Думи и изрази, които използваме неправилно

• 133 046
  • 3 064
  •   1
Отговори
# 3 045
Този пълен член, където не му е мястото, започва да се налага масово от телевизията. Не го знам това предаване, което коментирате, но онзи ден в изявлението си и президентът го слагаше на всяка дума. 🙄
При репортерите е направо задължително, вече рядко чувам репортери, които членуват правилно. Много е дразнещо! Като ще е така, направо да установяват като норма да се ползва единствено пълен член.

# 3 046
Поне все още ползваме звателен падеж. Кажи, Иване! Ела Радке! Макар че, в телевизиите особено, упорито се опитват да не го ползват. Изглежда им звучи простовато. Като чуя "Кажи, Иван!" настръхвам.

И аз!  Ужасно е!

# 3 047
Загадките на българския език. Yum Причастие или прилагателно е думата "посърнал". Според Правописния речник е причастие,но Тълковния казва,че "се среща и като прилагателно".

Първи вариант: Вие изглеждате посърнали.(като причастие).
Втори вариант:Вие изглеждате посърнал.(като прилагателно).

Кой от двата модела е за предпочитане,явно езиковедите са оставили всеки сам да си прецени.

# 3 048
  • Mars Hotel
Никаква загадка не е, защото това не е вярно. Прилагателното пояснява съществително име - лице или предмет: посърнало изражение.  Няма как прилагателно да пояснява глагол, това е наречие.

# 3 049
  • Майничка
Точно посърнали не е наречие в този пример. Щеше да е, ако беше "Вие изглеждате посърнало.".
Причастието нерядко се използва като прилагателно, примерно "В чантата ми стои един нахапан сандвич."

# 3 050
  • Mars Hotel
Нямах предвид, че в примера горе се ползва като наречие. Говорех конкретно за прилагателното в случая.

# 3 051
Цитат
...3 чувала суха праха и 6 7 туби течна...

За „течен прах“ съм чувала, често се среща, но „суха и течна праха“ срещам за първи път.
За перилни препарати става въпрос, ако някой се чуди. Simple Smile

# 3 052
Езикът се променя. След време може и при мъжките имена звателният падеж да се насити с отрицателен смисъл и "ИванЕ" да не звучи не просто немодерно, както сега, а направо грубо.
Ами "насища" се с отрицателен смисъл точно заради такова подражание и криворазбрана цивилизация. Щяло да звучи грубо... Е за мен пък да казваш обръщение "Иван" вместо Иване не е изтънчено или внимателно, а смотано. Веднъж даже слушах майка да говори така на детето си. Името не беше Иван, но без звателен падеж беше голямо напъване да се изрази "модерно". Голям страх да не я помисли някой, че звучи като селянка. А иначе ще каже "ходиме".

# 3 053
  • Пловдив
При някои чужди имена звучи нелепо. Служебно комуникирам с младеж, с който отдавна сме на "ти", но аз продължавам да се обръщам само по фамилия, защото се казва Раян и не мога да кажа "Раяне". При част от женските също не ползвам класически звателен - на Рада ми звучи грубо да кажа  Радо и се обръщам с "Ради".

# 3 054
И аз не го ползвам това нещо, но и не живея в България и не ми се е налагало. Тук хората си имат имена и се обръщат на имена към тях. И да ти кажат Иван не е нито обидно, нито смотано, нито пък ти се карат. Ти си се казваш Иван. Цялото това ИванЕ, ИванЧО разваля името.
Честно казано само в България като се казваш Иван си си свикнал да се обръщат към теб с Ваньо и ако някой ти каже Иван си мислиш, че ти се кара. От там и многото мнение “Търся име, ама да има хубаво галено”. Ма защо ти е това галено име. Кръщаваш го с хубавото име Димитър и цял живот му казваш Митко …

# 3 055
За чуждите имена правилото не важи.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 15:46 от Spensa

# 3 056
И аз не го ползвам това нещо, но и не живея в България и не ми се е налагало. Тук хората си имат имена и се обръщат на имена към тях. И да ти кажат Иван не е нито обидно, нито смотано, нито пък ти се карат. Ти си се казваш Иван. Цялото това ИванЕ, ИванЧО разваля името.
Честно казано само в България като се казваш Иван си си свикнал да се обръщат към теб с Ваньо и ако някой ти каже Иван си мислиш, че ти се кара. От там и многото мнение “Търся име, ама да има хубаво галено”. Ма защо ти е това галено име. Кръщаваш го с хубавото име Димитър и цял живот му казваш Митко …
Е как само в България да има галени имена? Бил, Хари, Бет, Либи, като пример, но има още много!

# 3 057
Лизи/Елизабет/,  Габи/Габриела/, Кейти, Кати / Катрин или Катарина/ -  много са.

# 3 058
ослушки

Имаше се предвид оглушки.

# 3 059
Жени на Женевиев, Дейв на Дейвид. Майк на Майкъл.... Крис на Кристофър, и т.н. и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт