Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 41

• 30 121
  • 735
  •   1
Отговори
# 630
🤔 Замислих се когато прочетох Амарила- знам , че амарилис е много красиво цвете, но Амарил ? Гугъл каза , че е  хапче😳

# 631
Матия е името на апостола, който идва на мястото на Юда. След смъртта на Юда останалите апостоли теглят жребий кой да го замести. Жребият избира апостол Матия. Почита се на 9 август. Името е форма на Матей и означава „Божи дар“. В много езици е Матиас, а пък Матей е Матеус: https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100664/catid,49/id … 966/view,article/.

# 632
  • Замък сред облаците
🤔 Замислих се когато прочетох Амарила- знам , че амарилис е много красиво цвете, но Амарил ? Гугъл каза , че е  хапче😳

И аз за амарилис се сетих. Иначе жената работи в районна администрация, онлайн видях името.

# 633
  • София
Аз знам, че Амарила е латинското название на физалиса.
Матия/Матио (не Матьо, а с ударение на И) е римокатолическия прочит на името Матей.

# 634
В Италия аналогът на Матей е Матео.

А Матио, както казвате, може би е точно Матия.

Значението на Матей и на Матия е еднакво, това са сходни имена на двама различни апостоли. Може би както са имената Андрей и АНдриан, например.

В България и Матео, и Матиас станаха много популярни напоследък.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 22:25 от Radilena

# 635
  • София
Дали се произнася с Е или И зависи от прочита и произношението.
Андрей и Адриан са различни имена. И двете са с гръцки произход, но първото означава мъжествен, а второто е смел, силен.
Има и Андриан, но то е неточен прочит на Андрей. Поне такива тхлкувания съм го срещала.
Матей, независимо как се произнася или пише, означава Божи дар от иврит.

# 636
  • Sofia
Заряна,от тв

# 637
  • София
Да, Андрей и Адриан само звучат сходно, не са с еднакъв произход.
Към Матеевските варианти добавям и Мате- този, когото познават е чист австриец, младо момче.

Амарила асоциирам с amarillo- жълто на испански, съответно това би могло да мине за "жълта", но грешно произнесено.

Писала съм за Арма, нали? Или не... Няколко познавам, едната е арменка. Другите са чисти българки, майка- дъщеря- внучка, като при внучката това е второто ѝ име, детето не живее в България, баща ѝ не е българин и имената ѝ са  напълно хармонични. Двете големи Арми се отличават, но толкова много съм свикнала, че трябва да се замисля за да осъзная колко необичайно име е всъщност.

Добавям и: Христомира- също съм привикнала, но си е странно; Микаела и Недел(и)яна- не съм сигурна с "и" ли е, без ли, две сестри, тийнове.

# 638
Фивър, просто написах, че това са двама различни апостоли. Ясно е, че значението на името е еднакво. Да кажем, че това са две различни версии на едно и също име. Дори в италианския превод на Библия имената на двамата апостоли се изписват различно. Виж тук, в заглавието: https://www.vatican.va/archive/ITA0001/__PTP.HTM

и тук, 26-и стих: https://www.vatican.va/archive/ITA0001/__PW6.HTM.

Може би и римокатолическият календар ги почита на различни дати, както и нашият.

Знам, че и Андрей, и АНдриан идват от гръцката дума „андрос“ - мъж. Тоест, името означава „мъжествен“. Оттам идва и медицинската специалност андрология.

А Адриан идва от областта Адрия.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 18:25 от Radilena

# 639
  • Най-красивата страна
Бел
Белатрикс
Гора
Герика
Даряна
Иваная
Йоанабел
Макбел
Донимир
Меглена
Нирон

# 640
Хрисида.
Познавам и съм свикнала с Хрисимира, но този вариант ми е направо отблъскващ.

# 641
Танита
Вито

# 642
Лазарин
Лозан
Тиана
Ерек Хаджиев
Калиопи Сюрова
Петина
Лора-Мария
Теди - момиче, това е цялото име