Силна психосоматика

 • 843
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 11
Здравейте на всички. С нова регистрация съм във форума и искам да задам своят въпрос.

Мъж на почти 30г. съм. От повече от 4 години страдам от много неприятни и силни усещания.

Мотае ми се много главата, отмаляла ми е, боли ме, стяга ме, врата също, отмаляват ми мускулите, понякога болят. Дразни ми шумът, светлината, жегата... Нямам физическа сила. Чувствам се като една развалина, а съм обиколил всички специалисти, правил съм хиляди изследвания на какво ли не. Пил съм антидепресанти - SSRI, SNRI и вероятно друг тип. Нищо не помогна. От скоро отново съм в някаква черна дупка, всичко е много засилено, неприятните усещания са много. Опитвам да се успокоя с медикаменти като Флуанксол, но дори от половинка таблетка, нервната ми система реагира много остро и всичко се засилва. Буквално имам чувството, че ще полудея.

Първо искам да попитам хора, които са се чувствали така ужасно толкова време, как се справихте с тази гадост?

От скоро ходя на психотерапевт. Пробвал съм и преди, без успех, смених го. Сега отново мисля, че нещата не се получават.

Искам да попитам хора, които са посещавали психотерапевт, с подобна симптоматика - помага ли ви, какво да направя за да усетя облекчение от психотерапията?

Много ще съм благодарен на всички отзовали се с някакво мнение или съвет, просто имам чувството, че не мога повече. Имам се за силен човек, но просто явно вече нямам сила да се боря.

Чета доста, гледам клипове на известни хора в областта, които казват, че трябва да се излекуват мислите, тогава тялото само ще се оправи, но явно аз не успявам.

Моля ви приятели, дайте по един съвет, как успяхте или успявате да преодолеете тези ужасни усещания и това гадно състояние. Не мога да работя, не мога да се натоварвам физически, дори обикновен разговор с някой външен човек ме напряга супер много, че ми става зле.

Благодаря!

# 1
 • Мнения: 315
Здравейте,
Тези състояния са тежки, но има изход. Аз го преодолях с помощта на психиатър и психотерапевт за около година и половина. Важно е да се намерят правилните антидепресанти за Вас, да изтърпите първоначалните неразположения и да ги пиете по точната схема, без своеволни промени и спиране на своя глава.
Освен това, е важно да работите с психотерапевт с предварителната нагласа, че Вие също трябва да положите усилия. Няма такъв психолог, който с магическа пръчка ще Ви промени начина на мислене и ще Ви реши проблемите.
Не пренебрегвайте ролята на лекарствата, аз самата бях силно против, но накрая не ми остана избор. Късмет, дано се справите бързо с проблема!

# 2
 • Мнения: 533
Вижте, медикаментите, които вземате, действат с натрупване, т.е. Вие трябва да сте постоянен в приема им. Същото важи и за срещите с психолога. За да се оправите, трябва да се лекувате систематично. И Вие самия да искате да се оправите. Съдействайте на специалистите, които работят с Вас, защото това е във Ваш интерес.
Хранете се редовно, ставайте и лягайте по едно и също време. Имате ли близки, които да се грижат за Вас, докато не работите?

# 3
 • Мнения: 2 113
Ако имате тежки нерешени проблеми в живота си, просто трябва или да ги решите или да ги пуснете, да ги освободите от себе си.
Тялото и душата на тях отговарят с какво ли не.
Не всичко можем да решим и не със всичко можем да се справим, обикновени смъртни сме, не сме богове.

# 4
 • Мнения: 125
При всички случаи трябва да се уцели правилния антидепресант. Не омаловажавам ролята на психотерапевтите, но от собствен опит твърдя, че лекарствата след първоначален етап на привикване на организма определено вършат работа, но може да трябва да минат и два - три месеца.

# 5
 • Мнения: 11
Отново споделям, пил съм 3 години антидепресанти, различни видове, не се получи с тях. Именно за това търся мнение за психотерапия.

# 6
 • Мнения: 24
Вчера бях при психиатъра си, промени ми диагнозата със съмнение за соматично разстройство, каза ми, че за това състояние медикаментите няма да помогнат и единствено психотерапия може да реши проблема. Аз също имам силни физически неразположения без конкретни мисли или страхове, много е тежко, защото човек просто не знае откъде идват тези усещания… Струва ми се важно психотерапевтът да има целенасочен подход към този проблем и в най-добрия случай да има опит с това заболяване… моят психотерапевт например работи с класическите модели и нямам особено надежди, че ще помогне… Горе главата, такива състояния както идват, така и изчезвали, казват лекарите Simple Smile Повтаряйте си колко е хубаво, че сте физически здрав и опитайте наистина да вкарате ежедневието си в ритъм, даже режим, правилен сън, хранене, спорт… Колкото и трудно да ви се струва, колкото и гадно да се чувствате Simple Smile може да помогне!

# 7
 • Мнения: 854
А щом липсват конкретни мисли или страхове (което именно е в компетенциите на психотерапевта), какво лекува той?

# 8
 • Мнения: 24
Доколкото разбирам терапията в такъв случай е насочена към симптоматиката, което не изключва да се търсят причините за това състояние, но се работи активно върху преодоляването или поне облекчаването на психосоматичните реакции. В раздела на поведенческата терапия е, с която за съжаления нямам личен опит. Търсят се методи, модели на поведение и нагласа, които вършат работа за конкретния човек и водят до подобрение…

# 9
 • Мнения: 315
Зависи за колко силни усещания става дума. По принцип, се набляга на дейности, които ти носят щастие (тоест те карат да отделяш серотонин), както и на конфронтация със симптоматиката. В крайна сметка, ролята на антидепресантите е именно да възстанови серотонина, който е един вид в недостиг при подобни състояния. Аз не успях да се справя без лекарства, но това не означава, че е невъзможно. Просто отнема повече усилия и време.

Общи условия

Активация на акаунт