Случаят „Дебора“

• 281 010
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 1 545
Интервю с адв. Михаил Екимджиев https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/ekimdzhiev-za-sluc … omeni-v-nk-3.html

На съвсем достъпен език обясни, какви са пропуските на прокуратурата, какво е можело да направи съдията и че въобще не е била с вързани ръце.

# 1 546
  • София
Разтичаха се...
Днес, 1 август 2023 г., изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов поиска оставката на прокурор Георги Видев като заместник административен ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора.
На среща в Съдебната палата в гр. София с ръководството на Окръжна прокуратура-Стара Загора главният прокурор изрази остро възмущение от сериозните пропуски, допуснати в работата на прокурор Видев при определянето на мярката за процесуална принуда спрямо обвиняемия Г.Г. в съдебно заседание на Окръжен съд-Стара Загора на 5 юли 2023 г.
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов бе категоричен, че Георги Видев не притежава необходимите професионални и управленски качества, за да заема поста на заместник-окръжен прокурор на Стара Загора. С оглед на това Видев подаде оставката си като заместник на административния ръководител на ОП-Стара Загора. По разпореждане на главния прокурор екип от прокурори при Върховна касационна прокуратура ще извърши цялостна проверка на работата на Георги Видев в ОП-Стара Загора, както и на прокурор Десислава Първанова от РП-Стара Загора за период от две години.
Борислав Сарафов очаква от ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора да създаде организация и условия за пълно и задълбочено разследване на случая, както и за приключването му в кратки срокове с цел осигуряване на справедливост. Към момента спрямо обвиняемия Г.Г. се водят две досъдебни производства – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана с убийство.
При необходимост, в хода на разследването, прокурори от ВКП са в готовност да окажат незабавна методическа помощ за срочно приключване на разследването с оглед внасяне на обвинителен акт спрямо извършителя на тежките криминални деяния, като се отчетат и утежняващите вината обстоятелства ; наложените предходни наказания спрямо обвиняемия, тежестта и обществената опасност на извършеното.
На Окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов бе разпоредено, прокуратурата, съвместно с органите на МВР, да осигури защита на всички свидетели и лица, съдействали в хода на разследването.
Възложени са и проверки по твърдения за други извършени престъпления срещу личността на територията на Стара Загора и областта. При установяването на достатъчно данни и събирането на доказателства следва извършителите на престъпните деяния незабавно да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

от ТУК

# 1 547
Първата оставка
https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/oficial-messages/499726-prok … av-sarafov-poiska

последния абзац
Възложени са и проверки по твърдения за други извършени престъпления срещу личността на територията на Стара Загора и областта. При установяването на достатъчно данни и събирането на доказателства следва извършителите на престъпните деяния незабавно да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

тая Стара Загора нещо като Туин Пийкс

# 1 548
  • Пловдив
Трябва такива проверки да бъдат назначение за всички съдилища в областните градове. Дано това раздвижване на институциите не е прах в очите на народа.

# 1 549
сигурна съм, че съдийското съсловие ще се бори със зъби и нокти, косъм да не падне от главите на съдиите подписали се под лека телесна повреда.

# 1 550
  • софия
Хайде сега и тройката съдебен състав. Не наказание, уволнение.

# 1 551
сигурна съм, че съдийското съсловие ще се бори със зъби и нокти, косъм да не падне от главите на съдиите подписали се под лека телесна повреда.
Абсолютно! Смятам, че ще им измислят някакво смешно наказание.
Ако наистина искат реформа в съдебната система, могат да я започнат веднага. Сериозни наказания за съдийския състав, това са трима души, ТРИМА!!! Така ли пък един от тях не пожела да си свърши работата като хората?! Честно казано аз не смятам, че са толкова некомпетентни, мирише си ми на корупция от всякъде!

# 1 552
  • София
Първата оставка
https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/oficial-messages/499726-prok … av-sarafov-poiska

последния абзац

тая Стара Загора нещо като Туин Пийкс

Браво, браво, браво - започва се. Айде сега и съдиите да ги подкарат. И онези от МВР да обяснят защо не са качили това в бюлетина. И, който е бил отговорен за това - да последва прокурора.

# 1 553
Магдена, честно не знам какво защитаваш, но не е правото, законността и справедливостта.
Престъпниците, то се каза.
Не знам дали се усещаш колко е долно да обвиняваш в непочтеност без основание човек, когото не познаваш, само защото не харесваш мнението му и го тълкуваш превратно.

Очевидно, че не е на престъпниците, но някак странно - на такива като Гьонева и сие, които все пак се оказва, че правилно сме разбрали, че са  сгрешили, или дали не са взели такова решение нарочно?
 Аз не знам, колегите им юристи трябва да проявяват нетърпимост към такива неща, а не мирните граждани да се чувстват принудени на бунт, едва ли не

Не е ли така?

# 1 554
  • Пловдив
Интервю с адв. Михаил Екимджиев https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/ekimdzhiev-za-sluc … omeni-v-nk-3.html

На съвсем достъпен език обясни, какви са пропуските на прокуратурата, какво е можело да направи съдията и че въобще не е била с вързани ръце.
Екимджиев не е прав за експертизата, която можело съдът да назначи. Твърда е практиката на съдилищата, че не се допускат експертизи за вида на телесната повреда в това производство по мярката. Това се прави в досъдебното производство. Краткият срок за произнасяне по мярката не е единственият аргумент, макар че точно него посочиха старозагорци. Не съм го измислила аз, но питах и колега, който има опит точно с такива дела. Не са допустими. Каза, че единствената експертиза, която е допустима в тези производства, е свързана със здравето на обвиняемия и възможността му от медицинска страна, ако е болен, да търпи задържане. За всичко друго съдът се произнася според доказателствата от досъдебното производство, които следва да са налице, преди да се поиска задържане.

Можели са да вземат мярка задържане, като приемат, че има особена жестокост, ако няма доказана средна телесна повреда. Лично аз смятах, че за да се приеме особена жестокост, трябва да има изрично такова обвинение, защото такъв състав има и при средните телесни повреди. Това беше, което твърдях за "вързаните ръце", защитавайки престъпници срещу справедливостта и закона. Тук се оказа, че има и друго мнение - според него не е нужно изрично обвинение за особена жестокост в конкретния случай, достатъчно е, че фактите са посочени от прокурора и неговото обвинение не е за по-леко престъпление; приемам, че съм сгрешила, бидейки далеч от тази материя, въпреки че има и юристи, които мислят като мен. Ако възприемат това друго мнение, старозагорци е трябвало да потвърдят задържането.

# 1 555
Това го взех на заем от коментар под новина за това деяние. Само вижте нивото на становището....

Това им е нивото, толкова си могат...

# 1 556
Съдийката, която пусна на свобода обвиняемия, уронва престижа на българския съд и трябва да бъде освободена. Външният вид, в който се появи, председателят на Окръжния съд в Стара Загора също уронва престижа на съдебната власт.
Това каза конституционалистът проф. Пламен Киров
https://novini.bg/bylgariya/syd-i-prokuratura/794315

# 1 557

Екимджиев не е прав за експертизата, която можело съдът да назначи. Твърда е практиката на съдилищата, че не се допускат експертизи за вида на телесната повреда в това производство по мярката. Това се прави в досъдебното производство. Краткият срок за произнасяне по мярката не е единственият аргумент, макар че точно него посочиха старозагорци. Не съм го измислила аз, но питах и колега, който има опит точно с такива дела. Не са допустими. Каза, че единствената експертиза, която е допустима в тези производства, е свързана със здравето на обвиняемия и възможността му от медицинска страна, ако е болен, да търпи задържане. За всичко друго съдът се произнася според доказателствата от досъдебното производство, които следва да са налице, преди да се поиска задържане.

Можели са да вземат мярка задържане, като приемат, че има особена жестокост, ако няма доказана средна телесна повреда. Лично аз смятах, че за да се приеме особена жестокост, трябва да има изрично такова обвинение, защото такъв състав има и при средните телесни повреди. Това беше, което твърдях за "вързаните ръце", защитавайки престъпници срещу справедливостта и закона. Тук се оказа, че има и друго мнение - не е нужно изрично обвинение за особена жестокост; приемам, че съм сгрешила, бидейки далеч от тази материя, въпреки че има и юристи, които мислят като мен.
То тия ваши закони всеки си ги тълкува както му кефне - т.е. кой на кого е роднина, кой с кого има връзки или кой на кого е платил. Така излиза. Значи е ясно - с връзки/плащане - присъдата е една, обикновен човек - друга.

# 1 558
съдиите видяли снимките, видяли, че е нещо страшно, но чели СМЕ и заключили - лека телесна повреда.
къде пише, че съдиите нямат право да посетят жертвата и да видят реално и обективно какво се е случвало с това тяло, или да поискат още и още медицинска документация?

# 1 559

Можели са да вземат мярка задържане, като приемат, че има особена жестокост, ако няма доказана средна телесна повреда. Лично аз смятах, че за да се приеме особена жестокост, трябва да има изрично такова обвинение, защото такъв състав има и при средните телесни повреди. Това беше, което твърдях за "вързаните ръце", защитавайки престъпници срещу справедливостта и закона. Тук се оказа, че има и друго мнение - според него не е нужно изрично обвинение за особена жестокост в конкретния случай, достатъчно е, че фактите са посочени от прокурора и неговото обвинение не е за по-леко престъпление; приемам, че съм сгрешила, бидейки далеч от тази материя, въпреки че има и юристи, които мислят като мен. Ако възприемат това друго мнение, старозагорци е трябвало да потвърдят задържането.
Смятам, че прекалено много време им е отнело за да спазят краткия срок за постановяване на присъдата. Цели 10 минути. Незабавно, съдия Гьонева го натърти няколко пъти.

Общи условия

Активация на акаунт