Естествената бебешка хигиена: как да започнеш с бебе над 6 месеца

• 35 135
  • 291
  •   1
Отговори
# 150
Момичета, не мисля, че Cygnus е искала да ни обиди. Но вие мислили ли сте, че в очите на майките, които са чели само "стандартните" препоръки ние изглеждаме "изостанали" и "назадничави" също така, както на нас ни се струват майките, които дават сокчета и захранват рано?
Аз мисля, че след като се опитваме да прокарваме нови идеи, различни от нормално приетото можем да бъдем по-търпеливи и толерантни и така ще привлечем повече нови хора за идеята.
Cygnus, нека ти обясня как лично аз се запалих по ЕБХ. След като прочетох една-две статии реших, че това не е за мен. Обаче реших да оставям малкия по час-два без памперс-ей така, да види че може да се пишка и ака и извън памперса. След това пробвах веднъж-два пъти като знам че му се пишка/ака да го държа над леген-ама все едно си го гушкам. Резултата-след като веднъж се изака в легена дребното отказа да ака в памперса-започна да реве, да се извива, да мрънка и да стиска докато не го сложа над легена. Започна да стиска и да не пишка, докато не го издържа. И ето че без да го планирам аз вече практикувах ЕБХ. Оттогава имаме доста върхове и спадове-но и до сега-дребното определено не обича да пишка в памперса-освен като се заиграе.
И само един въпрос към противниците на ЕБХ-ако вие знаете точно кога на бебето му се пишка или ака ще го оставите ли да си свърши работата в памперса? Аз не.

# 151

Абе вие дамски превръзки не ползвате  newsm78

ползваме парцали...после ги перем и прибираме за другия месец

аз не се бия в гърдите, защото съм кърмачка и ме боли...

това ми стана много смешно!!!!
явно ни е станало скучно да си говорим само за изпишкване и при първата появила се алтернатива, сме хванали да се забавляваме.
не знам дали обижда ама доста груб тон, ни в ръкав!

Да бе, разбира се, лебед!

Доротея, а в каква връзка е този откъс?

# 152
jabushka,права си че може би от скука се задъвкахме....за което вече съжалявам...
Не ми каза кои снимки си видяла? Wink
На мен откъса от DOROTEIA много ми хареса.

# 153
Здравейте от една мама, която опитва да приучи сина си към ЕБХ, засега къде успешно, къде - не. През деня сиди по гащички, понякога го хващам, понякога имам чувството, че ми прави напук. Навън излиза с памперс, нощно време се кърмим на поискване заради зъбите и пак е с памперс, защото пиша много.
Страхувам се, че изтървах момента за ЕБХ преди месеци, защото от съвсем мъничък плачеше когато памперса се напълни (а ползвахме по10-12-14памперса на денонощие, защото акаше по 7-8пъти на ден).  Сега не му пука даже да е наакан  Sad
Покажете ми грешката, дайте малко линкове, сигурна съм че бебо не се справя заради мен...

# 154
jabushka,права си че може би от скука се задъвкахме....за което вече съжалявам...

Hug

# 155

Доротея, а в каква връзка е този откъс?

Здравейте от една мама, която опитва да приучи сина си към ЕБХ, засега къде успешно, къде - не. През деня сиди по гащички, понякога го хващам, понякога имам чувството, че ми прави напук.

Ето в такава връзка:)

OLIMPIА, не знам колко е голямо детенцето ти, но на пук не ти прави Simple Smile

# 156
2. Някоя от вас писа, че е хвърлила памперс да изгори в камината за да не замърсява околната среда. Да сигурно не замърсява сметището, но замърсява въздуха в атмосферата (най-вече този в собствения си дом с изгорели и силно токсични газове от горенето на полимерните съставки).
4. Защо някои имат огромно желание да си усложняват живота и после да се бият в гърдите за това? Толкова ли много свободно време имате - изумена съм. А някакви други интереси, които да обогатят и украсят живота ви и този на семейството?

Аз писах за камината... Ами - да, права си. Не се бях сетила. Но пък това още веднъж потвърждава, че отнесено към околната среда е по-добре въобще да не се ползват памперсите...

А за интересите:
- аз съм научен сътрудник към Обединен Институт за Ядрени Изследвания
- пиша дисертация за PhD на тема "Числено моделиране на джозевсонови контакти"
- правя сайт заедно с екип от мами и татковици за разни такива нещ … слинг, кърмене...
- писането в bg-mamma е ясно, нали Joy?
- чета литература за личностно развитие

Ей, на! На това му викам аз биене в гърдите Mr. Green!

Последна редакция: вт, 06 мар 2007, 23:22 от Поли.

# 157
Добре де, Поли, в такъв случай колко часа има твоето денонощие? Моето е само с 24 Sad Верно децата са 2, но едва ли щях и с едно да имам време по цял ден да се кърмим, разхождаме в слинга и опитваме да се учим да правим пиш, да готвим домашни пюрета и каши, да излизаме,  и да правим сайт и дисертация, да следим форума, а и да се наспиваме добре, защото иначе кърма няма да има и още всички останали дейности, които е излишно да изброявам, ясни са на всяка една майка тук. Извинявай, но просто не  вярвам, че всичко това се съчетава по време в отглеждането на детето. Помага ли ти някой в домакинството- готвене, почистване, гладене? В крайна сметка каквото и да напишеш си остава недоказуемо, просто формата на комуникация е такава.
Уважавам професията ти, защото е доста близка с моята и знам за какво става дума, дори това малко ме изненадва ...
Успех със сайта, един добър сайт иска много усилия и най-вече сърце, както и сериозна мотивация. Въпреки, че съм с резерви по тази тема, ще чакам да го видим готов скоро!

Последна редакция: вт, 06 мар 2007, 23:37 от Cygnus

# 158
Добре де, Поли, в такъв случай колко часа има твоето денонощие? Моето е само с 24 Sad

Ааааа, моето е 25 часа  Mr. Green...

Шегата настрана. А, иначе, сериозно - мога да ти отговоря подробно и обосновано и даже с доказателствен материал (могат да се намерят мои пубилкации из нета, например). Всъщност именно кърменето на поискване, съвместния сън, носенето със слинг, педагогическото захранване и т.н. ми помагат да върша и останалите неща. Ако наистина проявяваш интерес (и още някой...) обещавам, че ще го опиша подробно кое как  Heart Eyes.

П.П. Сега видях, че си добавила още няколко реда към постинга си - благодаря Blush!

# 159
...Толкова ли много свободно време имате - изумена съм...
   Изумена съм... Нима с децата си се занимаваме в свободното си време???
Не в свободното. През цялото време. Точно затова говоря. Свободно няма.

Последна редакция: ср, 07 мар 2007, 00:43 от Cygnus

# 160
  • Ямбол
...Толкова ли много свободно време имате - изумена съм...
   Изумена съм... Нима с децата си се занимаваме в свободното си време???
Освен малкото дете, може би имаме и други деца, съпруг, работа, ....

# 161
Естествените неща няма нужда да бъдат доказвани, цитирани хиляди линкове за тях, търсена на подкрепа от околните за тяхното осъществяване,  търсене и превеждане на информация от интернет за тях, диферернциране от останалите, конфронтиране с останалите, защото са изказали противоположно мнение, повтаряни стотици пъти в един и същ контекст, опитвани да се поставят хората в калъп.
Естествените неща просто се случват всеки ден, спонтанно, инстинктивно, незабелязано - така както пием вода,  дишаме, храним се, спим, правим любов, обичаме децата си. Не е нужно да се афишират и подчертават. Тяхното преекспониране е неестествено. Защо не си живее всеки просто така както му харесва без да е необходимо да се изпишат десетки теми по тази тема и да е 100% сигурни, че всички ще го подкрепят в това, което прави? Защо не съм видяла тема за всички, които спят през нощта (щото все пак има и такива, които не спят тогава, нали)? И в коят тема  се постват десетки статии за ползата от съня и вредата от недоспиването.

Последна редакция: ср, 07 мар 2007, 10:17 от Cygnus

# 162
  • София
аз не харесвам никак това определение "естествено", когато е приложено към тези неща.
така излиза, че всичко друго е "изкуствено", разбирай - лошо.

а това не е вярно.

например - стремя се максимално да ограничавам медикаментите на детето си, не слушам директно всяко педиатърско предписание за даване на лекарство, чета и се информирам, но ако наистина се налага - ще дам лекарство. това прави ли ме неестествена?

# 163
Естествените неща няма нужда да бъдат доказвани, цитирани хиляди линкове за тях, търсена на подкрепа от околните за тяхното осъществяване,  търсене и превеждане на информация от интернет за тях, диферернциране от останалите, конфронтиране с останалите, защото са изказали противоположно мнение, повтаряни стотици пъти в един и същ контекст, опитвани да се поставят хората в калъп.
Естествените неща просто се случват всеки ден, спонтанно, инстинктивно, незабелязано - така както пием вода,  дишаме, храним се, спим, правим любов, обичаме децата си. Не е нужно да се афишират и подчертават. Тяхното преекспониране е неестествено. Защо не живеете просто така както ви харесва без да е необходимо да се изпишат десетки теми по тази тема и да сте 100% сигурни, че всички ще ви подкрепят в това, което правите? Защо не съм видяла тема за всички, които спят през нощта (щото все пак има и такива, които не спят тогава, нали)? И в коят тема  се постват десетки статии за ползата от съня и вредата от недоспиването.

Няма диференциране или конфронтация от наша страна!
А за изписването на тонове страници по повод "естествените неща" - ами просто така се е развил светът! Ако един ден светът стигне до там, че хората да спяха по много малко часове в денонощието и се "зомбираха" - а в една антиутопия можем да си представим такъв свят! - може би щяха да започнат да се изписват десетки хиляди страници за това (от някои "конфронтиращи се сектанти") колко е полезен и естествен сънят!
Просто светът става все по-неестествен! Кърменето бива заместено от адаптирано хранене (не в случаите, в които това наистина се налага - повечето майки, които видях в болницата, в която родих, си бяха решили, че ще си хранят детето с изкуствено мляко - пазарът и рекламата имат голяма сила), може би и правенето на любов ще се измести от използване на вибратори и гумени кукли,... в такива случаи идва едно "не-особено-естествено" движение, което се опитва да възвърне "естественото" - тогава просто е нужно и малко усилие, побутване. Иначе разбирам твоето негодувание, но малцина сме тези, които просто без агитация и специални убеждения искаме да кърмим, да раждаме без секцио и прочие.

Последна редакция: ср, 07 мар 2007, 10:51 от jabushka

# 164

например - стремя се максимално да ограничавам медикаментите на детето си, не слушам директно всяко педиатърско предписание за даване на лекарство, чета и се информирам, но ако наистина се налага - ще дам лекарство. това прави ли ме неестествена?

За това ти си абсолютно права!!! Не става дума да се отрича напълно смисъла от прогреса или съвременната медицина!

Общи условия

Активация на акаунт