Остров Тасос, Гърция /Тема 12 /

• 73 408
  • 807
  •   1
Отговори
# 645
Влязох да надникна в темата, тъй като няколко години сме почивали на Тасос и тази година пак избрахме да отидем на любимия остров. Обаче с тези оси направо се втрещих и аз. Ще почиваме в Кинира, в края на месец август, платили сме цялата сума за почивката. Обаче малкото ни дете изпитва неописуем страх от оси и сега не знам какво да правя?! Имате ли наблюдение дали в края на август осите настъпват все така ожесточено? Ние сме ходили през месец юни, имало е при храната най-вече, но нямам спомени да сме изпитвали притеснение, че да стане м и да си тръгнем. И като цяло бих се радвала, ако предложите начини, чрез които бихме ги отблъснали.
Бяхме на Кинира на дивия плаж, преди 2-3 дни... и не са ни притеснявали оси. Плажа е разкош, пада и сянка следобяда, а горе заведението предлага страхотен обяд.

# 646
  • Пловдив
Ние отсядане в Asteria Studios. Със собствениците вече сме приятели и директно запазвам по Вайбър. Препоръчвам мястото, защото е изключително чисто, студията са оборудвани, нищо не ни е липсвало, собствениците любезни и приятни, има и басейн.
Изглежда страхотно! С кола ли ходите до плажа, гледам, че е не е много близо? И къде паркирате - около плажа уличките са много тесни и ние паркирахме на един платен паркинг на главната улица, но беше 4 евро.

# 647
Ние ходим с колата до Псили Амос или Нотос. Но и пеша се стига до градския за 10 минутки, ние поне за вечеря се разхождаме и си е нормално, става за ходене.

# 648
Здравейте! Ние почти всички пъти ходим септември, като веднъж ходихме и юни. Последните 2 години ходим след 15 септември и има вятър, който не помня от минали години. Иначе през септември проблеми с пчели и комари не сме имали, само на юнското ходене комарите ме бяха направили на решетка. Тая година съм запазила в Кавала, някой може ли да предложи хубави, малки плажчета? Също, ако решим да отидем до Тасос без кола, има ли как да стигнем до плажа на Pefkospilia, никога не съм била без кола и не знам как е градският транспорт? Ех, как го обичам този Тасос!!! Но не намерих нищо за моя бюджет. Колко струва тая година фериботът, в сайт гледам, че е 20 евро на кола и 5 на човек, тоест както миналата година, така ли?
Някой почивал ли е на Тасос след 15-ти септември? Дали все още става за плаж, работят ли заведенията?

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 15:26 от anmasu

# 649
На Ливади, на Алики имаше доста оси. Не беше приятно изобщо (особено за човек,който се страхува като мен). Да ядеш на плажа - пълен абсурд.

# 650
  • Пловдив
Преди две седмици на Ливади нямаше никакви оси.

# 651
Преди няколко дни от земята излизаха ....

# 652
Преди няколко дни от земята излизаха ....
И ние бяхме преди няколко дни. Наистина извираха от земята сякаш, но имаше плажове, на които нямаше почти.
На Кинира и Алики не сме видяли, но вечерите беше ужасно. Дори и ужили едната от моите приятелки и стана алергична реакция.

# 653
На Алики също се въртяха, но по-малко. Решихме да хапнем от заведенията - около 10 оси ни нападнаха, влязох вътре в заведението на запалено кафе (което на други места ни спасяваше) дойдоха още 10 оси. Неприятно е. Местните казват, че е заради пожарите, слезли са на плажа осите.

# 654
Вечерите  за осите имате предвид, че храна по масите в заведенията ли атакуват? Вятър не ги ли гони, в какъв часови отрязък са активни?
Неприятно е, надявам се с намалянето на деня и пречупване на температурите след месец да има по малко. Сега в 9 вечерта вече е тъмно, след месец през септември около 20:20 часа ще пада мрак, повече ветрец. Точно това време  с къс топъл ден и ранно свечеряване ми е очарователно

# 655
Да ви споделя и нашия опит с осите на Тасос - посещавали сме острова през 2022 и 2024 между 8-15 септември, като тогава си спомням, че имаше доста оси до водата, тъй като дъщеря ми 2 пъти ги настъпва. Първият път беше на Марбъл бийч, а втората година на Голдън бийч. Не си спомням обаче да са ни досаждали докато се храним. Миналата година обаче оцелихме по-кофти време като единият ден имаше страшен порой плюс съобщения по телефоните за опасно време. Може и това да е причината да не ги е имало.Тази година обаче за първи път отидохме към края на юни месец и обядът на плажа не беше особено приятен. Веднага щом пристигнеше храната, пристигаха и осите. Пробвахме да хапваме на бара, но и там беше почти същата работа. Когато вечеряхме в по-късните часове, сякаш бяха по-малко. Дано съм била полезна.
Скрит текст:

# 656
Благодаря за информацията за осите, мен ме ужили още в България, но поне бях вече прочела в темата какво се прави след ужилване.
За първи път ще почиваме на Тасос, май ще се радвам на гледки само от прозореца и колата.
Около басейн, ако няма храна, също ли налитат оси? Да не прозвучи параноично, но как е положението с тях около супермаркетите и пекарните? Щях да питам и дали в свободна зона по-далеч от заведенията рискът е по-малък, но вероятно и там хората си носят храна. Не разбирам защо се носи храна на плажа при толкова оси, освен да е за утеха след ужилване.

# 657
Осите обичат припек с гьолове със спокойна или тинясала вода.
На плажа ги привлича мисля и храната - диня и семките, които вероятно се плюят по пясъка, нещо мазничко по храната.

Последните 13г сме почивали само в Турция, там сме случвали на нашествие от врабчета - сутрин на закуска на терасата на ресторанта оставям храната и отивам за кафе, след няма и две минути на масата са останали само трохи, пробвам пак и оставям храна докато си взема сок и пак трохи за няма и минута

# 658
Били сме в Кинира в края на агуст, началото на септември. Не сме имали проблем с оси, а аз изпадам в паника като видя оса наоколо. Лесен начин да ги гоните е като горите съвсем суха утайка от кафе в пепелник или някакъв негорящ съд или ако нямате утайка - мляно кафе. Тази година видях едни вентилаторчета, които слагаха по масите, но те гонят повече мухите. С кафето обаче има голям резултат срещу оси. На плажа не знам какво може да се направи. Просто избягвайте плажове, на които има. Една година не ми стъпи крака на най-близкия плаж до хотела в Геракини (до Гееракини), защото направо бяха рояци. Пробвахме да поседим един ден и на 15-тата минута не ми издържаха нервите и си тръгнахме. На други плажове ходихме после на Ситония - там нямаше такова нашествие. Но на Тасос не сме попадали на толкова оси, че да ми остане лош спомен.
Казаха ми, че спиралите срещу комари вършат работа. Макар, че при нас осите бяха толкова много, че едва ли и спиралите щяха да помогнат!

# 659
Този уикенд бяхмв на Тасос и за осите ползвахме спирали за комари и смляно кафе запалено в алуминиево фолио, което сложих в чашка за кафе. Имахме голяма веранда и на нея обядвахме и вечеряхме. Пак се навъртаха оси, но положението беше търпимо. Не сме сядали в заведение, но отвсякъде по алеите се носеше аромат на запалено кафе или утайка от кафе.
Аз се разочаровах страшно много от организацията на фериботите, особено на връщане от Тасос. По-скоро липсата на организация. Страшно много коли в час пик (разбираемо заради крайния час за напускане на резервация около 11.00) в 12.30. Имаше полицаи които подреждаха колите в три колони и нямаше драми, просто чакаш да стигнеш до гишетата за билети. Там беше кошмарно. Редиш се на опашка, ферито се пълни кола след кола, идва ми реда за билет, но колата е 5 реда назад и не ми дават защото нямало да влезе в тоя ферибот, да сме чакали. Ставаме доста хора "чакащи" и в един момент удрят кепенците и викат отивайте на другата будка за гишета. Народа се втурва като на война естествено. Мачкат се деца, възрастни, кучета и квот има. Така настава почти бой с тези които се редят на опашката и се падат тъкмо до въпросните отворени гишета. Такова чудо не бях преживявала. А така наблъскаха народа и колите, че даже не успяха да затворят шлюза (не знам дали така се казва) и едната кола беше буквално наклонена навътре към другите коли. Взимат по 25 евро за кола и 5 на човек.

Общи условия

Активация на акаунт