Думи и изрази, които използваме неправилно

• 131 366
  • 3 027
  •   4
Отговори
# 3 015
"На кой" винаги е било правилно, но само когато се отнася за нелица, например На кой (от тези два компютъра) искаш да работиш?
А "обращение" и "обръщение" са две различни думи с различни значения. Признавам, че "обращение" ме дразни с това "а", но това е положението.
Монети/пари/думи в обращение
но
Правя обръщение към нацията

Обращение
https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%89%D0 … 0%BD%D0%B8%D0%B5/
Обръщение
https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%8A%D1%89%D0 … 0%BD%D0%B8%D0%B5/

# 3 016
Един познат отговорил на заядлив коментар във фейсбук с: "покажи се да те видя кого си". Понякога не е добре и да си чул за "кого".

# 3 017
От дублаж на филм по ТВ - херцоги вместо херцози. На кой е грешката не знам. Думата не е в ежедневно обръщение, но си е грешка, много неприятно звучаща.
На кого е грешката, чия е грешката вместо на кой не е ли по- правилно? Мързи ме да слагам кавички….
Съгласна съм,  моя грешка, но освен някоя друга причина /битова например, съответно бързина/, аз съм от поколението, което не го учеха "на кого" - "на кой говориш" май беше преди, сега - "на кого говориш" и т.н. Мисля, че има и някои други промени в граматиката, когато не бързам и не съм сигурна проверявам /не, че някой ще ми върне "пръстена"/, но предпочитам да пиша правилно.

Още когато съм ходила права под масата баба ми ме поправяше за грешно използване на КОЙ и КОГО.
Ето един пример - книга, отпечатана преди близо 50 години:
https://alba-books.com/Za-kogo-bie-kambanata-Urnest-Heminguey

# 3 018
"На кого" е по-книжовно и граматично защото е свързано с форми на падежи предполагам. Очаквам да срещна "на кого" в академичен или книжовен стил. Но "на кой" си е напълно приемливо в разговорен стил и в ежедневието, както и в този форум. Знание на език включва и усет за различните стилове. Не е естествено винаги да говорим като за научен доклад. 

Още по мое динозавърско време съм чувала: "На кой е..."?  Днес ме обвиняват, че езикът ми архаичен, но това е друга тема.

# 3 019
По тази логика да отменим пълния член, да въведем МЕ-кането и прочее. А и как ще звучи класическият въпрос "кой кого?", ако не използваме  "кого"?

# 3 020
  • Пловдив
Никой не казва нищо да отменяме. Cool cat казва, че за нея в неформална реч "на кой" ("мекането" също, според мен) си е ОК. Никъде не е написано да отменим формата "кого".

# 3 021
Никой не казва нищо да отменяме. Cool cat казва, че за нея в неформална реч "на кой" ("мекането" също, според мен) си е ОК. Никъде не е написано да отменим формата "кого".

Точно. Във всеки език има различни стилове--формални, разговорни, и т.н. В книжовния стил очаквам "с кого", "на кого", но в разговорен "на кой" си съществува и не е новост.

Пълен и кратък член е съвсем друго и се вижда само при писане.

# 3 022
Не намирам, че ако използвам "кого" където трябва, ще звучи като научен доклад. Така са ме учили, така съм свикнала да говоря, не само да пиша. Това, че нещо съществува в неформално общуване не значи, че е правилно. А относно пълния член е същото.

# 3 023
  • София
"Не казвай на никого другиго" също е книжовно правилно, ама дразни и в писмен текст, а в речта е на ръба на абсурда. Скоро четох някаква книга, в която никогото другиго беше на всяка страница, и то в пряка реч. Викам си - тия редактори и коректори ту никакви ги няма, ту се престарават... Кой говори така? Адски неестествен диалог се беше получил заради единия зор да сме книжовни. Аз предпочитам къде по-архаичното "никому" пред "на никого" или директно ще кажа "на никой", пък нека е грешно. Едно са нехудожествените текстове, друго - художествените, трето -  ежедневната реч. Но иначе ориентирането кой/кого е нелош тест за висша (по новите критерии) грамотност.

Това, че нещо съществува в неформално общуване не значи, че е правилно. А относно пълния член е същото.

Идеята беше, че в общия случай пълният член не се произнася (освен някои диалекти, където пък го слагат наред), което не значи, че човекът е неграмотен и не знае правилото.

# 3 024

Точно. Във всеки език има различни стилове--формални, разговорни, и т.н. В книжовния стил очаквам "с кого", "на кого", но в разговорен "на кой" си съществува и не е новост.

Пълен и кратък член е съвсем друго и се вижда само при писане.

Така е. И затова в разговор нека си мекаме и пренебрегваме членуването, то и в разговор не се усеща толкова. Но когато пишем, пишем по правилата, даже и във форум. И пак, лично за мен, незачитането на "кого" е дразнещо. Който е ОК, да си пише както иска.

# 3 025
Вярно е, че който говори правилно, звучи неестествено и превзето. Вече.

# 3 026
  • София
Езикът за щастие не се съхранява в епруветка, а се променя и живее... И промените почти винаги водят до опростяване, не до усложняване, което може да не е супер, но е естествен процес. И на мен не ми допадат много нови тенденции и в официалния правопис, и в неофициалните текстове (особено в интернет медии и сайтове всякакви), и в речта, но това е положението. Някои от промените пък са умни, звучни, интересни.
Мисля, че ако човек обича езика, ще обича (или поне ще са му интересни) и устната реч, и диалектите, и жаргоните, и чуждиците.

# 3 027
А замислили сте се защо се стига до опростяване? Ако повече от половината хора не познават граматическите правила, не ги ползват -ами дай да узаконим тогава. То и мекането ще узаконят. Защо да се водим по по-грамотните? Няма нужда да се затрудняваме!                                             Щом някой човек /особено една социоложка, една лекарка/ ми замекат по телевизията упоително, превключвам.
Диалектите са съвсем друг въпрос. Никой не оспорва, че са богатство на езика.

Общи условия

Активация на акаунт