Думи и изрази, които използваме неправилно

• 122 284
  • 2 768
  •   3
Отговори
# 225
"Да закупя" си е съвсем правилно.

# 226
  • Германия
Закупя е правилно, но не винаги. Често се използва неправилно

# 227
  • София
Да, но имах предвид, че вече масово всичко се закупува и това "за" се слага навсякъде.

# 228
  • Германия
Да, но имах предвид, че вече масово всичко се закупува и това "за" се слага навсякъде.

Абсолютно. Това и мен много ме дразни, като прочета за хиляден път, че някой бил закупил две бодита и едни панталонки от едикъдеси. И може би от там за-то се е развихрило 😝

# 229
И "прозвъняване" не е грешка. Думата значи последователно минаване на набор от номера, вериги и прочее. Когато се прокарват кабелни линии после следва прозвъняване за да се намерят двата края и да се види дали няма прекъсване.  Та, ако имаш списък с номера, е съвсем редно те да се прозвънят.

# 230
На кол съм
В среща съм
В септември...

# 231
Видеозон е грешна дума,правилно е видозон. Побългарено е наименованието видозон (не видеозон!). То става популярно след навлизането у нас на едни от първите поколения ултразвукови апарати на фирмата Siemens, наречени Vidoson.
А закупувам не е грешно само по себе си използва се ,когато се купува на едро.

# 232
Много хубава тема, толкова нямам търпение да напиша кое ме дразни, че не съм прочела дори предходните страници, така че предварително се извинявам, ако повтарям неволно предишни мнения:
1. "Имам самочувствие за себе си" - този израз все едно хората забравиха да го казват по правилния начин и имам чувството, че ако поправя някого и кажа, че "за себе си" е излишно в случая, ще започнат да спорят.
2. "Влезна", "излезна", "слезна" и т.н. - коментарът тук е излишен;
3. "Адски красив"; "Ужасно красив" и всякакви "адски" думи, употребени в положителен смисъл;
4. "Преценям", "оценям";
5. ПеКан, меШан и т.н.
6. "Усмихна ме";
7. "Прекрасница".

Слагам отделно и "одеве" - виждам, че сте го коментирали и въпреки че строго погледнато не е грешно, ме дразни. Хората около мен толкова обичат да го употребяват, че според мен скоро ще започнат да го слагат и за събития от вчерашен ден и тогава ще спра да се сдържам и ще ги поправям. Grinning

# 233
  • Германия
Чудя се кога ще прочета някъде и “покупих” от покупка 😝🤪

# 234
  • София
Много пъти съм писала, че според мен Божков заслужава някоя година на топло сепциално заради рекламата на Национална лотария, където за пръв път чух как "закупуват" билети. Но може и наистина така да се изразяват в основателния страх да не изглеждат прости.
А, пардон, още Нелина изпя:
"Във чейнджбюрото изпрати ме мама да си ЗАкупя долар зелен"
но тук може би е употребено заради ритъма

Замивам, замитам - значи да го направиш отгоре-отгоре, за разлика от измивам и измитам. Това е нюанс на езика и не виждам нищо лошо.

# 235
Чудя се кога ще прочета някъде и “покупих” от покупка 😝🤪

Laughing

Според мен казвайки "закупих" хората мислят, че са се изразили ОСОБЕНО интелигентно, изобщо не подозират, че може да не е съвсем правилно. С "покупих" може и да се почувстват още по-оригинални и гениални.

Започнах да чувам често и "помина ми главата" вместо "поотмина...". Освен че е неправилно употребена, не знам как може да не им навява мисъл за умиране тази дума "помина".

# 236
  • София
Ако някой ми каже, че главата му е поотминала, ще го попитам накъде е отишла. Изразът е двусмислен

# 237
Ако някой ми каже, че главата му е поотминала, ще го попитам накъде е отишла. Изразът е двусмислен

Е, "поотмина ми болката" трябва да се каже, ако трябва да сме най-прецизни. Обаче това "помина" дори не е удобно за изговаряне, не знам как им идва да го кажат така и много ме дразни.

# 238
  • София
"Що побърза млад челеби, та заспа. Та не види какво чудо помина."
На хората явно не им е неудобно за изговаряне, та и за пеене

# 239
"Усмихна ме" и "прекрасница" са неизменна част от речника на Фейсбук лелите, пожелаващи ни постоянно "Добро утро, приятели!" и "Хубава вечер, приятели!"

Общи условия

Активация на акаунт