Осмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 65 490
  • 816
  •   2
Отговори
# 675
В Разписание в Школо си ги пишеха часовете (ФУЧ и ИУЧ) (35то) и в сайта в Учебни планове/Гимназиален етап... сега там са 22/23, но не мисля, че ще има разлика.
https://35sou.bg/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0% … 1%82%d0%b0%d0%bf/

# 676
  • София
Пише само, че максималният брой часове ФУЧ седмично е 4. Ако тези часове се използваха щеше да пише съответния предмет и бройка часове. Като гледам този учебен план имат само 2часа ИУЧ и никакви часове ФУЧ.

# 677
Във ФЕГ също са 33 часа, нито един ФУЧ, а аз се чудех защо толкова рано свършват. Големият е супер щастлив. Малкото е 3 от дните с 8 часа и 2 със 7 (там ползват всички часове). Дано не се усети скоро, че ще му секне ентусиазма и ще се ядоса, че не се записа нито във ФЕГ, нито в 1 АЕГ...

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 13:28 от drago_2008

# 678
  • Варна
рони, СМГ колко часа математика имат?
МГ Варна са с пет. Дъщеря ми очакваше повече.
Прасучно, преброих ги 7 часа седмично.
Благодаря ти Simple Smile
Супер сте в смг. На МГ Варна алогичните действия.
Не зависи ли от това дали паралелката е с разширен или интензивен език?

# 679
В паралелката на дъщеря ми (ПМГ) също няма часове ФУЧ. В три от дните имат по седем часа, в два по шест. Част от паралелките имат по един час ФУЧ.
За седем години обучение, като изключим езиковата школа, се справяше без допълнителни уроци, даже и в седми клас. Но си мисля за поне един час седмично да я запиша на частни уроци по математика, не мисля, че баща и ще издържи да обяснява още една година, а трите часа седмично ще са недостатъчни според мен.

# 680
рони, СМГ колко часа математика имат?
МГ Варна са с пет. Дъщеря ми очакваше повече.
Прасучно, преброих ги 7 часа седмично.
Благодаря ти Simple Smile
Супер сте в смг. На МГ Варна алогичните действия.
Не зависи ли от това дали паралелката е с разширен или интензивен език?
Не знам, ние сме с разширено изучаване. При интензивния немски не знам колко са часовете и има ли разлика

# 681
  • София
За всички, които смятат, че часовете по математика не са достатъчни, в което аз самата като завършила МГ преди повече от 25 години съм убедена, силно препоръчвам видео лекциите и упражения в Khan Academy. Има си систематизирани и по българската програма.

# 682
Раздел Б за аА клас е празен, а пише 32 часа сумарно, но ИУЧ си имат 4ч ... Б и В клас са по 1ч НЕ + 1ч Информатика, Г и Д са с по 2ч ФЕ ИУЧ. ФУЧ навсякъде пише 4ч, явно е за основния език...
Вижте си в Школо, там  си пише кой час какъв е Hands V

Разгледайте и плановете на 9ти  и 10 клас.

ПП: Аз за интерсуващите ни училища извадих учебните планове и наредбата с модулуте, които се изучават по профили, че девойката да е наясно какво ще изучава по съответен профил.

ПП2: За всички училища с ИИЧЕ и РИИЧЕ би трябвало да имат една рамка за раздел А

# 683
Аз като гледах учебния план първата колонка за 8 клас мислех, че ги имат тези 4 часа седмично ФУЧ, но нищо. Хич не съм обърнала внимание, че А+Б и А+Б+В са еднакъв брой часове... Ползват се от 9 клас нататък.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 14:35 от drago_2008

# 684
oska,
искам да ги науча ( и двете си деца) да не разсъждават в посока "ако беше еди какво си... ех, защо не направих еди как си нещо..." Това, според мен, е безсмислено самоизтезаване.
Имаш проблем, дай да видим как да го решим, а не да се връщаме в хипотези, ако беше така или иначе, какво щеше да стане...

Различно е  - ех , защо не направих еди как си , като няма възможност да се промени вече , обаче принципно като има как да се промени - ей това е белята ... за мен , де . Хлапето няма главоблъсканица , само разумен аргумент ,че не се знае друг клас дали ще е по-добър или не .Намери ли си и един само близък приятел , за него всичко ще е точно . Моите и двамата ,типично по мъжки , гледат да отметнат решенията набързо , хич не им се занивама с размисли и съмнения .

Дано не прозвучи лошо , ама съм облекчена ,че не само моето дете не си намира бързо дружки . Точно това му казах - и други се чувстват така , ще се опознаете и откриете един -друг с времето !

# 685
  • Някъде там...
НПМГ - 7 часа математика седмично, профил МАТ/информатика/НЕ. Броя вътре и 1 час ФУЧ седмично, който си взеха накуп от 7 до 14 септември, иначе щеше да е веднъж седмично и трети ден с 8 часа.
Всички възможни ФУЧ и ИУЧ каза директорът, че ползват. Школите в училище по различни предмети са безплатни за децата, които ги посещават, минават по някакъв проект на министерството.
Два дни с 8 часа + три дни със 7 в момента. 12 часа език.

# 686
  • София
Снощи бях на родителска в 35-то и съм с много добри впечатления- традиции, отношение (поне като първо впечатление), стара школа в най- добрия смисъл и въпреки възрастта на учителите. Нито един не ми направи лошо впечатление, напротив. Високи изисквания като за можещи деца- това беше посланието. Върнах се в моя подготвителен и ме заля носталгията Simple Smile
Хлапето е доволно, днес повече от вчера, запознал се е с няколко момчета от класа, а няколко момичета от випуска познава от по-рано, т.е. не е съвсем в небрано лозе и много, много се надявам да продължи да се чувства добре, че и все по- добре Simple Smile

# 687
При нас е драма голяма. Детето от вчера плаче. Много е притеснена, обяснява ми, че е изключително тревожна и никак не й е спокойно. Не мога да разбера точно какъв е проблема, но доста сълзи изля. Заспа с рев, събуди се с рев. Отказва да ходи на училище. Само повтаря...Не ми харесва, не ми харесва... Отказва да се храни. В езикова гимназия е. Много е натоварено и аз се опитах да я подготвя какво я очаква, но явно не е било достатъчно.  Там искаше да учи, хвърли много труд и я приеха на първо класиране. Но... тези часове до 15:30, 16:00 й се виждат кошмар:smile:Simple SmileSimple Smile. Много е задушно в стаята, топло е, тя е южна, и е малка. Днес ми писа по едно време....Мамо не се диша... ужас е... много е топло... А имат и дрескод, забранено е с къси панталонки, поли, потници. Та.... как ще я караме не знам. Много ми е притеснено и на мен. Надявам се да е лош преходен период и да отмине бързо. Но ми иде да ревна с нея...

# 688
  • Sofia
Много добре разбирам всички притеснени. Аз също се тревожех да няма подобни реакции при сина ми, слава богу досега всичко е добре. Дано и при вас всичко се нареди , но смятам, че е нормално да има такива първи реакции в началото. Няма начин нещата да не се изгладят. Стрес си е за децата. Това е като нова работа за нас - повечето биха се стресирали, няма как да е като преди , а сравнения със староото неминуемо се правят. При други предполагам, че притесненията могат да дойдат на следващ етап-. в началото всичко да им се струва прекрасно, пък после да се сблъскат с натрупване на напрежение и отрицателни емоции.
И на мен приятелка вчера ми сподели, че детето първо се оплакало от малка, задушна и натъпкана класна стая, което всъщност е голям проблем. 
Стискам палци при всички нещата да се наредят, защото след първите напасвания и свикване, идва и ученето.
Моят вчера много харесал учителя по БЕЛ, но после им дал да напишат четири тези за домашно и вече не го харесва толкова Simple Smile

# 689
И аз да се включа. Чета ви редовно покрай терзанията на моя осмокласник. Положението при нас също не е добре за сега. Не си харесва класа изобщо! Аз съм в огромно притеснение. С никого не общува, сам е през цялото време! В неговите очи с тези деца няма да можел да се с приятели. Какво щял да прави през тези 5 години? Имало групички от деца, който се познават от преди и едва ли не не искали други, а другите му били странни! Дано бързо минава това положение. Не му стига, че заради една точка не го приеха в училището където искаше, ами сега и това с класа в това не толкова желано училище!

Общи условия

Активация на акаунт