Осмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 65 995
  • 816
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Здравейте,
Ето какво намерих на сайта на училището на дъщеря ми относно еднократната помощ:
След 01.10.2023г. служителите на АСП ще имат видимост към актуалните данни при обмена на информация за деца и ученици в системата на училищното образование.
Това означава, че трябва да изчакаме 1-и октомври и едва тогава ще можем да подадем заявление онлайн. Понеже някой преди беше споменал, че след 15-ти септември. Срокът е до 15-ти октомври.

# 241
Да споделя моя опит от днес - сутринта срещу 0,20 лв получих служебна бележка от училището на сина ми, от сайта на АСП разпечатах заявлението и го попълних, любезна дама по телефона ми обясни на кой мейл да пусна сканирани двата документа, след 5 минути получих мейл с входящ номер и обаждане, че около 15.09 ще ми преведат първата половинка.

# 242
Има някаква стипендия за неотпадане от обр.система или нещо подобно; иска се успех над 4,50 и доход на член о т семейство под 710 лв.за последните 6 м. Не знам какво значи член от сем.в случая, дали съвпада с каквото и при социални помощи - детски надбавки?

# 243
  • Sofia
Всяко училище индивидуално и със заповед на директора отпуска стипендиите, както и размера им. Не се вземат доходите, а успеха от 7клас. За учениците от 8клас за  стипендиите за втори срок се взема успеха за първи срок

# 244
Момичета по повод стипендиите опитах да открия банкова сметка на дъщеря ми, но понеже няма 14 и лична карта, казаха че не може. За стипендии сметка не всяка банка открива, в ЦКБ например не може. Всъщност може, но се открива на името на родител, а самото дете не може почти нищо да прави като теглене, плащане с карта и т.н. Едно от изискванията обикновено за превод на стипендия е сметката да се води на името на детето.
Общо взето не ми стана много ясно деца, които нямат 14г как ще си получават парите от стипендии? Освен това се обсъждаше някакви освобождаване от банкови такси и т.н но не знам прие ли се…
Моля някой по-запознат ако може да каже как точно стоят нещата с откриването на сметка за превод на стипендия

# 245
Девойката има карта в пощенска банка, към моята сметка, защото няма 14г. Всичко си прави с нея-тегли от банкомат, плаща в магазин. Такса за тази сметка няма. Удобно ми е защото от моята сметка мога за секунди да и преведа пари, ако и трябват и също е без такса превода. Също виждам къде и какво е харчила. Единствено в магазин тип Аванти не може да плаща с нея, тъй като продават алкохол и цигари. В големите хранителни обаче няма проблем.
Тя отделно има и Револют, пак към нашите карти издадена. Удобно беше сега за екскурзията и из Европа, почти навсякъде я полваше и имаше много малко пари в брой.

# 246
  • Sofia
И моята дъщеря има карта прикрепена към моята и може да тегли. Тя обаче не става за получаване на стипендия. Ще открием такава след като навърши 14 след месец и тогава ще й преведат паричките.

# 247
Всяко училище индивидуално и със заповед на директора отпуска стипендиите, както и размера им. Не се вземат доходите, а успеха от 7клас. За учениците от 8клас за  стипендиите за втори срок се взема успеха за първи срок

На сайта на Втора английска виждам, че част от децата миналата година са взимали по половин стипендия. Как се определя това при n на брой дица с оценка 6.0?

# 248
Всяко училище индивидуално и със заповед на директора отпуска стипендиите, както и размера им. Не се вземат доходите, а успеха от 7клас. За учениците от 8клас за  стипендиите за втори срок се взема успеха за първи срок

На сайта на Втора английска виждам, че част от децата миналата година са взимали по половин стипендия. Как се определя това при n на брой дица с оценка 6.0?
Точно на този сайт има инфо от 2022 - заповед, с която са всички стипендии, вкл.споменатата от мен по-горе над 4.50 и при доход до 710лв. Пише, че е за периода 2022-2024г.

# 249
  • Някъде там...
Подава ли се заявление за получаване на стипендия за успех? И трябва ли в него да се посочва материалното положение на семейството?
Стипендията за успех се отпуска без значение на дохода на семейството. Виж на сайта на училището, би трябвало да има условията за отпускане на стипендии. За първи срок на 8 клас май се гледа бала, с който детето е влязло в училището.

Жабче, бала или успеха от дипломата за 7 клас? И ако е бала, какъв е критерия в смисъл приравняват се точки на оценки ли?
Благодаря Simple Smile
В нашето училище е бала, с който детето е влязло в училището след 7 клас. Като си има разделение на средствата за двете паралелки с НВО и другите 5 с изпити по природни науки. Но всяко училище си има собствени правила май.

# 250
Момичета по повод стипендиите опитах да открия банкова сметка на дъщеря ми, но понеже няма 14 и лична карта, казаха че не може. За стипендии сметка не всяка банка открива, в ЦКБ например не може. Всъщност може, но се открива на името на родител, а самото дете не може почти нищо да прави като теглене, плащане с карта и т.н. Едно от изискванията обикновено за превод на стипендия е сметката да се води на името на детето.
Общо взето не ми стана много ясно деца, които нямат 14г как ще си получават парите от стипендии? Освен това се обсъждаше някакви освобождаване от банкови такси и т.н но не знам прие ли се…
Моля някой по-запознат ако може да каже как точно стоят нещата с откриването на сметка за превод на стипендия

Дъщеря ни има дебитна карта вързана към сметката на баща и от Пощенска банка.
Но вчера си получи и личната дебитна карта от ДСК. ДСК тийн. Имат достъп и до интернет банкиране и мобилно, но само да гледат състояние, без да банкират.
Картата се издава на деца над 14 години. Сметката е на нейно име и има спестовна компонента. Тази част от сметката не е видима на банкомат и ПОС. Т.е. може да има повече налични пари, но те да не са вкарани за теглене и разплащане, а да стоят по спестовната компонента, и да ги вади от нея сама през банкирането и мобилното, когато и дотрябват. Т.е. това е начин и за мерки срещу източване на картата. Има подробна информация за такси и т.н. на сайта. При заявка трябва един родител и свидетелство за раждане + ЛК на детето.

Последна редакция: пт, 01 сеп 2023, 09:09 от Fancy

# 251
Всяко училище индивидуално и със заповед на директора отпуска стипендиите, както и размера им. Не се вземат доходите, а успеха от 7клас. За учениците от 8клас за  стипендиите за втори срок се взема успеха за първи срок

Точно на този сайт има инфо от 2022 - заповед, с която са всички стипендии, вкл.споменатата от мен по-горе над 4.50 и при доход до 710лв. Пише, че е за периода 2022-2024г.

Нали говорим за стипендия за успех?

# 252
По повод банковите карти и стипендиите - ако имате намерение да откривате сметка/карта само за да получава детето ви стипендията си на нея, проверете дали училището не практикува единствено изплащане в брой. Такъв е случаят в някои от езиковите гимназии в София.

# 253
  • София
В Испанската ги изплащат в брой.

# 254

Нали говорим за стипендия за успех?
Тази е комбинирана явно.

Общи условия

Активация на акаунт