 т. по мат. и 223 над 90 т. по БЕЛ

Момчета:
2023   - 573 над 90т. по мат. и 415 над 90т. по БЕЛ
2022   - 490 над 90 т. по мат. и 370 над 90 т. по БЕЛ             
2021   - 567 над 90 т. по мат. и 353 над 90 т. по БЕЛ               
2020   - 456 над 90 т. по мат. и 305 над 90 т. по БЕЛ   
2019   - 353 над 90т. по мат. и  351 над 90т. по БЕЛ       
2018   - 73   над 90 т. по мат. и 192 над 90 т. по БЕЛ

Забележете какво се случва рязко след 2018-та. А при средните резултати разликата е несъществена.

# 205
Статистика точно за това няма, но има статистики за успеваемостта, от които могат да се извадят тези данни. Ето данни за броя на децата по пол с над 90т. по бел и мат за София за последните години:
Момичета:
2023   - 445 над 90т. по мат. и 913 над 90т. по БЕЛ
2022   - 486 над 90 т. по мат. и 841 над 90 т. по БЕЛ               
2021   - 490 над 90 т. по мат. и 706 над 90 т. по БЕЛ             
2020   - 441 над 90 т. по мат. и 735 над 90 т. по БЕЛ   
2019   - 343 над 90т. по мат. и  749 над 90т. по БЕЛ       
2018   - 207 над 90 т. по мат. и 223 над 90 т. по БЕЛ

Момчета:
2023   - 573 над 90т. по мат. и 415 над 90т. по БЕЛ
2022   - 490 над 90 т. по мат. и 370 над 90 т. по БЕЛ             
2021   - 567 над 90 т. по мат. и 353 над 90 т. по БЕЛ               
2020   - 456 над 90 т. по мат. и 305 над 90 т. по БЕЛ   
2019   - 353 над 90т. по мат. и  351 над 90т. по БЕЛ       
2018   - 73   над 90 т. по мат. и 192 над 90 т. по БЕЛ

Забележете какво се случва рязко след 2018-та. А при средните резултати разликата е несъществена.

От тези данни няма как да извадим желаната статистика - остава варианта с агента.

# 206
Сисил, на сайтовете на РУО ама всяка година статистика за съответната област - общ брой ученици, брой момичета, брой момчета и съответно колко момичета, мочечта имат 0, 1, 2... 100 точки по БЕЛ, по Мат. Играчка е да се направи обща таблица за страната, но не я невъзможно. Такава статистика ли имаш предвид?

# 207
  • София
Може да се извади статистика колко деца имат сборен резултат бел+мат 140т., но не и точно как са резпределени резултатите по бел и мат. За това данни няма. А за какво всъщност е необходимо това?

# 208
За мен пък точно отделните изпити по предмети нямат смисъл в седми клас. Повечето деца не са сигурни какво искат да учат, доста реално записват език "защото все ще им послужи". Горе-долу в десети може и да им се избистри нещо, така че профилите са добър вариант, като че ли.
Децата, които са добри по музика или рисуване в повечето случаи са на уроци от по-малки и при тях е ясно. А и сега има училища, които намаляват тежестта на БЕЛ или математика максимално.

# 209
Сисил, на сайтовете на РУО ама всяка година статистика за съответната област - общ брой ученици, брой момичета, брой момчета и съответно колко момичета, мочечта имат 0, 1, 2... 100 точки по БЕЛ, по Мат. Играчка е да се направи обща таблица за страната, но не я невъзможно. Такава статистика ли имаш предвид?

Аз не съм имала 7мокласник засега. Но нали в цялата страна се влиза в един и същ сайт, за да се видят резулатите?
Предполагам, че и базата е обща просто ние нямаме достъп до нея. Иначе ще трябва да се рови във всяко едно руо да се направи обща екселска таблица с ГРАД, ПОЛ, МАТ, БЕЛ и пак може да се напише скрипт който да ни изкара статистики. Даже ако има инфо кое дете от кое училище е ще може и по училища да видим не само по градове.
Ако някой знае всички руо-та или поне кои ни интересуват може да се пробвам...

Общи условия

Активация на акаунт