Думи и изрази, които използваме неправилно

• 131 876
  • 3 048
  •   1
Отговори
# 3 045
  • София
Звателният падеж не се прилага по-скоро при женските имена, освен ако не е в умалителна форма.
Там е малко по-сложно. Ваньо, Петьо ако кажеш, хем е грубо, хем може да прозвучи като мъжко име. Но Нийо има в Железният светилник, макар че сега надали към някоя Ния ще се обърнат така. Познато момиче кръстиха Рада и звателният им падеж е Ради, не Радо.
Аз не мога да се обидя на никакво обръщение, стига да съм усетила, че е казано искрено и от сърце, с добри чувства! Wink

# 3 046
Звателният падеж не се прилага по-скоро при женските имена, освен ако не е в умалителна форма.

Така е, ама това е въпреки граматиката от наложени в последствие норми за учтивост и благозвучие.

# 3 047
  • София
Не само по телевизиите изчезва звателният падеж, и по площадките редовно се чува "Мартин, ела тук", "Калоян, защо не ме слушаш" и подобни. Дървено е, да.
При женските имена рядко може да НЕ звучи грубо това "О" накрая в днешно време. Допреди век не е правело впечатление, било е нормално за обръщение, днес да кажа на дъщеря си "Радо, дай вилица" ще е доста странно. Езикът се променя. След време може и при мъжките имена звателният падеж да се насити с отрицателен смисъл и "ИванЕ" да не звучи не просто немодерно, както сега, а направо грубо.

# 3 048
  • София
Не би ми било приятно да ме викат на "-но", само майка ми имаше това право, ако съм сгафила нещо. Но ми прави впечатление, че с годините дори окончанието "-че" на галените имена сякаш се избягва.
Милена вече не се вика "Миленче", а "Миленка", Герганка и т.н.
Не всички, Ванче-то си остана, защото Ванка вече е м.р.
Внучката ми е с кратко име, но аз някак не мога да я викам на него и редувам "-че" и "-ка", както ми дойде.

Общи условия

Активация на акаунт