Остров Тасос, Гърция /Тема 12 /

• 73 534
  • 807
  •   1
Отговори
# 420
Ааа, такива неща да се чуват/четат - за хубаво време! Че, живи и здрави, това ще ни е морето за тази година. Много Ви благодаря за поста! И при нас (другата седмица) прогнозите са за облачно време, даже и дъжд. Да Ви е хубаво! И мен ме блазни плажът на Нистери, но мислех, че не е организиран. Не обичаме да сме с обувки, няма опасност да стъпим върху таралеж, щом сме от пясък на пясък, нали?
Когато тръгвахме на 07 за Тасос, прогнозата по повечето сайтове беше за периодичен дъжд през почти всички дни. Реално от 07 до днес само един следобед и вечерта валя плюс гръмотевична буря. И дори в облачното време в единия ден бяхме на плаж преди дъжда. Водата е приятна, има някакви течения и има известна разлика на различните плажове. Но като цяло засега е супер. Но непридсказуемо е времето, знаем. Имам доста да разкажа. Ако някой предвижда тези дни пътуване с лодка, ще се мобилизирам поне за това да пиша, че постоянно сме в движение.
И задължително си носете кремове за ужилвания. За 2 дни дъщеря ни отнесе оса и пчела. Синът ни склопендра под дрехата. 🤣 Поне за щастие нямаме засега драми с алергични реакции. Дано е все така.  Има доста оси.
Вила Нистери е наистина хубава опция за плаж. Пред вилата за почитателите на удобствата и чист плаж с пясък. Малко след нея в началото камъни с таралежи, но хората са направили пътеки във водата. И реално си стъпваш по чист пясък и после след 2 метра водата е кристална, плитка(до кръста на възрастен човек) с чист фин пясък. Има големи камъни на пясъка и децата се скъсаха да играят с тях. Почти няма хора в тази част. Има и естествена сянка. Хареса ни много като разнообразие този плаж. Вадихме и малко таралежи да ги разгледаме и ги пускахме. Та реално ни е хубава опция този плаж за нас. С аква обувки сме за всеки случай. Ние обичаме по-дивите места. Обядвахме с храна от Вила Нистери, добре беше.

Пътеката за влизане:

Последна редакция: пт, 13 сеп 2024, 16:07 от anmasu

# 421
Супер изглежда, хубаво изкарване !
Аз носех всичко, имаше много малко оси, с комари само едната вечер ни нахапаха, иначе нямаше никакви. Явно зависи в коя част на острова сте, или от времето на посещение. Ние бяхме през август.

# 422
Вчера се завърнахме от почивката ни и мога да ви разкажа как премина тя. Вече ви споделих за първите ни два дни, така че започвам директно с третия Simple Smile
Отидохме на Paradise beach. По пътя спряхме да се снимаме на красивите гледки към морето.

Ние плажувахме на свободната зона. На заведението с розовите шезлонги и знаменца цената за комплект 2 шезлонга + чадър струваше 25€ и включваше 2 напитки.

На четвъртия ден бяхме планували да отидем на Мраморния плаж като си мислехме, че щом е понеделник няма да има толкова много хора. Мм да ама не хаха 😄 въпреки това хората не ни попречиха да се насладим на красотата му. По препоръка от групата минахме през пътят, който е през първата отбивка веднага след Лименас. Пътят не е перфектен, колата става доста прашна, но определено си заслужава!

[

По обяд се разходихме в Панагия. Името на селото в превод от гръцки означава Дева Мария. Ядохме хубави гироси и си направихме снимки на популярната къщичка в бяло и синьо

След обяд плажувахме в Хриси Амудия на Голдън бийч. Единствено там видяхме оси, а те бяха привлечени от храната, която хапвахме на плажа.

Петият ден беше посветен на разходка в Лименария и избирането на сувенири. Не успяхме да отидем на плаж, защото валеше.
Около 18ч получихме съобщение от emergency alert с предупреждение за опасно време до обяд на следващия ден (11.09) По-голямата част от дъжда се беше изсипал преди съобщението, а след него през нощта имаше доста светкавици.
На последният ден освободихме вилата , качихме се на ферибота и се сбогувахме с Тасос

Изкарахме няколко часа на плажа в Керамоти и се насочихме към границата

А сблъсък с опасно време имахме почти през целия път след границата прибирайки се към  Варна

# 423
Приятна почивка! На 5 минутки сте от Pefkospilia. Наши близки бяха доскоро на острова и всяка вечер са били там. Казаха, че всичко е било много вкусно като миналата година. Залезът от там е прекрасен и мястото е красиво.

Много благодаря за препоръката за ресторанта. Вечеряхме там и сме много доволни от обслужването и от храната. Това, че се намира точно до морето придава още по-приятна атмосфера

Използвам момента да дам добър отзив и за вилата, в която отседнахме в Принос. Казва се вила Лоридис. Намерихме я в букинг, но след това собственикът се свърза с нас по имейл и ни предложи по-ниска цена от тази в букинг. Вилата е голяма има малък басейн и е подходяща за група от 10-12 души

# 424
  • Варна
Плажът на вила Нистери е организиран пред вилата и има много отзиви в Google за него със снимки предимно от тази част: организираната. Мисля, че мернах там за 7 евро на човек консумация за шезлонг. Малко след организираната част си има свободна пак с пясък и вече по-нататък започва тази ивица, която аз снимах. Т.е. хубавото е, че са много близо една до друга организирана и неорганизирана част. Може лесно да си направите експедиции разходки. Дълга е ивицата там, в началото и има малък див залив каменист, после има частен плаж малък, после е ивицата, която снимах и след това е вила Нистери. Където е тази пътечка за влизане си е само пясък във водата и навътре. Спокойно може да се влиза без обувки. Таралежите са по камъните. Но след като един българин с шнорхел ни предупреди за таралежи по камъните реших да не рискувам да залитна към някой камък и обух обувките на мен и децата. Вътре в пясъчната част има тук там по някой самотен камък. Но водата е толкова кристална, че всичко се вижда.
За прогноза гледам този сайт, сравнително точен е, но е за целия остров, а времето си варира в различните части:
https://www.meteo.gr/cf-en.cfm?city_id=71
И вече по райони си гледам на картата в приложението Време и радар:

Ние сме в едно селце близо до Рахони с прекрасна гледка към планината. Супер спокойно и красиво е, но дивотията си носи повече оси и буболечки. 😆 На 10 минути с кола сме от плаж Нистери и другия ни любим на хотел Глифада.
Църквата на селото. До нея има малка детска площадка.

Гледката от двора на къщата и от балкона ни:

Вечер се виждат безброй звезди и се чуват само щурци. Но пътят до къщата е тесен и стръмен, изпитание за шофьорите и колите. Иначе с нормален лек автомобил е проходим.
Относно лодките мога да напиша, че цените много варират и според това от кой град я наемете имате периметър за обиколки. Тоест би било много полезно всеки, който е наел лодка да опише маршрута си и какво си е заслужавало от него. Ще опиша като се върна подробно, сега само ще спомена основните моменти. Ние искахме повече часове и много добри бяха цените на една фирма от Лименас(120 евро за 6 часа  и 10 евро за всеки следващ час). Отделно гориво. Реално за нашия вкус бяха дивите заливи край Голдън бийч. Обикаляйки крайбрежието от Лименас до Голдън бийч(и после от Лименас малко в обратна посока на острова до плаж Ла Скала да кажем) от плаж на плаж(Мраморен, Вати) ни отне доста време и гориво. Реално дивите и красиви заливи бяха точно до Голдън бийч. Там звъняхме на две фирми за наем. За 4 часа цената беше около 140 евро и отделно гориво(230 евро за 8 часа). Така че ако търсите подобни места, наемът от Голдън бийч би бил по-удачен. Наем плюс гориво би бил да кажем 170 евро може би за 4 часа. Ние платихме за 7 часа 130 евро и 60 евро гориво, защото доста обикаляхме. Или е възможно да обявяват по-ниски цени на лодка и да ги компенсират с гориво. Една снимка от заливчето до Голдън бийч. Само скала е и е за плуване с кристална вода. По скалите пасяха кози. Много приятно място.

Общо 3 залива ни харесаха до Голдън бийч. Аз не съм добър плувец, но се пусках с поясите на децата и гледах да не се отдалечавам от лодката да не ни отнесе някое течение. Но реално ние спирахме на не голяма дълбочина. Пускахме и децата с пояси. Дъщеря ни на 2.5 години беше винаги хваната за баща си,  който плува добре. Лошото на цялата история беше, че ни намираха много оси на лодката и се наложи да убием няколко, за да спрат да прииждат. Нямахме храна на открити места, но идваха. Така и ужилиха дъщеря ни на лодката: една се напъха под роклята и, тя не ми каза и я ужили. Другото заливче беше до един див каменист плаж. Реално може да се стигне до него от лодката. Там има една самотна къща и имаше двама човека общо. Красотата му не може да се пресъздаде със снимка. Съвършена вода и много риби. На плитката част са такива плочи камъни. Ние плувахме малко по-навътре от тях. Имаше много хора с лодки и шнорхели.

Последна редакция: пт, 13 сеп 2024, 12:15 от Priqtelka

# 425
  • Пловдив
Може ли да споделите за тези лодки  - ако ще се наема за пръв път провеждат ли някакво обучение, инструктажи? НИкога не сме взимали лодка, не знаем как се управлява Simple Smile Карти на районите предоставят ли се, на каква дълбочина може да се пътува?

# 426
Много полезни ся последните няколко поста, благодаря!
Тия на Парадайз са се осъзнали в края на сезона. Ние бяхме в средата на юни и тогава на същото заведение цената беше 50Е за комплект с напитките. Естествено, целия ден останаха напълно празни с изключение на 3-4 комплекта.

# 427
  • Варна
Всеки, който има шофьорски книжка, може да управлява лодка. Но реално не ги изискват при наем книжките, само лична карта. Провеждат инструктаж за управление и при желание правите няколко маневри с човек от персонала. В Халкидики фирмата беше много професионално подготвена. Даваха карти с опасни зони, обясняваха къде са хубавите плажове, заливи, къде може да спираме на самите плажове. Много добри бяха. Тук попаднахме за деня на едно заблудено момче. Нищо не знаеше като му задавахме въпроси. Реално аз попаднах на отзив за тази фирма от това видео:

В Гугъл имат малко и смесени отзиви. Но решихме да рискуваме. За щастие там беше капитана на голямата им лодка и разпитахме него. Той ни каза да си изтеглим това приложение и там се вижда дълбочина, рифове и маршрути. Мъжът ми лесно се ориентира по него:

Другата лодка ги инструктира въпросния капитан и беше много добре. Просто ние попаднахме на лош служител. Лодката беше добра.

# 428
Този последния пост и другите 1-2 за лодки, предлагам да бъдат закачени в основния пост на следващата тема. За мен лично са супер полезни и догодина може и ние да наемем. До сега ми се виждаше много сложно и страшно.

# 429
Никой не е питал за шофьорска книжка. То няма и нищо сложно в управлението - едно кормило и ръчка, с която се подава газ и се включва задна. Предупредиха ни, че изискванията на бреговата полиция са да се кара поне на 100м от брега, особено на населените плажове. Там където са скали може и по-близо до брега. На дълбочина поне 5-6м трябва да се движи лодката. Собственичката ни обясни и от къде до къде може да ходим.

# 430
  • Пловдив
Супер полезни са и за мен мненията и информацията за лодките. Ще проучим догодина и ще се пробваме.

# 431
Вчера се върнахме от 3-дневна почивка в Тасос, пристигнахме в 17:30 на 09.09, вечеряхме навън. Бяхме отседнали в студио на морето в Пефкари. Първият ден го отписвам, заради дъжда, но поне имахме възможност да обиколим целия остров и да си намерим места за плажуване.
Чист късмет,че след бурята втория ден беше перфектен за плаж, намерихме и перфектното място,след което всеки друг плаж бледнееше. Като морски чеда много подбираме, търсим, четем и избираме. 😁
Вчера потеглихме от Потос в 11:00 към плаж Rosogremos, не ни допадна и се върнахме посока пристанището. Минахме през Pepe Beach, невероятна вода,природа, красота, но много скалист, не беше удачен за преди пътуване.Eties Beach и Paralia Dasilio отново не ни допаднаха. Следваща спирка - Glyfoneri, беше препълнен с хора и отново греда.😁
Попаднахме на Bobby Beach по главният път в една отбивка, имаше 6 човека,но за съжаление пак нямаше къде да се шмугнем.
Последният опит La Scala - претъпкан с хора, дори нямаше къде да се паркира. Та се върнахме малко по назад на някакъв свободен плаж, имаше доста хора, но вече нямахме време за подбиране, та постояхме 30тина минути и потеглихме към България.
Догодина вече ще сме на Лимно или Лесвос, поне установихме, че предпочитаме спокойстивето и тишината.🇬🇷

Оставям малко снимки на местата,през които минахме. Най-доброто място за мен - Kalami.

Pepe Beach🪨

Oasis Beach Pefkari, малко по-напред към скалите.

Плажът по път за Лимнос.

Гледката,близо до студиото.

# 432
Ние бяхме до Алики онзи ден, препоръчвам разходка до там, полуострова има пешеходен маршрут, руини за разглеждане и "басейнче" за топване. Innocent

# 433
Здравейте ,моля за насоки как да стигна от   Потос до Кавала,искам да се разходя и разгледам ,не ми се лежи на плажа,за пръв път ще съм там за 4 дни и всички съвети ще са ми от полза,къде,как ,колко,часове, пристанища,връщане...всичко за което се сетите благодаря.😊

# 434
Здравейте ,моля за насоки как да стигна от   Потос до Кавала,искам да се разходя и разгледам ,не ми се лежи на плажа,за пръв път ще съм там за 4 дни и всички съвети ще са ми от полза,къде,как ,колко,часове, пристанища,връщане...всичко за което се сетите благодаря.😊

Информацията я има на първа страница на темата. От Скала Прину има фери за Кавала. Пътят беше около 2 часа по спомен. Ето линк:

https://www.go-thassos.gr/thassos-ferry-schedules-prices

Общи условия

Активация на акаунт