Думи и изрази, които използваме неправилно

• 156 913
  • 3 538
  •   1
Отговори
# 3 525
  • София
Просперирал за мен добре се замества с преуспял, обаче съществително няма как.

# 3 526
  • някъде по морето
В българския език има мнооого чуждици.
Какви са хоро и трапеза?🙂
И как да ги заменим?

# 3 527
Днес прочетох, че в енциклопедията на братя Данчови/1936/ има дума "електрокуция" - смъртно наказание на електрически стол. Няма как да проверя, но се доверявам на източника Споменавам това във връзка с "драсни-пални клечица"

# 3 528
Това е заемка от английския и понеже у нас такова нещо не се прилага сега, а и никога не се е прилагало,  нямаме дума за точно този вид екзекуция. Което съвсем нормално въвежда чуждия термин, както е с компютър, принтер и т.н.

https://en.wikipedia.org/wiki/Electrocution

# 3 529
  • Майничка

Ето, но екзекуцията е второ значение, първото е последица върху тялото при съприкосновение с ел.проводник.

# 3 530
То физически е едно и също.

# 3 531
Просперирал за мен добре се замества с преуспял, обаче съществително няма как.
Не знам, но успял и преуспял обикновено значи "забогатял", но казано с по-заобиколна дума. Излиза, че успял е съкращение от успял да забогатее или успял да спечели (натрупа) пари.

# 3 532
Ако е взел Нобелова награда или Абелова награда, пак е успял дори и без да забогатее.

# 3 533
Точно така. Ако е успял да намери пътя, успял да хване влака на време и т.н. също не е забогатял.

Преуспял е свързано с богатство, но успял не непременно.

Дори бих казала, че проспериращ (бизнес) е на път да те направи преуспял. Има според мен времеви нюанс. Едното е в развитие, а другото показва постигнат резултат.

# 3 534
Покрай новите влакове... Правилният книжовен термин в българския език е мотриса,а не електричка,(която е русизъм).

# 3 535
Мотрисата е влак, който няма нужда от локомотив, защото задвижването е интегрирано. Като влаковете в метрото или повечето модерни влакове. Но електричка може да се каже и за влак с електрически локомотив и класически вагони.

# 3 536
Освен това в руския електричка е конкретно трамвай в рамките на града или евентуално такъв, който свързва предградията с града. Не всеки влак е електричка.

# 3 537
Във връзка с временното спиране на издаване на паспорти с 10-годишна валидност мъж споделя, че е пуснал преди няколко дни бърза поръчка и вече е получил паспорта си.
Въпрос към него:
с 5г или 10г давност?

А вчера четох новина за двегодишен ремонт.

Последна редакция: нд, 30 авг 2026, 02:25 от SamoDiva

# 3 538
От фейсбук: "Коментарите оставАм на вас".
Това като "преспиване" и "приспиване".

Общи условия

Активация на акаунт